Lozi (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lozi (også lotse eller rotse) er et folk som lever for det meste i Zambia og tildels i Angola og Namibia. Det vandret på 1600-tallet med stammenavnet aalui sørover fra områder som senere er blitt i Kongo (Kinshasa) og bosatte seg først ved elven Kabompo, 300 kilometer nordøst for deres nåværende bosettingsområde.

Ved Kabonpo bor det fortsatt noen hundre av stammen, men på midten av 1800-tallet vandret noen av folket sørover til elven Zambezi, der de i 1864 underkastet seg makololoene og opprettet kongeriket Barotse. Det er ikke helt avklart om de til tider selv var underkastet makololoene.

Deres statlige organisasjon utviklet seg først etter året 1864. Den består av tre stender: Det kongelige hoffs kretser som hadde ansvarlig for ritene og for mottakelse av tributt; områdehøvdingene som virket som dommere og lokale tributtmestere; og offiserene som opprettholdt orden på de steder man hadde lagt under seg. Vedvarende konflikter bestod det kun med folk langs elven Kafue.

En mindre antall lozi bosatte seg også i det østlige Angola, i provinsene Moxico og Cuando Cubango.[1] I Sørvestafrika (senere Namibia) innrettet Odendaalkommisjonen i 1972 etter forbilde fra den sørafrikanske apartheidpolitikken et Homeland for loziene, og det fikk i 1976 status som selvadministrerende. Det ble først gitt navnet East Caprivi; senere ble dette endret til Lozi. Da Namibia fikk statlig selvråderett i 1990 ble det avskaffet.[2][3]

Loziene er overveiende kristne. Det utøves likevel i noen grad elementer av en tradisjonell religion, som kjenner en skapergud nedrykket fra Himmelen, Nyambi. Han viser seg som solen; hans hustru Nailele visere seg som månen. Rundt denne basis ble i sin tid deres kongerike utviklet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerald L. Caplan: The Elites of Barotseland 1878–1969: A Political History of Zambia’s Western Province. C. Hurst & Co., London, 1970 ISBN 0-900966-38-6
  • A. D. Jalla: Litaba za Sicaba sa Malozi: History, Traditions and Legends of Barotseland. Produced for the use of the Colonial Office, African No. 1179, Second Edition, 1921. (in Lozi)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ José Redinha: Etnias e Culturas de Angola. Instituto de investigação científica (Angola). Luanda, 1975
  2. ^ SAIRR: A Survey of Race Relations in South Africa 1974. Johannesburg 1975. S. 419
  3. ^ SAIRR: A Survey of Race Relations in South Africa 1976. Johannesburg 1977. s. 466

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]