Lovprisning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lovprisning er i religiøs forstand en følelsesladet opphøyelse av Gud, som oftest som uttrykk for takknemlighet for livet eller tilværelsen. Andre ganger kan lovprisning være bundet til situasjonsbestemte emner som helse og velstand.

I engelsktalende land brukes ordet "praise" i hverdagen, det betyr å komme med positive tilbakemeldinger vedrørende en person, handling eller tanke, enten offentlig eller privat. Pris er oftest det motsatte av kritikk.

Lovprisning er en integrert del av mange religioner, for eksempel kristendom og islam, som mener at Gud er et høyere vesen som er verd å prise. Salmenes bok i Bibelen er en samling av hymner og poesi, og mange av versene priser Yahweh. I kristendom får ordet en litt annen betydning og forstås som et påbud om enten å beskrive Gud eller å gi et vitnesbyrd over hva Gud har utrettet.

Himmelsk lovprisning[rediger | rediger kilde]

Eksempel på himmelsk lovprisning i Åpenbaringen 5:

"Og jeg så, og jeg hørte lyden av mange engler omkring tronen og de fire skapningene og de eldste – det var myriader på myriader og tusener på tusener. De ropte med høy røst:

Verdig er Lammet som ble slaktet, verdig til å få all makt og rikdom, visdom og styrke, ære og pris og takk.

Og hver skapning i himmelen og på jorden og under jorden og på havet, ja, alt som finnes i dem, hørte jeg si: Ham som sitter på tronen, ham og Lammet være takk og ære, pris og makt i all evighet. De fire skapningene svarte: «Amen.» Og de eldste kastet seg ned og tilba."