Loveparade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også 1929-filmen The Love Parade
Loveparade 2006 ved Seierssøylen

Loveparade også skrevet Love Parade eller Love-Parade er en teknoparade i Tyskland som ble arrangert årlig i 1989-2010 (bortsett fra årene 2004, 2005 og 2009. Fra 1989 til 2006 fant arrangementet sted i Berlin og i 2007, 2008 og 2010 på ulike steder i Ruhrområdet. Med over 9,8 millioner deltagere siden starten i 1989 var den det største dansearrangement i verden. Arrangementet for 2010 var lagt til Duisburg. Som følge av en ulykke 24. juli 2010 da store menneskemengder ble presset sammen ved inngangen til festivalområdet, omkom 21 mennesker og flere hundre ble skadet, tildels alvorlig. Paraden er ikke arrangert etter denne katastrofen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fram til 1995[rediger | rediger kilde]

Deltagertallene for Loveparade

Loveparade har sine røtter i en atmosfære av Europa i forandringens tegn. I 1989 ble den første gang feiret fire måneder før rivingen av Berlinmuren. Det hele oppsto som en spontan idé en sen nattetime under feiringen av Matthias Roeinghs (kjent som «Dr. Motte») bursdag. Roeingh var da en techno-DJ i Berlins ferske undergrunnsbevegelse. Paraden ble annonsert som en politisk demonstrasjon for fred og internasjonal forståelse gjennom musikk under mottoet Fred, glede, pannekaker, og om lag 150 deltagere stilte i opptoget 1. juli 1989. Ved hjelp av en generator samt et anlegg på en gammel folkevognbuss dro de over Berlins berømte Kurfürstendamm.

I årene som fulgte, fram til 1995, fant paraden sted første helg i juli på Kurfürstendamm og var varslet som en politisk demonstrasjon. Tallet på deltagere mer enn doblet seg for hvert år, og fler og fler klubber og labeler deltok også med egne kjøretøy. Snart oppsto et eget arrangement i arrangementet med raves ved siden av den egentlige paraden.

Med stigende besøkstall vokste også protestene fra beboere og forretningsdrivende på Kurfürstendamm som viste seg i bli for liten. I 1995 var i tillegg til Kurfürstendamm også samtlige sidegater fullstendig overfylte. Ettersom paraden i mellomtiden var blitt en kulturinstitusjon og en ikke ubetydelig forretningsfaktor, ble det for 1996 søkt om en alternativ rute.

1996 - 2000[rediger | rediger kilde]

Loveparade 2006
Konseptet er eksportert til mange andre land, hvor arrangementet arrangeres under samme motto som i Berlin. Her to israelske kvinner ved Loveparade i Tel Aviv

.

2010[rediger | rediger kilde]

Loveparade 2010 fant sted i Duisburg. Ved åpningen av festivalen ble mennesker ble presset sammen i to nedganger til Karl-Lehr-Strasse som passerer under bakken i en kulvert Som følge av skadene de pådro seg, omkom 21 mennesker. Ytterligere 511 personer ble skadet, til dels alvorlig. Ulykken er av pressen kalt massepanikk,[1]. Politiet har sagt seg uenig i denne karakteristikken. Etter grundige studier av videoer tatt opp under paraden har forskere konkludert at det slett ikke ble noen panikk, og at folk tvertimot oppførte seg fornuftig og dermed forhindret en verre katastrofe[2].
     Loveparade GmbH ved Rainer Schaller har meddelt at Loveparade ikke vil bli arrangert igjen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]