Louis Pio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louis Pio
Louis Pio.jpg
Født14. desember 1841[1]Rediger på Wikidata
RoskildeRediger på Wikidata
Død27. juni 1894[1]Rediger på Wikidata (52 år)
ChicagoRediger på Wikidata
Barn Sylvia PioRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti SocialdemokratietRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Medlem av Den første internasjonaleRediger på Wikidata

Louis Albert François Pio, født 14. desember 1841 i Roskilde, død 27 juni 1894 i Chicago, var den danske socialdemokratiets grunnlegger. Han var bror til Jean Pio.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Pio ble i 1859 student, var i 1864 offiseraspirant, tjenestegjorde i 1867 som løytnant, ble i 1870 postskriver i København. Han begynte tidlig å studere sagn og liknende, utgav i 1869 Sagnet om Holger Danske, en sammenlikning med motsvarende sagn hos andre folkeslag, og 1870 trolldomsboken Cyprianus, som inneholdt et hemmelig skrift som han tydet.[trenger referanse]

Sterkt grepet av Pariskommunen og særlig av Henri Rocheforts litterære aktivitet,[trenger referanse] tok Pio våren 1871 avskjed for å egne seg som sosialistisk agitasjon. Han utgav et par tekster med tittelen Sosialistiske Blade (i realiteten kun bearbeidelser av tyske skrifter[trenger referanse]) og deretter uketidsskriftet Sosialisten, og dannet i august samme år en dansk avdeling av Den første internasjonale og holdt fra oktober offentlige møter i København for å propagere den nye politikken og ideologien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Louis Pio, w6k49sjk