Louis Marie de La Revellière-Lépeaux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Louis Marie de La Revellière-Lépeaux
Louis-Marie de Larévellière-Lépaux Directeur.jpg
Født 24. august 1753
Montaigu
Død 24. mars 1824
Paris
Gravlagt Père Lachaise
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk
Medlem av Femhundrerådet, Académie des inscriptions et belles-lettres

Louis Marie de La Revellière-Lépeaux (født 24. august 1753 i Montaigu i Vendée, død 24. mars 1824) var en fransk politiker under den franske revolusjon.

Selv om La Révellière-Lépeaux stemte til fordel for drapet på kongen Ludvig XVI, var han ikke generelt enig i alt som de mest revolusjonære politikerne mente. Han var et av medlemmene av komiteen for offentlig sikkerhet. Hans navn sto øverst på listen over styremedlemmer som ble valgt ut til denne komiteen.

Av hans kollegaer var han i aller sterkest allianse med Jean-François Reubell, Jean Nicolas Paul François Barras og i mindre grad med enkelte andre politikere. Men en rekke andre politikere var gjenstand for hans udødelige hat. Hans politikk var i stor grad preget av en bitter fiendskap mot den kristne religionen. Revellière-Lépeaux var innsatt som en moderat president av det utøvende organ mellom 29. juli 1796 og 1. november 1796.

Han ble i 1799 tvunget til å forlate sine politiske posisjoner. Han utgav sine memoarer som pensjonist på forskjellige steder i Frankrike og han kom for første gang tilbake til Paris, cirka ti år senere, men han tok ikke del i offentlige eller politiske anliggender.