Lottie Dod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lottie Dod
FødtCharlotte Dod
24. sep. 1871[1][2]Rediger på Wikidata
Bebington[2]
Død27. juni 1960[1][2]Rediger på Wikidata (88 år)
Sway[2]
BeskjeftigelseTennisspiller, landhockeyspiller, bueskytter, golfspiller, sykepleier Rediger på Wikidata
SøskenWilliam Dod[3]
NasjonalitetStorbritannia
Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927) (avslutningsårsak: Royal and Parliamentary Titles Act 1927)
UtmerkelserInternational Tennis Hall of Fame

Charlotte «Lottie» Dod (født 24. september 1871 i Bebington, Cheshire død 27. juni 1960) var en britisk, kvinnelig tennis- og golfspiller.

Lottie Dod vant sin første singeltiltel i Grand Slam-turneringen i Wimbledon i tennis i 1887, da kun 15 år og 10 måneder gammel. Hun er dermed den yngste vinneren i turneringens historie. Hun vant ytterligere fire singletitler i Wimbledon.

Hun gjorde seg bemerket da hun allerede som 14-åring beseiret den dobbelte Wimbledon-vinneren Maud Watson i en turnering i Bath. Det var Watsons første tap på 55 kamper. Hun hadde året før, som 13-åring, møtt Watson i en mindre turnering, og nesten klart å vinne over henne. Dod vant alle sine fem Wimbledon-finaler mot samme motstander; Blanche Bingley Hillyard. Finalen («Challenge Round») i 1887 vant Dod med 6-2, 6-0 over tittelforsvareren Hillyard. Hillyard lyktes aldri å vinne over Dod og selv om hun kom til å vinne Wimbledon fem ganger, lyktes hun på disse fem finalene kun å vinne ett sett mot Dod.

Lottie Dod møtte Louise Martin i Irish Open i 1886 og tapte den kampen, det siste tapet på i alt fem tapte kamper i løpet av sin tenniskarriere. Året etter i 1887 vant hun singeltitelen i Irish Open.

Lottie Dod har blitt beskrevet som en stortvokst guttejente som kom fra en rik og sportsinteressert familie. Hun var fremgangsrik i tennis (som hun sluttet med i en alder av 21), golf hun ble britisk mester i 1904. Hun spilte også field hockey på landslagsnivå og var med på Englands lag i årene 188990. Hun var også dyktig i bueskyting, hun vant en olympisk sølv-medalaje i OL 1908 i London. Hun konkurrerte også på skøyter.

Dod lærte seg å spille tennis selv med hjelp av sin åtte år eldre søster Annie og sine to brødre Willy og Tony. Hennes teknikk ble videreutviklet under ledelse av de to brødrene Ernest Renshaw og William Renshaw som var to av 1880-tallets dominerende tennisspillere. Hennes spill var annerledes og mer effektivt enn de andre kvinnelige spillerne på den tiden. Blant annet hennes serve og smash ble slått over hodet og hennes nettspill var mer aggressivt. I forbindelse med seieren i Wimbledon i 1887 ble det påstått av en av hennes motstander at Dod hadde en fordel av sin unge alder, hun fikk lov å spille med korte ermer og halvlangt skjørt. Hennes klær gjorde at hun fikk en større bevegelsefrihet enn de eldre spillerne som var nødt til å spille i lange ermer, korsett og lange skjørt.

Lottie Dod var hele livet interessert i tennis og hun besøkte Wimbledonmesterskapet hvert år. Det fortelles at hun døde, 88 år gammal, lyttende på en radiosendning fra Wimbledon.

I 1983 ble Lottie Dod tatt op i International Tennis Hall of Fame.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Grand Slam-titler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=charlotte;n=dod, oppført som Charlotte Dod[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d 100 years of Wimbledon, side(r) 210[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 37363[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]