Los Mambises

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Los Mambises var en cubansk, frivillig geriljahær som først oppstod på initiativ fra Carlos Manuel de Céspedes d.e. i 1868, og som hadde som mål å avskaffe slaveriet og frigjøre Cuba fra kolonimakten Spania.

Geriljahæren hadde sitt utgangspunkt i provinsen Oriente på Øst-Cuba. Hæren var etnisk sammensatt og bestod for det meste av spansk-, fransk- og afrikansk-ættede opprørere. Hæren begynte i 1868 med vel 150 mann og var på sitt største i 18721873 på vel 8000 mann. Dette skyldtes ikke minst at mange slaver rømte fra plantasjene og sluttet seg til opprørerne. Størstedelen av hæren bestod av infanteri og et noe mindre kavaleri. Bevæpningen for infanteristene bestod av den obligatoriske macheten og i beste fall et gevær med krutthorn og noen kuler. Kavaleristene var som regel utrustet med pistol samt machete eller sverd.

De mest berømte Los Mambies-generalene var Antonio Maceo, Calixto Garcia og Máximo Gómez, og både president Carlos Manuel de Céspedes d.e. og president José Martí sloss sammen med Los Mambies i felten. Det gjorde at de kom nærmere de aktuelle hendelsene i motsetning til president Salvador Cisneros Betancourt som overtok etter at José Marti var falt i kamp.

Los Mambies stod sentralt under hele den cubanske uavhengighetskrigen fra 1868 til 1898. Geriljataktikken deres bestod av overraskende angrep og hurtige tilbaketrekninger før spanjolene rakk å omgruppere og slå tilbake. Denne taktikken førte til slutt at den spanske generalen Valeriano Weyler innførte en konsentrasjonspolitikk på Cuba. Den gikk ut på å samle befolkningen i større konsentrasjonsleire som spanske tropper kunne kontrollere. Håpet var at dette ville svekke forsyningene av såvel mat som frivillige til Los Mambies. Resultatet ble imidlertid at befolkningen la Weyler og den spanske kolonimakten for hat ettersom matmangel og sykdommer herjet og tok mange liv i konsentrasjonsleirene.

Hovedproblemet for Los Mambies var å få finansiert våpenkjøp i USA og deretter få smuglet våpen og ammunisjon til Cuba uten at forsendelsene ble tatt av spanjolene eller beslaglagt av amerikanske myndigheter. Grunnen var at USA ønsket å ha gode relasjoner til Spania og denne politikken forandret seg ikke nevneverdig før i 1898. Mellom 11. juni 1895 og 30. november 1897 var det i alt 60 forsøk på å smugle våpen og forsyninger til opprørerne. Bare ett av disse lyktes. I alt 28 av forsøkene ble stoppet av USAs finansdepartement, 5 ble stoppet av U.S. Navy, 4 ble tatt av spanske patruljerende skip, 2 forliste, et ble drevet tilbake til Florida på grunn av storm og utfallet til de 2 siste forsøkene er ukjent. Med dette utgangspunktet er det mye som taler for at Los Mambies største tilgang til våpen og ammunisjon, kom gjennom å erobre spanske våpenlagre og ved å ta våpen og ammunisjon fra spanske soldater som hadde falt i striden.

Det er usikkert hva Los Mabies betyr. En fortolkning er: menn av Mambi. Mambi skal ha vært en afrikansk offiser (Juan Ethninius Mamby) som deltok i frigjøringskampen i Den dominikanske republikk i 1846. En annen fortolkning er at navnet stammer fra en cubansk slange: La Maja.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]