Lorentz Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lorentz Lund
Født13. des. 1896Rediger på Wikidata
Død8. juli 1943Rediger på Wikidata (46 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
UtmerkelserKrigskorset

Lorentz Eugen Lund (født 13. desember 1896,[1] død 8. juli 1943[2]) var en norsk maskinmester i handelsflåten. Han er kjent for sin innsats under andre verdenskrig, da han ble dekorert med Krigskorset, Norges høyeste utmerkelse.

Lund var maskinmester på en av de såkalte Kvarstadbåtene, de norske skipene som ble liggende i Göteborg etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940. Skipene ble forsøkt brakt over til alliert havn i Storbritannia. MT «B.P. Newton» forlot Göteborg 31. mars 1942, samtidig som MT «Lind» og MT «Rigmor». Skipet ble angrepet av en tysk tråler i posisjon 57°43′N 08°32′Ø, men kom seg unna. Senere på dagen ble skipet først utsatt for angrep fra jagerfly, deretter fra bombefly. Skadene var imidlertid begrenset, og i tiltagende mørke utover kvelden unnslapp skipet videre angrep. Hun ble møtt av den britiske jageren HMS «Valorous» på morgenen 2. april og ankom Leith i Storbritannia dagen etter.

I statsråd 21. august 1942 ble Lund, sammen med skipsfører på MT «B.P. Newton» Elias R. Blindheim og skipets maskinist John Magnus Haaland, tildelt Krigskorset for under tyske angrep å ha brutt blokaden og brakt MT «B.P. Newton» fra Göteborg til sikker havn i Storbritannia.[3] Lund ble også utnevnt til medlem av Den britiske imperieordenen.[4]

I juli 1943 lastet MT «B.P. Newton» olje på Trinidad og seilte derfra i konvoi med East London i Sør-Afrika som mål. Skipet ble 8. juli torpedert av en tysk ubåt utenfor Paramaribo i Brasil.[5] 23 av mannskapet omkom, blant dem Lorentz Lund.

Lund minnes i Sjømennenes minnehall i Stavern og hans navn er innskrevet på en av minneplatene over falne i Tower Hill Memorial i London.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sjømennenes minnehall i Stavern[død lenke].
  2. ^ a b Casualty Details, Commonwealth War Graves Commission.
  3. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 60–61.
  4. ^ Operation Performance. Page 2 - Crew Lists, Warsailors.com.
  5. ^ B. P. Newton MT[død lenke], Sjømennenes minnehall i Stavern.