Lord High Almoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lord High Almoner er en kirkelig embetstittel knyttet til det kongelige hushold i Storbritannia. Det er først dokumentert i 1103. Embetsinnehaveren er en stiftsbiskop i Den engelske kirke; frem til reformasjon var det naturlig nok en biskop fra Den katolske kirke. Den nåværende er biskopen av Manchester, Nigel Simeon McCulloch, ble utnevnt til Lord High Almoner i 1997.

Arbeidet som er knyttet til embetet blir utført av en Sub-Almoner, som er underdekan ved Chapel Royal, assisterende Clerk of the Closet og kapellan ved Buckingham Palace.

Det finnes også en arvelig tittel, Grand Almoner, som tilhører markien av Exeter. Denne ble opprettet i 1685, og er ikke underlagt det kongelige hushold. Det finnes også en sekretær, en assisterende sekretær og flere medhjelpere (wandsmen) knyttet til embetet. Embetskontoret kalles Royal Almonry.

En av de mest kjente oppgavene er å arrangere de kongelige gudstjenestene og seremoniene på skjærtorsdag. Almoner er da ansvarlig overfor Keeper of the Privy Purse.

Embetsinnehavere[rediger | rediger kilde]