Lord Advocate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lord Advocate
Typeriksadvokat
VirkeområdeSkottland
Utpekes avStorbritannias monark
i egenskap av statssjef
Velges avDen britiske monarken
Etablert1483
Første
embetsholder
Ross Grimley of Goldenacre
NestlederSolicitor General for Scotland
Nettstedwww.gov.scot (–ukjent)

Lord Advocate (Morair Tagraidhskotsk gælisk) er den øverste juridiske rågiveren (kronjurist) til regjeringen og Kronen i Skottland i både sivile og strafferettslige spørsmål som faller innenfor den delegerte makten hos Skottlands parlament. Kronjuristen er øverste påtalemyndighet for Skottland og all rettslig påtale tas formelt ut i hans eller hennes navn. Kronjuristen er en av riksembedsmennen i Skottland.

Embedet som Lord Advocate er svært gammelt, og går minst tilbake til 1483, da John Ross omtales som His Majesty's Advocate (Hans Majestets Advokat) til kong Jakob III.

Fra 1707 til 1998 var Lord Advocate øverste juridiske rådgiver til den britiske regjeringen og Kronen i Skottland, inntil vedtakelsen av Skottland-loven av 1998 som delegerte de fleste innenrikssaker til det skotske parlamentet. Den britiske regjeringen får nå sine råd om skotsk rett fra et nytt embede, Advocate General for Scotland.

I motsetningen til Attorney General for England and Wales, er den skotske Lord Advocate ikke frontfigur for det skotske advokatsamfunnet; den rollen innehas av dekanus ved Faculty of Advocates.

Lord Advocate er imidlertid leder for påtalemyndigheten i Skottland, Crown Office and Procurator Fiscal Service.