Lord's Cricket Ground

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lord's Cricket Ground
Lord's Cricket Ground logo.svg
Grunnlagt1814
BeliggenhetSt John's Wood
Land StorbritanniaRediger på Wikidata
Eier Marylebone Cricket ClubRediger på Wikidata
BrukereEngland and Wales Cricket Board
Kapasitet28 000
KartMap of lords cricket ground with stands.svg
Historiske data
Påbegynt:1811
Åpnet1814

Lord's Cricket Ground
51°31′46″N 0°10′22″V

Lord's Cricket Ground. Hovedtribuna.
Mediesenteret.

Lord's Cricket Ground er et cricketstadion i St John's Wood i nordlige sentrale London. Lord's er cricketsportens internasjonale hovedarena.

Allerede på slutten av 1700-tallet hadde cricket fått en viss utbredelse i det nordlige London. Sportens velstående utøvere og tilhengere ønska en mer standsmessig bane enn de åpne engene ved White Conduit Fields. Den rike kjøpmannen Thomas Lord stilte da grunn til rådighet på Dorset Fields (dagens Dorset Square) og grunnla Marylebone Cricket Club. I 1814 ble dagens bane anlagt på en tidligere andedam i St John's Wood. Her fikk Lord også bygd en paviljong for tilskuerne og et serveringssted. Da Lord trakk seg tilbake i 1825 var Marylebone landets ledende klubb, med autoritet til å fastlegge regler for sporten. Fra 1838 ble det også spilt tennis på Lord's, og det var her de første reglene for tennissporten ble utarbeidd.

I 1878 inviterte Marylebone Middlesex County Cricket Club til å flytte inn på Lord's, og bana er den dag i dag disse to klubbenes hjemmebane – ved siden av å være nasjonalanlegg for sporten. Her spilles bl.a. tradisjonsrike oppgjør som Eton mot Harrow og Oxford mot Cambridge.

Lord's fikk sin første undergrunnsstasjon alt i 1868; dagens stasjon et par kvartaler lenger nord åpna i 1939. I seinere år har Lord's gjennomgått en omfattende restaurering av den gamle paviljongen, og det er bygd et nytt, futuristisk mediesenter. Det foreligger planer for å åpne anlegget for konserter for å finansiere videre oppgradering av fasilitetene. Lord's var arena for bueskytterkonkurransene under OL i 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]