Longos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Longos
Født2. århundreRediger på Wikidata
Lesbos
Død2. århundreRediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata

Dafnis og Chloë, statue av Jean-Pierre Cortot.

Longos av Lesbos eller Longus, (gresk: Λόγγος) var en gresk forfatter som er kjent for den første hyrdediktningen på prosa, romanen Dafnis og Chloë, men ellers er svært lite kjent om hans liv. Det er antatt at han levde på øya Lesbos, hvor også handlingen til Dafnis og Chloë foregår, en gang på 200-tallet e.Kr. Hans bok har betydning som en tidlig roman i litteraturhistorien, og ble også emne for en ballett med musikk av Maurice Ravel.

Olymposfjellet på Lesbos, 966 moh.

Det har blitt foreslått at navnet Longos er kun en feiltolkning av det siste ordet i Dafnis og Chloës tittel Λεσβιακῶν ἐρωτικῶν λόγοι δ i et florentinsk manuskript. Det har også blitt observert at det best bevarte manuskriptet begynner og avsluttes med λόγου (ikke λόγγου) ποιμενικῶν. Om navnet virkelig var Longos var han sannsynligvis en frigitt slave til en romersk familie som bar navnet som tilnavn.

Longos’ stil er retorisk, og hans hyrder og hyrdinner er konvensjonelle, men han makter å representere menneskelige følelser, og som sådan står hans Dafnis og Chloë nærmere den moderne roman innenfor litteraturhistorien enn dens nær samtidige pastorale diktning som Aithiopika av Heliodor som framviser mange tilsvarende handlingstrekk.

Dafnis og Chloë handler om hittebarn, Dafnis ammet av ei geit, og Chloë ammet av en sau, og når han er 15 år og 13 år blir de sendt avgårde for å gjete en flokk sammen, og uten at de forstår det blir de forelsket i hverandre, en beskrivelse som inneholder mye stille humor: «Chloë ønsket ikke å vente lenger, men delvis ettersom hun var smigret av komplementet og delvis ettersom hun hadde lenge ønsket å kysse Dafnis hoppet hun opp og kysset ham. Det var et troskyldig og uerfaren kyss, men ett som var i stand til å sette et hjerte i brann...»

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trojahn, Silke (2011): «Schäferidyll, Hirtenkitsch, Erotik, Kunst. Illustrierte Ausgaben von Longos' 'Daphnis und Chloë' in der Berliner Sammlung 'Künstlerische Drucke'» i: Bibliotheksmagazin. Mitteilungen aus den Staatsbibliotheken in Berlin und München. Hefte 1, s. 8–12.
  • Waldner, Katharina (2009): «Religion im Roman des Longos: Die Erfindung des 'Hirteneros' auf Lesbos» i: Archiv für Religionsgeschichte 11, s. 263–283.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]