Den lokale boblen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lokal boble)
Hopp til navigering Hopp til søk
En tegners oppfattelse av den lokale boblen (med Solen og Beta Canis Majoris) og Loop I-boblen (med Antares).

Den lokale boblen er et tomt område i det interstellare medium i Melkeveiens Orion-arm. Området er minst 300 lysår i tverrsnitt og har en tetthet av nøytralt hydrogen som kun utgjør en tidel i forhold til de 0,5 atomer per kubikkcentimeter som er gjennomsnittet for det interstellare medium i Melkeveien som helhet. Den varme, diffuse gassen i den lokale boblen utstråler røntgenstråler, og den meget sparsommelige og varme gassen i boblen er et resultat av en supernova som eksploderte i løpet av de siste to til fire millioner år.[1] Den mest sannsynlige kandidaten til å være resten av denne supernovaen er «Geminga» («Gemini gammastrålekilden») som er en pulsar i stjernebildet Tvillingene.

Den lokale boblen grenser opp til andre bobler med lav stofftetthet i det interstellare medium, herunder spesielt Loop I-boblen. Denne ble dannet av en supernova i stjernevinden i Scorpius-Centaurus assosiasjonen omkring 500 lysår fra Solen. Andre bobler, som grenser til den lokale boblen, er Loop II-boblen og Loop III-boblen.

Loop I-boblen rommer blant annet stjernen Antares, som det fremgår av illustrasjonen.

Solsystemet har beveget seg gjennom den regionen som nå er omfattet av den lokale boblen i løpet av de siste fem til ti millioner år.[1] Regionens nåværende plassering er i den lokale interstellare skyen, som er en mindre region med større stofftetthet inne i boblen. Skyen ble dannet der den lokale boblen og Loop I-boblen møttes. Gassen i den interstellare skyen har en tetthet på omkring 0,1 atom per kubikkcentimeter.

Den lokale boblen er ikke kuleformet, men synes å innsnevres i det galaktiske planet, slik at den blir litt egge- eller ellipseformet. Det er mulig at den utvider seg oppover eller nedover, og dermed har timeglassform.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (en)Local Chimney and Superbubbles, Solstation.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]