Llandrindod Wells

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Llandrindod Wells
Llandrindod
Matbutikk i Llandrindod Wells.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landWales’ flagg Wales
Hovedområde:Powys
Trad. grevskap:Radnorshire
Bevart grevskap:Powys
StatusBy (town)
Befolkning5 024 (2001)
Kart
Llandrindod Wells
52°14′37″N 3°23′08″V

Llandrindod Wells (walisisk Llandrindod) er administrasjonsbyen i Powys, Wales. Den ble grunnlagt som et kursted, noe som er årsaken til wells (brønner) i navnet.

Den angivelige helsebringende effekten i vannet på stedet var kjent av romerne, og etter å ha vært glemt i middelalderen ble dette igjen kjent i det 17. århundre. Det fantes da ingen by på stedet, bare noen spredte hus, et vertshus og to kirker fra det 13. århundre, som begge forøvrig fortsatt er i bruk. I 1749 kjøpte en entreprenør ved navn Grosvenor noen hus som han utvidet og satte i stand til å ta imot gjester. Etterhvert bygde han også et stort hotell, med plass til flere hundre gjester. Han fikk i 1756 dr. Wessel Linden til å gå god for vannets effekt. Hotellet var i drift i omkring 40 år, og fikk etterhvert et dårlig rykte. Det er uklart når det stengte, men en gang etter 1787 ble det revet.

I 1865 nådde jernbanen stedet, og dermed ble det betraktelig lettere å reise til dit. I viktoriansk tid var det meget populært å reise på kuropphold, og Llandrindod Wells er et vakkert sted som tiltrakk seg mange. Dermed fulgte en rask vekst. I 1880 la grevskapet Radnorshire sin administrasjon til Landrindod Wells, noe som ytterligere styrket veksten. Det ble bygget opp en rekke fasiliteter for turister, og byen fikk kapasitet for 80 000 besøkende i året.

Veksten fortsatte inn i det 20. århundre. Etter utbruddet av første verdenskrig ble det færre turister, og det var vanskelig å komme i gang igjen etter krigens slutt. Så kom depresjonen i 1930-årene, og deretter konkurranse fra en rekke byer lands kysten som tilbød frisk sjølust og fine strender. Byen hadde dermed mistet mye av grunnlaget for sin rikdom.

Andre verdenskrig ble nådestøtet for kurstedet. Det som reddet byen var dens rolle som administrasjonsby for grevskapet, og senere for hovedområdet Powys, som i tillegg til mange arbeidsplasser i administrasjonen også førte til at man klarte å tiltrekke en del lett industri.

Av severdigheter har byen et bymuseum, en grotte og Den nasjonale sykkelutstilling. Det arkeologiske området ved Castell Collen, med funn fra romersk tid, ligger like ved.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]