Livsglede for Eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Livsglede for eldre»)
Livsglede for Eldre sitt motto er «Lev livet - livet ut!»

Livsglede for Eldre (LFE) er en privat stiftelse som jobber innen for eldreomsorg. Den ble etablert i 2005 av to sykepleierstudenter ved Høgskolen i Agder, Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal. Siden den gang har LFE utviklet seg til å bli en nasjonal organisasjon som jobber både med drift, utvikling og innovasjon innenfor frivillighet, utdanning og tjenesteutvikling i eldreomsorgen. Stiftelsen eier og driver den nasjonale sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem, og er trosmessig og partipolitisk nøytral. Stiftelsen ble opprettet i Kristiansand, hvor deler av administrasjonen sitter, og har i tillegg kontor i Oslo og Trondheim.

Per september 2019 har LFE samarbeidsavtaler med 198 videregående skoler (i alle landets fylker), 390 livsgledebarnehager og 25 lokalforeninger, og 132 sykehjem, er med i sertifiseringsordningen Livsgledehjem.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var to sykepleierstudenter ved Universitetet i Agder, Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal fra Kristiansand, som startet Livsglede for Eldre. De ønsket at de eldre skulle få mer livsglede i hverdagen, og hadde som mål å være et supplement til den offentlige eldreomsorgen. I begynnelsen besto LFEs aktivitet hovedsakelig av større fellesarrangementer for eldre basert på frivillig innsats og bidrag fra næringslivet, og 13. august 2007 ble LFE formelt opprettet som stiftelse. Da var det etablert 11 lokalforeninger spredt over hele Norge. I 2008 startet LFE ved Sigrid Moum et pilotprosjekt i samarbeid med Trondheim kommune, som resulterte i den nasjonale sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem.[1] Ordningen endret navn til Livsgledehjem i 2017, og er i dag en nasjonal standard for personsentrert omsorg som setter de individuelle psykososiale behovene til sykehjemsbeboere i system.[2] I 2012 ble Livsgledehjem nevnt som en av fem hovedstrategier for økt frivillighet i Norge[3], og den omtales i Stortingsmelding 19[4] som et virkemiddel "for å styrke den aktive omsorgen og sette sosiale og kulturelle behov i sentrum". LFE er nå en landsomfattende organisasjon, både innen frivillighet, generasjonsmøter og omsorg.[5]

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Livsglede for Eldre skal bidra til å øke rekrutteringen til omsorgsyrker, og jobber for møter mellom generasjoner helt fra barnehagealder. Ungdomsskolen kan bruke livsgledetankegangen i valgfaget Innsats for andre.[6] Videre har LFE som mål at livsglede skal være tema i undervisning på videregående skoler, høgskoler og universiteter[5] med helsefaglige utdanninger. Livsglede i utdanningsinstitusjonene skal bidra til at flere velger å jobbe innen eldreomsorgen etter endt utdannelse.[7] LFE har derfor utviklet egne samarbeidskonsepter med både skoler og barnehager.[5] Elever ved helse- og oppvekstfag ved videregående skoler bruker livsgledepedagogikken blant annet i prosjekt til fordypning, og planlegger og gjennomfører ulike aktiviteter for eldre på institusjon, og får på den måten en mer praksisnær utdanning.[5] LFE har også lokalforeninger tilknyttet flere høgskoler, bestående av studenter som arrangerer ulike arrangementer.[8]

Livsgledekoret[rediger | rediger kilde]

Livsgledekoret «Stayin' alive» ble utviklet på initiativ fra sangeren Torstein Sødal i 2010 i samarbeid med LFE, og besto av pensjonister fra Kristiansand.[9] Koret ble avviklet i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Omsorg 2020» (PDF). Helse- og omsorgsdepartementet. 
  2. ^ «Livsgledeforeldre.no». www.livsgledeforeldre.no. Besøkt 7. januar 2016. 
  3. ^ «Stortingsmelding 29: Morgendagens omsorg». Besøkt 6. januar 2016. 
  4. ^ «Stortingsmelding 19: Folkehelsemeldingen» (PDF). Helse- og omsorgsdepartementet. 
  5. ^ a b c d «Livsgledeforeldre.no/Utdanning». www.livsgledeforeldre.no. Arkivert fra originalen 7. januar 2016. Besøkt 7. januar 2016. 
  6. ^ «Udir.no - Læreplan i valgfaget innsats for andre». www.udir.no. Besøkt 7. januar 2016. 
  7. ^ «Årsrapport Omsorgsplan 2015» (PDF). helsedirektoratet.no. Arkivert fra originalen (PDF) 4. mars 2016. Besøkt 7. januar 2016. 
  8. ^ «Livsglede for Eldre ved HiST». HiST. Besøkt 7. januar 2016. [død lenke]
  9. ^ «Starter rocke-kor for pensjonister». NRK. Besøkt 7. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]