Hopp til innhold

Livlegens besøk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Livlegens besøk
orig. Livläkarens besök
Forfatter(e)Per Olov Enquist
SpråkSvensk
SjangerRoman
Utgitt1999
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider313

Livlegens besøk er en roman av Per Olov Enquist utgitt i 1999. Den ble tildelt den svenske Augustprisen samme år. Den utspiller seg gjennom fire intensive år i dansk historie.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge kongen Christian VII anses tidlig for å være mentalt forstyrret, og når denne i 1768 drar på en europeisk turné, ansettes en livlege; Johann Friedrich Struensee, en ung tysk opplysningstenker, for å holde kongen under oppsikt. Han vinner fort kongens gunst, og med kongens tillit øker også Struensees innflytelse. Gjennom kongens sykdom blir Struensee den mektigste personen i Danmark, og i praksis enevoldshersker. Den raske slutten på denne perioden kommer av at det kjærlighetsforholdet Struensee har hatt med dronning Caroline Mathilde blir kjent. Struensee blir henrettet, dronningen landsforvist, og kong Christian bare mer sinnsforvirret.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Romanen, som på svensk har tittelen Livläkarens besök, er oversatt til en rekke språk. Den ble oversatt til norsk i 2001 av Bodil Engen og kom ut på Gyldendal forlag med tittelen Livlegens besøk. Ifølge et TV-intervju i juli 2007 har den solgt mer enn en million eksemplarer.

Priser[rediger | rediger kilde]

Årstall Pris
2003 Independent Foreign Fiction Prize
1999 Augustprisen
Autoritetsdata