Livadija

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Livadiapalasset var ved siden av Vorontsovpalasset i Alupka den mest overdådige residens på Krim.

Livadija (ukrainsk: Лівадія, russisk: Ливадия) er en liten by på Krimhalvøya i Ukraina, 3 km vest for Jalta.

Den hadde i 2013 en befolkning på 1.634 innbyggere.

Livadija er mest kjent for Livadiapalasset der Jaltakonferansen fant sted i 1945, men er også kjent som kursted og for vindyrking.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dette var først en liten krimtatarsk bosetning under middelalderen, også med en liten befolkning av greske fiskere. Livadija fikk sitt nåværende navn av Lambros Katsonis, en gresk revolusjonær og offiser i den keiserlige russiske hær. Han var født i Livadeia i Hellas, som da var del av Det osmanske rike. Katsonis var blitt skjenket et gods på Krim av keiserinne Katarina II av Russland, og oppkalte det etter hjemstedet.[1]

Eiendommen ble senere overdratt til den polske høyadelige Potockifamilien, og deretter, i 1861, ble den en sommerresidens for de russiske tsarer. Tsar Aleksander III av Russland døde her i 1894.

Livadiapalasset, bygd i 1910-11, er nå museum. Det var først et sommerpalass for den russiske keiserlige familie. I 1945 var den møtestedet for Jaltakonferansen, og den amerikanske president Franklin Delano Roosevelt var innlosjert her under konferansen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Official website of Livadiya» (Russian).  Panos Stamou. «Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες» [Events - Activities] (Greek). Official web page of the Lambros Katsonis Society of the Livadians (Σύλλογος Λεβαδέων "Ο Λάμπρος Κατσώνης"). Arkivert fra originalen 2014-02-22.  Panos Stamou (udatert). «Προσέγγιση ιστορικής προσωπικότητας μέσα από Αρχειακές πηγές: Περίπτωση Λάμπρου Κατσώνη» [Approaching the historic person through archival sources: The case of Lampros Katsonis] (DOC) (Greek). Hellenic Cultural Center (Moscow). .

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]