Lithurgini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lithurgini
Lithurgini
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lithurgini
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Buksamlerbier
Antall arter: ca. 40, 3 i Europa, ikke i Norge
Habitat:
Utbredelse: kosmopolitter
Delgrupper:

Lithurgini er en gruppe solitære bier som tilhører gruppen buksamlerbier (Megachilinae). De er regnet som en forholdsvis primitiv gruppe, trolig søstergruppen til de andre gruppene i Megachilini i vid forstand (=Megachilinae om man regner buksamlerbiene som en familie).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til store (5 – 21 mm), nokså kraftige bier uten metalliske farger og lyse flekker, ofte forholdsvis hårete. De kan minne om slekten Megachile men er gjerne noe mer langstrakte. Særlig hunnene har ofte et framspring midt i ansiktet. Munndelene er nokså lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lithurgini er solitære bier, det vil si at hunnene lager reirene sine hver for seg, bortsett fra at i slekten Microthurge kan flere hunner av og til dele på en forgrenet gang. Reiret legges vanligvis i tørr, råtten ved men kan også finnes blant annet i tørre kuruker. Det er en ufôret gang, noen ganger forgrenet, det er vanligvis ikke skiller mellom de ulike larvekamrene, hvert med et egg lagt i en masse av pollen. Noen ganger kan en gang brukes av flere generasjoner. Som vanlig for solitære bier er de oligolektiske, det vil si at de samler pollen fra bare én eller noen få plantearter. En del amerikanske arter ser ut til å spesialisere seg på arter i kaktusfamilien (Cactaceae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Av de tre slektene forekommer to bare i det sørlige Sør-Amerika, mens slekten Lithurgus er videre utbredt og også er representert med tre arter i Sør- og Mellom-Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [1]
  • Michener, C.D. (2000) The bees of the world. Megachilidae. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]