Dvergstjertspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Liten stjertspinner»)
Dvergstjertspinner
Nomenklatur
Clostera pigra
Hufnagel, 1766
Populærnavn
dvergstjertspinner[1]
(liten stjertspinner)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektClostrea
Økologi
Habitat: løv- og blandingsskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Nordland

Dvergstjertspinner (Clostera pigra) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Den skiller seg fra de andre norske stjertspinnerne (slekten Clostera) på at forvingenes spiss ikke er tydelig mørkere enn resten av vingen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 23 – 28 mm), brungrå spinner. Forvingens spiss er ikke markert mørkere enn resten av vingen. Antennene er markert fjærformede hos hannen, smalt fjærformede hos hunnen. Brystet har en mer eller mindre timeglass-formet, brunrød lengdeflekk. Bakkroppen har bakerst en dusk av lange hår som hos hannen er to-delt. Denne holdes opp mellom de sammenlagde vingene når sommerfuglen hviler. Forvingen er avrundet trekantet, ganske mørkt gråbrun. Den har tre mer eller mindre tydelige, lyse tverrstriper.Nær vingespissen er det er diffus, brunrød flekk, men denne når ikke helt ut til spissen. Bakvingen er ensfarget gråbrun. Larven er grå med en gråhvit ryggstripe og noen gule flekker på ryygsiden. Spredt over hele kroppen er dusker av lange, grå hår. Hodet er svart med ganske lange hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dvergstjertspinner finnes i hager, parker og åpne skogsområder. Larvene lever på arter i pilefamilien (Salicaceae), mest på osp men også på selje og ulike vierarter. Denne arten er lite kravfull. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai- september, i Sør-Skandinavia i to generasjoner, lenger nord bare i en årlig generasjon som flyr rundt midtsommer. Hannene kommer gjern til lys, hunnene ikke så ofte. Etter paringen klegegr hunnen 150 – 200 egg på vertsplantenes blader, enkeltvis eller i små grupper. Larvene lever enkeltvis eller noen få sammen, mellom toppskudd som de nøster sammen med silke. De forlater gjerne silkehuset for å spise.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dvergstjertspinner finnes i det meste av Europa, videre østover gjennom Russland til Stillehavet i Øst-Sibir og det nordlige Kina. I Norge er den den videst utbredte av Clostera-artene, og finnes nord til det sørlige Nordland.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]