Liten bloddråpesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liten bloddråpesvermer
Liten bloddråpesvermer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Zygaena viciae
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: liten bloddråpesvermer[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Bloddråpesvermere
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: enger, lysninger i skogen
Utbredelse: den palearktiske sone

Liten bloddråpesvermer (Zygaena viciae) er en sommerfugl som tilhører familien bloddråpesvermere (Zygaenidae). Den finnes på det sørlige Østlandet i Norge, men er sjelden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 22–31 mm), ganske slank, rød og svart sommerfugl. Arten er noe spinklere enn de andre norske Zygaena-artene og har tynnere antenner. Kroppen er svart med en litt silkeaktig glans. Forvingen er svart med en svak, metallisk glans og fem skarpt røde flekker. Flekken som er nærmest midten av vingen er avlang, ulikt stor bloddråpesvermer der tilsvarende flekk er sirkelrund. Bakvingen er skarpt rød med ganske bred, svart ytterkant.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever på blomsterenger, lysninger i skogen og andre urterike, åpne områder. Larvene lever på ulike planter i erteblomstfamilien (Fabaceae) i mai. De voksne sommerfuglene flyr om dagen i juli.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa og i det nordlige Asia østover til Sibir og Mongolia. Den er sjelden de fleste steder og har gått sterkt tilbake i mange land, for eksempel er den i Storbritannia redusert til en enkelt koloni i Argyll, Skottland. I Norge var den tidligere nokså vidt utbredt på Østlandet, men de nordligste bestandene ser ut til å være utdødd, slik at den i dag bare finnes nord til Tyrifjorden. Selv om den kan være lokalt tallrik er den regnet for truet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av liten bloddråpesvermer Zygaena viciae som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, liten bloddråpesvermer: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Zygaena viciae på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]