Liste over værrekorder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en liste over værrekorder, en liste over de mest ekstreme værfenomener som har forekommet i forskjellige kategorier.

Temperatur[rediger | rediger kilde]

Standard betingelser for temperaturmåling er 1,2 meter over bakken, og ikke i direkte sollys (derav begrepet, x grader "i skyggen")

Varme[rediger | rediger kilde]

Høyeste temperaturer som noensinne er notert[rediger | rediger kilde]

Temperatur Sted Dato
Afrika/På jorden 57,8 °C Al Azizyah, Libya 13. september 1922.[1]
Tsjad 47,6 °C Faya-Largeau 22. juni 2010[2]
Niger 48,2 °C Bilma 23. juni 2010[2]
Saudi-Arabia 52,0 °C Jidda, Mekka 3. november 1918[3]
Sør-Afrika 50,0 °C Dunbrody, Eastern Cape 22. juni 2010[4]
Sudan 49,6 °C Dongola 25. juni 2010[2]
Zambia 42,4 °C Mfuwe, Eastern Province 13. oktober 2010[5]
Nord-Amerika 56,7 °C Death Valley, California, USA 10. juli 1913[6]
Canada 45,0 °C Midale og Yellow Grass, Saskatchewan 5. juli 1937[7]
Asia 54,0 °C Mitraba, Kuwait 15. juni 2010[8]
Kina 48,0 °C Turpan forsenkningen, Turpan, Xinjiang, Kina 13. juli 1975[9]
India 51,1 °C Purulia, West Bengal 18. juni 2005[10]
Irak 52,0 °C Basra 14. juni 2010[2]
Japan 40,9 °C Kumagaya, Saitama / Tajimi, Gifu 16. august 2007[11]
Kuwait 54,0 °C Mitraba 15. juni 2010
Malaysia 40,1 °C Chuping 9. april 1998[12]
Myanmar 47,0 °C Myinmu 12. mai 2010[2]
Pakistan 53,5 °C Mohenjo-daro, Sindh 26. mai 2010[13][2]
Qatar 50,4 °C Doha 14, juli 2010[2]
Russland 42,3 °C Belogorsk, Amur oblast 12. juli 2010[14]
Saudi-Arabia 52,0 °C Jeddah 22. juni 2010[2]
Singapore 36,0 °C Singapore 26. mars 1998[12]
Sør-Korea 40,0 °C Daegu 1. august 1942[15]
Tyrkia 48,8 °C Mardin 14. august 1993[16]
Oseania 50,7 °C Oodnadatta, Australia 2. januar 1960[1][17]
New Zealand 42.4 °C Rangiora
Jordan, Marlborough
7. februar 1973[18]
Salomonøyene 36,1 °C Honiara, Guadalcanal 1. februar 2010[19]
Europa 48,0 °C Athen, Hellas 10. juli 1977[20]
Østerrike 39,7 °C Dellach im Drautal 27. juli 1983[21]
Hviterussland 38.9 °C Gomel 7. august 2010[2]
Belgia 38,8 °C Uccle 27. juni 1947
Bosnia-Hercegovina 46.2 °C Mostar (Hercegovina, Føderasjonen Bosnia-Hercegovina) 31. juli 1900
Bulgaria 45,2 °C Sadovo, Plovdiv 5. august 1916[22]
Kroatia 42,8 °C Ploče 5. august 1998[23]
Kypros 46,6 °C Lefkoniko, Kypros 1. august 2010[2]
Tsjekkia 40,2 °C Praha-Uhříněves 27. juli 1983[24]
Danmark 36.4 °C Holstebro, Midtjylland 10. august 1975[25]
England 38,5 °C Faversham, Kent 10. august 2003[26]
Estland 35,6 °C Võru 11. august 1992[27]
Finland 37,2 °C Liperi 29. juli 2010[28]
Frankrike 44,1 °C Conqueyrac / Saint-Christol-lès-Alès 12. august 2003[29]
Tyskland 40,3 °C Kitzingen 5. juli 2015[30]
Ungarn 41,9 °C Kiskunhalas 8. juli 2007[31]
Island 30,5 °C Teigarhorn, Djúpivogur 22. juni 1939[32][33]
Irland 33,3 °C Kilkenny Castle, County Kilkenny 26. juni 1887[34]
Italia 47,0 °C Amendola 25. juli 2007[35]
Latvia 36,4 °C Daugavpils 4. august 1943[36]
Litauen 37,5 °C Zarasai, Utena County 30. juli 1994[37]
Makedonia 45,7 °C Demir Kapija, Demir Kapija kommune 24. juli 2007[38]
Moldova 41,5 °C Camenca, Camenca under-distrikt, Transnistria 21. juli 2007[39]
Montenegro 44,8 °C Podgorica 16. august 2007
Nederland 38,6 °C Warnsveld 23. august 1944[40]
Nord-Irland 30,8 °C Knockarevan, County Fermanagh / Belfast, County Antrim 30. juni 1976 / 12. juli 1983[26]
Norge 35,6 °C Nesbyen, Buskerud 20. juni 1970[41]
Polen 40,2 °C Prószków, Opole Voivodeship (den gangen i Tyskland) 29. juli 1921[42]
Portugal 47,4 °C Amareleja, Beja 1. august 2003[43]
Romania 44,5 °C Ion Sion, Brăila County 10. august 1951[44]
Russland 45,4 °C Utta, Kalmykia 12. juli 2010[45]
Skottland 32,9 °C Greycrook, Scottish Borders 9. august 2003[26]
Serbia 44,9 °C Smederevska Palanka, Podunavlje 24. juli 2007[46]
Slovakia 40,3 °C Hurbanovo 20. juli 2007[47]
Slovenia 40,6 °C Črnomelj 5. juli 1950[48]
Spania 47,2 °C Murcia 4. juli 1994[49]
Sverige 38,0 °C Ultuna, Uppsala län / Målilla, Kalmar län 9. juli 1933 / 29. juni 1947[50]
Sveits 41,5 °C Grono, Moesa 11. august 2003[51]
Ukraina 42,0 °C Luhansk 12. august 2010[52]
Wales 35,2 °C Hawarden Bridge, Flintshire 2. august 1990[26]
Sør-Amerika 49,1 °C Villa de María, Argentina 2. januar 1920[53][1]
Bolivia 46,7 °C Villamontes, Tarija Department 29. oktober 2010[54]
Brasil 44,7 °C Bom Jesus, Piauí 21. november 2005[55]
Colombia 42,3 °C Puerto Salgar, Cundinamarca Department 29. oktober 2010[56]
Uruguay 44 °C Paysandú, Paysandú Department 20. januar 1943[57]
Antarktis 14.6 °C Vanda Station, Scott Coast 5. januar 1974[1]
Sørpolen −13.6 °C Forskningsstasjonen Amundsen-Scott på Sørpolen 27. desember 1978[58]
Det er noen få rapporter av høyere temperaturer enn dette under fenomener kjent som sprengvarme, blant annet en rapport om 87 °C i Abadan, Iran i juni 1967. Disse temperaturene har aldri blitt bekreftet, og er ikke anerkjent som verdensrekord.[59]
Den 16. januar 1889, en temperatur på 53 °C ble notert i Cloncurry, Queensland. Det ble målt med et ikkestandardisert termometer, så det ikke kjent om avlesing er korrekt eller ikke.[1]

Andre varmerekorder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Global Measured Extremes of Temperature and Precipitation. National Climatic Data Center. Besøkt 21. juni 2007.
  2. ^ a b c d e f g h i j Masters, Jeff (7. august 2010). «National heat records set in 2010». Weather Underground. Arkivert fra originalen 2010-08-20. Besøkt 12. august 2010. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2011-04-10. Besøkt 23. april 2011. 
  4. ^ Details of the temperature, rainfall and wind extremes recorded in SA Arkivert 7 august 2011 hos Wayback Machine. South African weather service. Besøkt 22. juni 2010]
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2011-04-10. Besøkt 23. april 2011. 
  6. ^ «NCDC Global measured extremes». Besøkt 6. november 2007. 
  7. ^ [1] Retrieved on 2007-06-21.
  8. ^ «Asia: Highest Temperature». ASU World Meteorological Organization. 15. juni 2010. Arkivert fra originalen 2011-01-02. Besøkt 28. januar 2011. 
  9. ^ [2], Xinjiang Institute of Ecology and Geography, Chinese Academy of Sciences, Retrieved on 2010-04-27.
  10. ^ http://www.terradaily.com/news/india-05y.html
  11. ^ «former National Rankings». Japan Meteorological Agency. Besøkt 22. januar 2009. 
  12. ^ a b «General Climate Information». Malaysia Meterological Department. Arkivert fra originalen 2011-07-22. Besøkt 30. juni 2010.  Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «climate_stats» er definert flere steder med ulikt innhold
  13. ^ «Record breaking heat in Pakistan». Pakistan Meteorological Department. 26. mai 2010. Arkivert fra originalen 2010-09-12. Besøkt 4. juni 2010. 
  14. ^ «Wunder Blog». Weather Underground. 19. juli 2010. Arkivert fra originalen 2010-07-22. Besøkt 28. januar 2011. 
  15. ^ «Climate of Korea». Korea Meteorological Administration. Besøkt 24. juli 2010. 
  16. ^ «Sıkça Sorulan Sorular - Meteoroloji Genel Müdürlüğü». Dmi.gov.tr. Arkivert fra originalen 2011-07-03. Besøkt 20. august 2010. 
  17. ^ «Australian Temperature Extremes» (PDF). Bureau of Meteorology. 1. april 2009. Besøkt 16. desember 2009. 
  18. ^ «Carl Walrond. 'Natural environment', Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand, updated 25-Sep-2007». Teara.govt.nz. Besøkt 20. august 2010. 
  19. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2011-04-10. Besøkt 23. april 2011. 
  20. ^ «Global Weather & Climate Extremes». World Meteorological Organisation. Besøkt 25. september 2010. 
  21. ^ wetterrekorde Arkivert 28 september 2011 hos Wayback Machine. Central Institute for Meteorology and Geodynamic
  22. ^ «Bulgaria Second National Communication» (PDF). Besøkt 20. august 2010. 
  23. ^ http://www.vjesnik.hr/pdf/2006%5C06%5C03%5C34A34.PDF[død lenke]
  24. ^ «Česká republika - Česká nej». www.atlasceska.cz. Besøkt 20. august 2010. 
  25. ^ Vejrekstremer i Danmark DMI
  26. ^ a b c d «Extreme weather». Met Office. Arkivert fra originalen 2010-12-29. Besøkt 10. august 2003.  Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «UK_Met_Office» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «UK_Met_Office» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «UK_Met_Office» er definert flere steder med ulikt innhold
  27. ^ «EMHI». Emhi.ee. 11. august 1992. Besøkt 20. august 2010. 
  28. ^ «Kaikkien aikojen lämpöennätys rikki Liperissä: 37,2!». Iltasanomat.fi. Besøkt 20. august 2010. 
  29. ^ http://www.meteo.fr/meteonet/temps/france/clim/prod/tmd/dept30/TMD300803.pdf
  30. ^ Weather Extremes – Air Temperature. DWD. Retrieved on 2010-07-10
  31. ^ «Website of the Hungarian Meteorological Service». Met.hu. Arkivert fra originalen 2009-08-14. Besøkt 20. august 2010. 
  32. ^ Einarsson, Markús. Climate of Iceland pg 683. Retrieved 2009-04-29.
  33. ^ Heat Wave Hits Iceland, New Records Set Iceland Review 2008-07-31. Retrieved 2009-04-29.
  34. ^ «Temperature - Climate - Met Éireann - The Irish Meteorological Service Online». Met.ie. 2. januar 1979. Besøkt 20. august 2010. 
  35. ^ «Grafici di Stazione». meteoAM.it - Climatologia. Besøkt 28. januar 2011. [død lenke]
  36. ^ Latvian climatic characteristics. Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre. Besøkt 7. august 2010
  37. ^ «(Meteorologiniai rekordai Lietuvoje)». www.meteo.lt. Arkivert fra originalen 2010-08-07. Besøkt 20. august 2010. 
  38. ^ [3] Republic Hydrometeorological Institute
  39. ^ «Extreme». Meteo.md. Besøkt 20. august 2010. 
  40. ^ meteonet.nl Arkivert 15 september 2013 hos Wayback Machine.
  41. ^ «Klima». met.no. Arkivert fra originalen 2007-11-29. Besøkt 20. august 2010. 
  42. ^ «Zakład Klimatologii - Uniwersytet Jagielloński, Kraków». Klimat.geo.uj.edu.pl. Arkivert fra originalen 2010-05-29. Besøkt 20. august 2010. 
  43. ^ Extremes Instituto de Meteorologia, IP Portugal
  44. ^ THERMAL EXTREMES Administratiei Nationale de Meteorologie
  45. ^ «Погода и Климат - В России установлен новый абсолютный температурный максимум». Pogoda.ru.net. Besøkt 28. januar 2011. 
  46. ^ TEMPERATURE REGIME IN SERBIA Republic Hydrometeorological Service of Serbia
  47. ^ «World Record Temperatures -Highest Lowest Hottest Coldest temperatures». Mherrera.org. Besøkt 20. august 2010. 
  48. ^ http://www.arso.gov.si/vreme/podnebje/slo_vremenski_rekordi.pdf
  49. ^ http://www.aemet.es/documentos/es/divulgacion/resumen_efemerides/Resumen_extremos.pdf
  50. ^ Temperaturrekord Arkivert 9 september 2010 hos Wayback Machine.. SMHI. Besøkt 19. desember 2009.
  51. ^ «Weather in Switzerland». High-end-travel-switzerland.com. Arkivert fra originalen 2010-02-13. Besøkt 20. august 2010. 
  52. ^ «Погода и Климат - Климатический монитор: погода в Луганске». Pogoda.ru.net. Besøkt 28. januar 2011. 
  53. ^ http://www.smn.gov.ar/?mod=biblioteca&id=94 Servicio Meteorólogico Nacional (Argentina).
  54. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2011-04-10. Besøkt 23. april 2011. 
  55. ^ «Piauí tem a temperatura mais alta em 96 anos (Piauí has the highest temperature in 96 years)». Terra. 26. november 2005. Besøkt 1. oktober 2010. 
  56. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2011-04-10. Besøkt 23. april 2011. 
  57. ^ «Boletín meteorológico» [Meteorologic records of Uruguay] (Spanish). Dirección Nacional de Meteorología. Besøkt 1. oktober 2010. 
  58. ^ [4] Hentet 21. juni 2007.
  59. ^ Burt, Christopher C (2004) [2004]. Extreme Weather. W. W. Norton & Company. s. 36. ISBN 0-393-32658-6. Besøkt 21. juni 2007. 
  60. ^ Lyons, Walter A (1997). The Handy Weather Answer Book (2nd utg.). Detroit, Michigan: Visible Ink press. ISBN 0-7876-1034-8. 
  61. ^ «Marble Bar heatwave, 1923-1924». Australian Climate Extremes. Bureau of Meteorology. Besøkt 21. september 2008. 
  62. ^ http://www.dailymail.co.uk/news/article-2520124/Coldest-place-Earth-discovered-Antarctic-mountain.html

Se også[rediger | rediger kilde]