Liste over tyske kampkjøretøy under andre verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over tyske kampkjøretøy under andre verdenskrig. Det tyske Wehrmacht benyttet et stort utvalg kampkjøretøy under andre verdenskrig, og denne artikkelen er en liste over disse kjøretøyene.

Produksjonslinje for Panther-stridsvogn

Stridsvogner[rediger | rediger kilde]

Leichttraktor[rediger | rediger kilde]

V.K.31 Leichttraktor («Lett-traktor») var en eksperimentell tysk lett stridsvogn utviklet i hemmelighet i 1920-årene. Kun fire ble produsert og ble brukt i de sene 1930-årene, og tidlig i krigen, for treningsformål.

Panzer I[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw I, 'Panzer I', Sd. Kfz. 101

Panzer I var ikke ment som et kampkjøretøy, men mer for å gjøre industrien og hæren kjent med stridsvogner. Innen 1937, da produksjonen endte, hadde totalt 1 867 «Panzer I»-skrog blitt produsert, hvorav 1 493 fikk montert kanontårn, og resten brukt som kommando- eller treningskjøretøy.

Varianter:

  • Panzerjäger I = erobrede tsjekkiske 47 mm Pak(t) 36 L/43.4 på «Panzer I»-chassis (Sd. Kfz.101)
  • Sturmpanzer I (Bison), 150 mm tungt infanterigevær på «Panzer I Ausf.B»-chassis

Panzer II[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw II, 'Panzer II', Sd. Kfz. 121

Panzer II var et tyngre kjøretøy, designet for å erstatte Panzer I. Den var bevæpnet med en 20 mm kanon som hadde en viss stridsevne mot andre panserkjøretøy. Før krigen starter hadde 1 223 blitt bygd.

Varianter:

  • Panzer II (f) = flammekasterstridsvogn
  • Marder II = 75 mm «Pak 40»-kanon på «Panzer II»-chassis (Sd. Kfz. 131)
  • Marder II = erobrede russiske 76.2 mm våpen på «Panzer II Ausf. D/E»-chassis (Sd. Kfz. 132)
  • Wespe = 105 mm lett felthaubits på «Panzer II»-chassis (Sd. Kfz. 124)

Panzer 35(t)[rediger | rediger kilde]

Også kjent som PzKpfw 35(t).

I mars 1939 hadde Tyskland okkupert Böhmen og Mähren, og dermed fått tak i den store tsjekkiske våpenindustrien. «LT-35»-stridsvognen ble omdøpt Panzer 35(t), der t-en sto for tschechisch, tysk for «tsjekkisk».

Panzer 38(t)[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw 38(t), 'Panzer 38(t)', Sd. Kfz. 140

I mars 1939 invaderte Tyskland resten av Tsjekkoslovakia og fikk tak i den tsjekkiske våpenindustrien. Den tsjekkiske «LT-38»-stridsvognen, da fortsatt i produksjon, ble tatt inn i tysk bruk som Panzer 38(t) (t-en sto for tschechisch, tysk for «tsjekkisk».). Innen krigens utbrudd hadde 78 Panzer 38(t) blitt produsert.

Tyskland fortsatte å produsere Panzer 38(t) under krigen. Innen første del av 1942 var den avleggs. Produksjonslinjene, som fortsatt var i gang, og kjøretøyet som fortsatt var mekanisk pålitelig, sammen med det at fabrikken ville ha problemer med å produsere større stridsvogner, gjorde at det ble bestemt av man skulle finne annen bruk for «Panzer 38(t)»-chassiset, som selvdrevne kanoner.

Varianter:

  • Marder 138 (Marder III) = 75 mm «Pak 40»-kanon on «Panzer 38(t)»-chassis (Sd. Kfz. 138)
  • Marder 139 (Marder III)= ervervede russiske 76.2 mm kanoner på «Panzer 38(t)»-chassis (Sd. Kfz. 139)
  • Grille = 150 mm tungt infanterigevær på «Panzer 38(t)»-chassis (SdKfz 138/1)
  • Jagdpanzer 38(t) "Hetzer" = 75 mm «L/48 Pak39»-gevær på et utvidet «Pz 38(t)»-chassis

Panzer III[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw III, 'Panzer III', Sd. Kfz. 141

Panzer III var designet som en middelstung stridsvogn, med en høyhastighets 37 mm kanon. Førkrigsproduksjon var på 98 kjøretøy. Under krigen ble Panzer III oppgradert til en 50 mm «L/42»-kanon, og deretter til en enda høyere hastighets 50 mm «L/60»-kanon, for å forbedre evnen til å uskadeliggjøre fiendtlige stridsvogner. En lavhastighets 75 mm-kanon ble også montert (som brukte samme feste som Panzer IV), men siden stridsvogner ikke var stor nok til å ha en 75 mm-kanon ble produksjonen stanset midt i krigen, selv om chassiset fortsatte å bli brukt for stormkanoner.

Panzer III var den første stridsvognen til å ha et trepersoners våpentårn; kommandøren behøvde nå ikke å også inneha rollen som lader eller skyter, og kunne dermed konsentrere seg om å lede stridsvognen.

Varianter:

  • Panzer III A-F= bevæpnet med 37 mm «L/45»-våpen
  • Panzer III F-M = bevæpnet med 50 mm «L/42-» eller «L/60»-våpen
  • Panzer III N = bevæpnet med 75 mm «L/24»-våpen, brukt som infanteristøtte
  • Panzer III (f) = bevæpnet med flammekaster
  • Sturmgeschütz III = Sturmgeschütz 40= Stormkanon bevæpnet med 75 mm «L/24 (A-E)»-, senere med «L/43 (F)»- og «L/48»-kanoner. («F8 & G») (Sd. Kfz. 142)
  • StuH 42 = Sturmhaubitze 42. StuG III med 105 mm lett felthaubits (Sd. Kfz. 142/2)

Panzer IV[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw IV, 'Panzer IV', Sd. Kfz. 161

Panzer IV ble designet samtidig som Panzer III. Panzer IV var en litt større og tyngre stridsvogn, og med en lavhastighetskanon med stort kaliber ble den utformet for å støtte Panzer III når den møtte stor motstand fra infanteristøtte. Førkrigsproduksjonen var på 211 stridsvogner. Opprinnelig var den bevæpnet med en lavhastighets 75 mm «L/24»-kanon, før den senere i 1942 ble den oppgradert til en 75 mm «L/43-»kanon, og i 1943 til en 75 mm «L/48»-kanon.

Varianter:

  • Panzer IV A-F1 = Panzer IV med 75 mm «L/24»-kanon
  • Panzer IV F2-J = Panzer IV med 75 mm «L/43»- eller «L/48»-kanon
  • Sturmgeschütz IV = Stormkanon. Overbygget til Sturmgeschütz III på Panzer IV-chassis; bevæpnet med 75 mm «L/48»-kanon (Sd. Kfz. 167)
  • Jagdpanzer IV = Panserjager med 75 mm «L/48»-, senere «L/70»-kanon på Panzer IV-chassis (Sd. Kfz. 162)
  • Sturmpanzer IV Brummbär med 150 mm felthaubits på Panzer IV-chassis (Sd. Kfz. 166)
  • Hummel = 150 mm felthaubits på «Geschützwagen III/IV»-chassis (Sd. Kfz. 165)
  • Hornisse = 88 mm «Pak43/1 auf Geschützwagen III/IV», senere kjent som Nashorn (Sd. Kfz. 164)
  • Möbelwagen = Luftvern. 37 mm «Flak 43 L/89» på Panzer IV-chassis (Flakpanzer IV Sd. Kfz.161/3)
  • Wirbelwind = Luftvern. firedobbel 20 mm «Flak 38 L/112,5»-kanoner på Panzer IV-chassis, med bevæpnet våpentårn (Flakpanzer IV)
  • Ostwind = Luftvern. 37 mm «Flak 43 L/89» på Panzer IV-chassis, med bevæpnet våpentårn (Flakpanzer IV)

Panzerkampfwagen V «Panther»[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw V, 'Panzer V', Panther, Sd. Kfz. 171

Panther var en middelstung stridsvogn i Den tyske hær under andre verdenskrig. Fram til 1944 var den kalt PzKpfw V Panther. Produksjonen av Panther var en direkte reaksjon på sovjeternes T-34. Etter flere møter med stridsvognen og store problemer med å uskadeliggjøre T-34, foreslo generaloberst Heinz Guderian (Pansertroppinspektør) å helt enkelt kopiere T-34. En offisiell rapport anbefalte at «T-34»s hovedtrekk – bevæpning, skrått panser og oppheng – skulle inkorporeres i en ny tysk middelstung stridsvogn. To forslag lansert av Daimler-Benz og MAN Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg het begge innledende «VK30.02».

Varianter:

  • Panther Ausf. D = første produksjonsversjon, bevæpnet med 75 mm «KwK 42 L/70»-kanon
  • Panther Ausf. A = andre produksjonsversjon, forbedret Ausf. D
  • Panther Ausf. G = ekstra panser
  • Jagdpanther = panserjager med en 88 mm «L/71 PaK 43»-kanon på Panzer V-chassis (Sd. Kfz. 173)

Panzer VI Ausf. E «Tiger»[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw VIE, 'Panzer VIE', Tiger I, Sd. Kfz. 181

Tiger I (Panzer VIE) var bevæpnet med en 88 mm «L/56»-kanon. Den 26. mai 1941 etterlyste Hitler at Henschel og Porsche skulle designe en ny tung tysk stridsvogn. Henschel-designet vant konkurransen og ble Tigeren. Et fåtall Tigere ble og laget av Porsche, med et annet chassis, men disse var ikke like pålitelige og driftssikre som Henschel-modellen. Mange Porsche-chassiser ble konvertert til panserjagere, senere kjent som Elefant.

Variant:

Panzer VI Ausf. B «Königstiger»[rediger | rediger kilde]

Også kjent som: PzKpfw VIB, Panzer VIB, Tiger II, Kongetiger, Sd. Kfz. 182

Panzerkampfwagen VI Tiger II Ausf. B "Königstiger" (Sd. Kfz.182) / «VK4503(H)» var en tung stridsvogn i sluttdelen av andre verdenskrig. Bevæpnet med en 88 mm «L/71»-kanon kunne kjøretøyet prestere godt defensivt på både øst- og vestfronten, men var allikevel en dyr fiasko for Nazi-Tyskland da den ble brukt offensivt som en hovedstridsvogn. Tiger II kombinerte en av de mest kapable luftvernskanonene med tungt panser, men hadde en overbelastet motor og manglet pålitelighet.

Variant:

  • Jagdtiger var bevæpnet med 128 mm «L/55 Pak44»-kanon (Sd. Kfz. 186)

Selvdrevet artilleri[rediger | rediger kilde]

Wespe[rediger | rediger kilde]

105 mm haubits bygd på Panzer II-chassis

Grille[rediger | rediger kilde]

150 mm tung infanterikanon bygd på Panzer 38(t)-chassis, ofte feilaktig referert til som «Bison»

Hummel[rediger | rediger kilde]

Hummel var et selvdrevet artilleristykke, bevæpnet med en 150 mm haubits på et chassis som kombinerte trekk fra både Panzer IIIs og Panzer IVs chassis. 666 Hummel pluss 150 Hummel-ammunisjonsvogner ble produsert fra 1943 til 1944.

Heuschrecke[rediger | rediger kilde]

Heuschrecke var et selvdrevet artilleristykke med en 105 millimeters «leFH 18/1 L/28» på Panzer IV-chassis. Produksjon begynte aldri fordi det ville ha gått utover stridsvognproduksjonen.

Stormkanoner[rediger | rediger kilde]

En stormkanon er et pansret kampkjøretøy, ofte like en stridsvogn, men oftest uten et roterende våpentårn, og kan ofte ha åpne tak. Ved å fjerne våpentårnet kan en mye større kanon settes på et mindre chassis. De pleier sjeldent å brukes for å kjempe mot andre pansrede kampkjøretøy, men støtter i stedet infanteri direkte under angrep på befesta stillinger. De ble derimot ofte bevæpnet med luftvernkanoner for å bekjempe andre pansrede kampkjøretøy.

Under andre verdenskrig byde Tyskland langt fler stormkanoner enn stridsvogner, grunnet deres relative lave kostnad og enkelhet.

Sturmgeschütz III
bygd på Panzer III-chassis
Sturmgeschütz IV
bygd på Panzer IV-chassis med 75 mm kanon
Sturmpanzer IV («Brummbär»)
med 150 mm kanon bygd på Panzer IV-chassis
Sturmtiger
bygd på Tiger I-chassis, 380 mm rakettskyter

Panserjagere[rediger | rediger kilde]

Panzerjäger I[rediger | rediger kilde]

(bygd på Panzer I-chassis)

Jagdpanzer 38(t) «Hetzer»[rediger | rediger kilde]

(bygd på Panzer 38(t)-chassis)

Jagdpanzer IV[rediger | rediger kilde]

(bygd på Panzer IV-chassis)

Jagdpanther[rediger | rediger kilde]

(bygd på Panzer V-chassis)

Marder-serien[rediger | rediger kilde]

Nashorn[rediger | rediger kilde]

Også kjent som Sonderkraftfahrzeug 164

Jagdtiger[rediger | rediger kilde]

(basert på Tiger II)

Elefant[rediger | rediger kilde]

Elefant (Sd. Kfz. 184) brukte chassiset til Porsches uvalgte Tiger I-design. Oppå dette chassiset var en framoverpekende 88 mm «L/71»-kanon montert. Totalt ble 90 Elefanter produsert, alle tidlig i 1943 og kjent som Ferdinand, etter designeren Dr Ferdinand Porsche. De som fortsatt var i bruk i 1943 ble modifisert og omdøpt Elefant.

Halvbeltekjøretøy[rediger | rediger kilde]

Panserbiler[rediger | rediger kilde]

Andre typer[rediger | rediger kilde]

«Sd. Kfz.»-betegnelser[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over SdKfz-betegnelser

«SdKfz» sto for «Sonder Kraftfahrzeug» («spesialtjenestebil»). «SdKfz»-betegnelsene ble gitt panserbiler og andre kjøretøy som ble brukt militært for et spesielt formål. Dette systemet ble brukt før og gjennom andre verdenskrig.

  • «Sd. Kfz. 100»-ene for «PzKpfw I»-versjoner
  • «Sd. Kfz. 120»-ene for «PzKpfw II»-versjoner
  • «Sd. Kfz. 140»-ene for «PzKpfw III»-versjoner
  • «Sd. Kfz. 160»-ene for «PzKpfw IV»-versjoner
  • «Sd. Kfz. 170»-ene for «PzKpfw V»-versjoner
  • «Sd. Kfz. 180»-ene for «PzKpfw VI»-versjoner
  • «Sd. Kfz. 1»-ene, «10»-ene, og «200»-ene for halvbeltekjøretøyene og panserbiler

Landskoder for benyttelse av ervervet utenlandsmateriell[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]