Liste over transpersonbegreper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.



Liste over ord og uttrykk relatert til transpersoner.

A[rediger | rediger kilde]

B[rediger | rediger kilde]

C[rediger | rediger kilde]

D[rediger | rediger kilde]

E[rediger | rediger kilde]

F[rediger | rediger kilde]

G[rediger | rediger kilde]

H[rediger | rediger kilde]

I[rediger | rediger kilde]

  • Intergender, forkortelse IG, (av inter = imellom og gender = kjønn og genus/sosialt kjønn), person som definerer seg som å befinne seg mellom eller utenfor de tradisjonelle kjønnene eller velger å ikke definere sin kjønnsidentitet overhodet. Intergender er en kjønnsidentitet.
  • Interseksuell/tvekjønnet, forkortelse IS, (av inter = imellom og sexus = biologisk kjønn), person som er født med så uklare kjønnskarakteristika at det oppstår tvil om barnets kjønn ved fødsel. Det vil si at man ut ifra de ytre kjønnsorganene ikke kan si om barnet er en gutt eller en jente. IS er en medisinsk diagnose.

J[rediger | rediger kilde]

K[rediger | rediger kilde]

L[rediger | rediger kilde]

  • LHB, se LHBT
  • LHBT eller HLBT, (fra engelsk «LGBT»), er en forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. I sammenhenger der det er naturlig, benyttes kun LHB eller kun T. Lesbisk, homofili og bifili er seksuelle orienteringer, mens trans angir kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet. Legning og kjønn må ikke forveksles med hverandre.

M[rediger | rediger kilde]

  • Mahu Vahine, er et tredje kjønn som er genuint for tahitisk kultur.
  • Mahu Wahine, er et tredje kjønn som er genuint for hawaiisk kultur.
  • MtF, forkortelse for Male-to-Female, første bokstav angir hvilket anatomisk kjønn en person har/hadde, og siste bokstav angir retning eller det kjønn man identifiserer seg med.
  • MtK, forkortelse for mann-til-kvinne, første bokstav angir hvilket anatomisk kjønn en person har/hadde, og siste bokstav angir retning eller det kjønn man identifiserer seg med.

N[rediger | rediger kilde]

O[rediger | rediger kilde]

P[rediger | rediger kilde]

  • Packing, engelsk uttrykk. Trans menn plasserer ofte polstring eller et penislignende objekt i trusens front slik at det ser ut som om de har mannlige kjønnsorganer.
  • Passere, en persons evne til å bli oppfattet eller akseptert som det kjønn personen identifiserer seg eller fysisk fremstår som. Kan også bety at fremmede folk tipper riktig hvilket kjønn vedkommende er ut i fra utseende. Begrepet blir mest brukt om transseksuelle.

Q[rediger | rediger kilde]

R[rediger | rediger kilde]

S[rediger | rediger kilde]

U[rediger | rediger kilde]

V[rediger | rediger kilde]

W[rediger | rediger kilde]

X[rediger | rediger kilde]

Y[rediger | rediger kilde]

Z[rediger | rediger kilde]

Æ[rediger | rediger kilde]

Ø[rediger | rediger kilde]

Å[rediger | rediger kilde]