Tiltak under koronavirusutbruddet i 2019–2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Desinfeksjon av tunnelbanevogner i Iran

Tiltak under koronaviruspandemien i 2019–2020 er en oversikt over de mest inngripende tiltakene iverksatt i ulike land som en konsekvens av SARS-CoV-2-pandemien. Det var dem 11. mars WHO omdefinerte sykdomsutbruddet fra å være en epidemi, til å være en «pandemi» - altså et utbrudd som er internasjonalt og ute av kontroll.

Internasjonale tiltak[rediger | rediger kilde]

Det at Verdens helseorganisasjon erklærte virusspredningen som en pandemi 11. mars 2020, utløste statlige beredskapsplaner og nødtiltak for å verne befolkningen, slik som mer drastiske handels- og reiserestriksjoner.[1]

Amerika[rediger | rediger kilde]

Canada[rediger | rediger kilde]

Canadas parlament ble suspendert,[2] og regjeringen frarådet alle utenlandsreiser.[3] Grensene ble stengt for alle utlendinger unntatt borgere av USA.[4]

USA[rediger | rediger kilde]

Sykehusskipet «Comfort»

Forsvarsdepartementet sendte de militære sykehusskipene USNS «Mercy» og USNS «Comfort» til henholdsvis Los Angeles[9] og New York for å støtte det sivile helsevesenet.[10]

USAs president tok i bruk beredskapslovgivningen i Defense Production Act og beordret bilfabrikanten General Motors til å produsere respiratorer.[11]

Asia[rediger | rediger kilde]

Filippinene[rediger | rediger kilde]

Repatriering av filippinske borgere

Filippinske myndigheter innførte portforbud i Metro Manila klokken 08–17.[12]

Kina[rediger | rediger kilde]

Politi med smittevern i Wuhan

Provinsen Hubei er hardest rammet av viruset. Historiens mest omfattende karantene hva gjelder antall personer pågår her. Storbyen Wuhan ble satt i karantene fra siste del av januar 2020. Samtlige fly- og togforbindelser ble innstilt, også nærtrafikken ble innstilt. Innbyggerne ble pålagt å ikke forlate byen.[13] Tiltakene ble i løpet av få dager utvidet til en rekke andre byer, slik at karantenen 25. januar 2020 omfattet omlag 56 millioner mennesker i 18 kinesiske byer.[14] Aldri tidligere har det vært innført så omfattende karantenetiltak.[15]

En rekke land, deriblant Japan og USA, fikk anledning til å evakuere sine borgere fra Wuhan-området i slutten av januar 2020.[16]

Nepal[rediger | rediger kilde]

Alle fjelltoppene i Himalaya, inkludert Mount Everest, ble stengt for klatring.[17]

Europa[rediger | rediger kilde]

EU[rediger | rediger kilde]

Europakommisjonen tok i bruk en krisehjemmel for å gi medlemsland tillatelse til å innføre økonomiske støttetiltak som ellers er i strid med restriksjonene for statsstøtte.[18]

Det europeiske råd besluttet å stenge schengenområdet for tredjelandsborgere.[19]

På forespørsel fra EU, bekrefter Netflix at de vil redusere strømmekvaliteten i 30 dager. Bakgrunnen for dette var frykt for at nettlinjene i Europa skulle kollapse under den voldsomme lasten av et helt kontinent i tilnærmet husarrest.[20]

Danmark[rediger | rediger kilde]

Alle skoler og barnehager ble stengt i to uker.[21]

En endring av epidemiloven gav myndighetene hjemmel til å iverksette tvangsbehandling av folk som formodes å være smittet, til å gå inn i en bolig hos en formodet smittet uten en rettskjennelse og sette pasientrettigheter ut av kraft.[22]

Danske myndigheter frarådet alle utenlandsreiser til alle land.[23] Danmarks riksgrense samt landets fly-, ferge- og togtransport ble stengt, med militært vakthold.[24][25] Grensen ble ikke stengt for varer.

Frankrike[rediger | rediger kilde]

COVID 19 (49681897173).png

I Frankrike ble det besluttet å stenge alle barnehager, skoler og universiteter.[26] Dette ble etterhvert utvidet til alle steder som ikke er strengt nødvendige, inkludert restauranter, kafeer, nattklubber og kinoer.[27]

Irland[rediger | rediger kilde]

Alle skoler, høyere utdanningsinstitusjoner og andre offentlige institusjoner ble stengt.[28]

Italia[rediger | rediger kilde]

Alle forretninger unntatt matbutikker og apoteker ble stengt.[29] Hæren ble satt inn for å håndheve portforbud.[30]

Libanon[rediger | rediger kilde]

Alle offentlige og private foretak bortsett fra sykehus, apoteker og bakerier stenges, i første omgang fram til 29. mars. Den internasjonale flyplassen i Beirut, Libanons eneste, kommer til å stenges fra onsdag og i første omgang fram til 29. mars, tilføyer han. Også havner og landsgrenser stenges.[31]

Norge[rediger | rediger kilde]

Smitteverntiltak på jernbanestasjon i Norge

I Norge ble det iverksatt de sterkeste og mest inngripende tiltakene noensinne i fredstid.[32]

Alle skoler, barnehager, utdanningsinstitusjoner ble stengt.[33] Det ble nedlagt forbud mot/stenging av alle kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs, alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand, restauranter, barer, puber og uteliv, alle treningssentre, virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering og piercing, alle svømmehaller og badeland.[34][35] I et ekstraordinært statsråd 15. mars 2020 i anledning utbruddet av COVID-19 ble det fastsatt forskrifter om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer og om bortvisning av utlendinger uten oppholdstillatelse av hensyn til folkehelsen.[36]

Domstoladministrasjonen anbefalte at domstolene reduserte sin virksomhet til kun de mest nødvendige oppgavene hvor en utsettelse av saken ville medføre betydelige negative konsekvenser for opprettholdelse av lov og orden og/eller rettsikkerhet, samt ved fare for liv og helse. Norges Høyesterett utsatte alle muntlige forhandlinger.[37] Kriminalomsorgen stengte alle sine anstalter for besøk til innsatte.[38]

Den norske kirke avlyste alle gudstjenester.[39] Oslo katolske bispedømme og Trondheim katolske stift opphevet messeplikten midlertidig og innstilte alle messer.[40]

En rekke kommuner innførte karantene for tilreisende fra andre kommuner i Norge. [41][42][43]

Polen[rediger | rediger kilde]

Tomme butikkhyller i Warsawa

Polens statsminister Mateusz Morawiecki kunngjorde 13. mars 2020 at grensene stenges for utlendinger i ti dager.[44] Stengningen gjelder ikke transport av varer. Alle polske statsborgere som kommer tilbake til Polen blir satt i karantene i to uker.

Russland[rediger | rediger kilde]

Russland stengte grensen mot Kina allerede 30. januar. Siden har Russland stengt grensen mot Iran, EU, Sveits og Norge. 24. mars uttalte Moskvas borgermester at alle over 65 år og folk med kroniske sykdommer må «isolere seg hjemme».[45]

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Lokalvalg i England ble utsatt med ett år.[46] Storbritannia la opp til en strategi med å isolere de syke, men fra midten av mars 2020 endret de denne og vedtok å stenge alle skoler og barnehager fra 20. mars. Fra 19. mars ble opp til 40 T-banestasjoner i London stengt,[47] og 20. mars besluttet regjeringen å stenge landets puber, restauranter, nattklubber og treningssentre.[48][49]

En egen koronaviruslov ble vedtatt, Coronavirus Act 2020, med hjemmel for politi og folkehelsemyndigheter til å anholde personer for å gjennomføre prøvetaking.[50]

Sverige[rediger | rediger kilde]

Sverige møtte pandemien med en strategi om flokkimmunitet, og at barn og unge i liten grad blir syke.[51]. Myndighetene innførte derfor ikke strenge tiltak like raskt som Norge og Danmark.[52] Regjeringen opphevde karensdagen den 11. mars.[53] 18. mars stengte Sverige alle videregående skoler og universiteter,[54] men ikke barnehager og grunnskoler.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

Tysk politi utfører grensekontroll på riksgrensen mot Frankrike

Tyskland stengte 16. mars grensen mot Frankrike, Østerrike, Sveits og Danmark i et forsøk på å begrense spredning av koronaviruset. Varetransporten mellom nabolandene vil ikke bli berørt, og pendlere skal fortsatt få krysse grensen.[55]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Q&A: What the WHO pandemic declaration means». 
  2. ^ «Federal government announces aggressive measures to battle COVID-19 as parliament suspended until April | National Post». 13. mars 2020. 
  3. ^ «Coronavirus updates: Donald Trump declares national emergency | National Post». 14. mars 2020. 
  4. ^ [1]
  5. ^ «Countries enforce mass closures to stem virus». 13. mars 2020 – via www.bbc.com. 
  6. ^ «Coronavirus: NBA, NHL, MLS suspend seasons, MLB delays start of 2020 campaign». 12. mars 2020 – via www.bbc.com. 
  7. ^ «Washington, Florida Governors Declare State of Emergency for Coronavirus». U.S. News. 2. mars 2020. Besøkt 19. mars 2020. 
  8. ^ «Coronavirus updates: U.S. death toll rises to 11 with California's first death». CBS News. 14. mars 2020. Besøkt 20. mars 2020. 
  9. ^ [2]
  10. ^ [3]
  11. ^ [4]
  12. ^ «Curfew recommendation needs Duterte's OK, Panelo says». 
  13. ^ Kalajdzic, Pedja (26. januar 2020). «Provins i Kina gir busser innreiseforbud». NRK. Besøkt 26. januar 2020. 
  14. ^ https://www.aljazeera.com/news/2020/01/china-expands-coronavirus-outbreak-lockdown-fast-tracks-hospital-200124201635848.html. 
  15. ^ Pia Heinemann (27. januar 2020). «„Eine Massenquarantäne in dieser Größenordnung wurde noch nie zuvor versucht“». Die Welt (tysk). Besøkt 11. mars 2020. 
  16. ^ Justin McCurry (29. januar 2020). «Coronavirus evacuations begin as China cases outstrip Sars». The Guardian (engelsk). Arkivert fra originalen 29. januar 2020. Besøkt 29. januar 2020. 
  17. ^ «Mount Everest closes because of virus outbreak». 13. mars 2020 – via www.bbc.com. 
  18. ^ «EU-kommisjonen tar i bruk krise-hjemmel for statsstøtte». 
  19. ^ [5]
  20. ^ https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/8mkga2/na-skrur-netflix-ned-kvaliteten
  21. ^ «Danmark stenger alle skoler og barnehager». 
  22. ^ «Sundhedsministeren får vidtrækkende beføjelser i corona-bekæmpelsen». 
  23. ^ «Skærpelse: Udenrigsministeriet fraråder nu alle unødvendige rejser». 13.03.2020. Besøkt 14. mars 2020. 
  24. ^ «Statsministeren: Danmarks grænser lukker fra klokken 12 i morgen». 
  25. ^ Nils Mangelrød; Yasmin Sfrintzeris (13. mars 2020). «Danmark stenger grensene lørdag: – Forbud mot å reise inn». VG. Besøkt 13. mars 2020. 
  26. ^ Health, P. M. N. (12. mars 2020). «France to close schools to curb coronavirus spread: Macron | National Post». 
  27. ^ [6]
  28. ^ «Republic of Ireland to close schools and colleges». 12. mars 2020 – via www.bbc.com. 
  29. ^ «Italia stenger nær alle butikker». 
  30. ^ https://edition.cnn.com/2020/03/20/europe/italy-military-coronavirus-intl/index.html
  31. ^ https://www.bt.no/utenriks/i/BR12M7/direkte-koronautbruddet-i-verden
  32. ^ kontor, Statsministerens (12. mars 2020). «Omfattende tiltak for å bekjempe koronaviruset». 
  33. ^ «Helsedirektoratet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av Covid-19 - Helsedirektoratet». www.helsedirektoratet.no (norsk). Besøkt 12. mars 2020. 
  34. ^ «Helsedirektoratet stenger alle barnehager og skoler - Helsedirektoratet». 
  35. ^ «Vedtak etter lov om vern mot smittsomme sykdommer § 4-1 andre ledd om møteforbud og stenging av virksomhet - Lovdata». 
  36. ^ [7]
  37. ^ «Høyesterett utsetter alle muntlige forhandlinger de neste to ukene». 
  38. ^ «Forsterket korona-beredskap i kriminalomsorgen - Kriminalomsorgen.no». 
  39. ^ «Avlyser alle gudstjenester - Den norske kirke». 
  40. ^ «Smittevernstiltak 12.3.2020: Alle messer innstilles». 
  41. ^ https://www.fosna-folket.no/nyheter/2020/03/16/V%C3%A6rt-i-Trondheim-N%C3%A5-m%C3%A5-du-i-karantene-om-du-er-p%C3%A5-%C3%98rlandet-21358331.ece
  42. ^ https://www.kviteseid.kommune.no/getfile.php/4666474.2636.bnzqpwkzsbqwnk/KARANTENER%C3%85D.pdf
  43. ^ https://www.sogndal.kommune.no/vedtak-om-karantene-for-sogndal-kommune.6294793-491787.html
  44. ^ «Polens grenser stenges for utlendinger, og både internasjonale tog- og flyforbindelser blir suspendert, sier statsminister Mateusz Morawiecki.». Nettavisen. NTB. 13. mars 2020. Besøkt 13. mars 2020. 
  45. ^ https://www.nrk.no/urix/from-russia-with-love_-ni-militaerfly-med-koronahjelp-til-italia-1.14956600
  46. ^ «Coronavirus: English local elections postponed for a year». BBC News (engelsk). 13. mars 2020. Besøkt 13. mars 2020. 
  47. ^ https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/coronavirus-news-uk-schools-cases-deaths-london-lockdown/
  48. ^ [8]
  49. ^ https://www.bbc.com/news/explainers-51632801
  50. ^ [9]
  51. ^ https://forskning.no/sykdommer-virus/sverige-vil-trolig-la-60-prosent-bli-smittet-for-a-skape-flokkimmunitet/1655874
  52. ^ https://www.information.dk/indland/2020/03/mens-danmark-lukker-fortsaetter-hverdagen-sverige-hvorfor-reagerer-to-lande-saa-forskelligt
  53. ^ «Regeringen slopar karensdagen». Privata affärer (svensk). 11. mars 2020. Besøkt 13. mars 2020. 
  54. ^ https://www.expressen.se/nyheter/regeringen-haller-presskonferens-2/
  55. ^ https://www.bt.no/utenriks/i/BR12M7/direkte-koronautbruddet-i-verden