Liste over streiker i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over streiker i Norge er en kronologisk liste over streiker i Norge.

1800-tallet[rediger | rediger kilde]

Dato Navn Sted
1889 Fyrstikkarbeiderstreiken Kristiania
1889 Typografstreiken 1889 Kristiania

1900-tallet[rediger | rediger kilde]

1910-årene[rediger | rediger kilde]

Streiken i Buvika, 1913–1914

1930-årene[rediger | rediger kilde]

Menstadslaget, 1931

1920-årene[rediger | rediger kilde]

Jernstreiken, 1923–1924

1940-årene[rediger | rediger kilde]

Melkestreiken 1941

1970-årene[rediger | rediger kilde]

Sporveisstreiken i 1970, Saudastreiken, NORGAS-streiken

Linjegodsstreiken, Jøtulstreiken 1976

Statfjord A-streiken 1978

1990-årene[rediger | rediger kilde]

Busstreiken i Trondheim (1993)

2000-tallet[rediger | rediger kilde]

2000-årene[rediger | rediger kilde]

Streiken blant kommuneansatte 2008

Avinorstreiken 2008

2010-årene[rediger | rediger kilde]

Vekterstreiken 2010

Renholdsstreiken 2010

Den norske spillerstreiken 2011

Vekterstreiken 2012, tvungen lønnsnemd

Streiken blant kommune- og statsansatte 2012

Streik blant kabinansatte i Norwegian i 2014[1]

Vaskeristreiken i 2014[2][3][4]

Hotellstreiken i 2016[5][6]

Sykehusstreiken i 2016[7]

Lokomotivførerstreiken i 2016[8][9]

Journaliststreik i NRK 2018

2020-årene[rediger | rediger kilde]

Vekterstreiken 2020

16.09.2020 ble 803 vektere fra Parat og NAF (Norsk Arbeidsmandsforbund) tatt ut i streik etter brudd i forhandlingene med NHO. Streiken ble trappet opp med 5 uttak over tid og endte opp med 2390 vektere ute i streik 02.11.2020. På kvelden 02.11.2020 kom parat og NHO til enighet ved ny tariff, der NAF fortsetter streiken. 04.11.2020 fortsetter forhandlingene mellom NAF og NHO

Busstreiken september 2020[10]

Flyteknikerstreiken 2022[11]

Pilotstreiken i SAS 2022[12]

Lærerstreiken i 2022[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.nrk.no/norge/streik-i-norwegian-1.11703471
  2. ^ Tvungen lønnsnemnd i vaskeristreik, NRK, 10.09.2014
  3. ^ Vaskeristreiken er over, Aftenposten, 10.09.2014
  4. ^ Stoppet vaskeristreiken i natt, FriFagbevegelse, 10.09.2014
  5. ^ Hotellstreiken, NRK
  6. ^ Hotellstreiken er over, Dagbladet, 21.05.2016
  7. ^ NRK. «Sykehusstreiken 2016». NRK. Besøkt 18. oktober 2016. 
  8. ^ «71 lokførere i streik - 150 tog innstilt torsdag». Aftenposten. Besøkt 18. oktober 2016. 
  9. ^ «NSB vil rasere lokførernes utdanning». LO Stat (norsk). Besøkt 18. oktober 2016. 
  10. ^ Krantz, Andreas (21. september 2020). «Busstreik skaper hodebry for reisende». NRK. Besøkt 25. september 2020. 
  11. ^ «Flyteknikere går ut i streik: – Uheldig». www.vg.no. Besøkt 23. juni 2022. 
  12. ^ https://www.nrk.no/norge/sas-og-pilotene-ble-ikke-enige-_-na-blir-900-piloter-tatt-ut-i-streik-1.16025049
  13. ^ NRK (24. januar 2014). «Lærerstreiken». NRK. Besøkt 27. september 2022.