Liste over skulpturer i Arendal kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over skulpturer i Arendal i sorterbar tabell, over offentlig tilgjengelige skulpturer.

Skulpturene i Arendal er ofte preget av det maritime, naturlig på grunn av Arendals beliggenhet ved Skagerrak, og sin maritime historie. Et stort antall av de oppførte skulpturene er bekostet av lokale selskap, ofte i forbindelse ved åpning av bygg eller ved jubileumsår. Arne Vinje Gunnerud er den kunstneren med høyest antall offentlig tilgjengelige skulpturer i Arendal.

År Navn Kunstner Plassering Høyde
(i cm)*
Merknader
1739 «Mannen på tåga» Ukjent Aust-Agder-Museet 120 Trefigur, kopi på taket på Rådhusgaten 16
1873 Jernfontene Ukjent Arendal torv 343 Laget i England, har fått ny mindre bassengkant
1914 Dr A.C. Møller Jo Visdal Møllers Asyl barnehage 563 Bauta med relieff
1955 «Tassen» Nic Schiøll Pollen 90 Satt sammen med «Liten Pike med fugl» i 1996
1955 «Meditasjon» Trygve Dammen Anton Chr Houens plass 90 Minnemonument over Arendals falne 1940 - 1945
1955 «Pike med frosk» Arne Durban Margarete-Stiftelsens park 55
1961 «Liten pike med fugl» Arne Durban Pollen 100 Satt sammen med «Tassen» i 1996
1961 «Fiskere» Ståle Kyllingstad Sparebanken Sør sin bygning 600 Veggekorasjon
1961 «Jordens fruktbarhet» Ståle Kyllingstad Sparebanken Sør sin bygning 800 Veggekorasjon
1961 «Postrytter» Arne N. Vigeland Statens hus, Kanalplassen 362 Veggekorasjon
1961 Jørgen P. Jensen Trygve Dammen Elim bokollektiv, Hisøy 56 Byste
1962 «To foler» Per Hurum Sparebanken Sør sitt grøntanlegg 188
1964 «Kajatine» Arne Durban Arendal Smelteverk, Eydehavn 140 Oppkalt etter kunstnerens yngste datter, fjernet
1965 «Rådyr» Arne Durban Moltemyr skole 114 Opprinnelig plassert på Barbu skole
1966 «Sam Eyde» Arne Durban Eydehavn torv 70 Sto foran dav. Moland Rådhus, flyttet 2002
1969 Gallionsfigur Ukjent Sjømandsforeningens hus, Tyholmen 130 Trefigur, kommer fra barken «Leda» fra 1854
1973 Gabriel Scott Gunnar Havstad Pollen / Langbryggen 50 Bysten ble flyttet noen meter i 2002
1973 «Havfrue på søyle» Skule Waksvik Langbryggen 1225 Flyttet fra Kanalplassen i 1996
1976 «Seilende amorin» Arne Vinje Gunnerud Sparebanken Sør 200
1978 O.B. Sørensen og hustru Marit Wiklund Færvik kirke 48 Minnestøtte med relieff
1980 «Seilende havfrue» Arne Vinje Gunnerud Kanalplassen 250 Fontene
1980 «Anker» Sverre Høvren Johnsen Arendal maritime skole 150 Veggdekorasjon
1980 «I solgangsbris II» Arne Vinje Gunnerud Arendal kirkegård 100
1981 «Hugin og Munin» Arne Vinje Gunnerud Arendal videregående skole 60 Plassert på Tyholmen
1982 «Kommunikasjon» Sverre Høvren Johnsen Vestregate 10 100 - 800 Veggdekorasjon
1983 «Industriarbeider» Svein-Tore Kleppan Eydehavn torv 230
1983 «Marine» Arne Vinje Gunnerud Assuranceforeningen Gard 272 Avduket ved åpningen av Gard-bygget
1984 «Ymir» Boge Berg Fylkeshuset i Aust-Agder 320 Avduket ved åpningen av fylkeshuset
1985 «Omsorg» Lise Amundsen Friholmsgaten 230 Gave fra Den Norske Creditbank
1986 «Fisker og havfrue» Arne Vinje Gunnerud Svinoddveien 110 Bekostet av Assuranceforeningen Gard
1987 «Strekk deg mot lyset» Solveyg W. Schafferer If Skadeforsikring Harebakken 170
1987 «Duett for fløyte» Astrid Dahlsveen If Skadeforsikring Harebakken 120
1989 «Mor og barn» Annasif Døhlen Sørlandet sykehus Arendal 170 Flyttet i 1989 fra sentrum
1989 «Fenrisulven» Arne Vinje Gunnerud Arendal kunnskapspark 70 - 120
1989 «Blomst» Alfred Vågsvold Arendal kunnskapspark 40 Bekostet av UNEP/GRID-Arendal
1989 «Kaffebæreren» Arne Vinje Gunnerud Hakon distribusjon, Sørsvann 190 Bekostet av O.G. Ottersland ved 100-års jubileumet
1991 «Hardt vær» Solveyg W. Schafferer Svinodden 100 Bekostet av C.H. Sørensen
1993 Christian Poppe Arne Vinje Gunnerud Kilden aktivitetssenter 50 Relieff på vegg
1996 «Kraft» Nils Aas Kanalplassen 1200
1996 Jan Staubo Tore Bjørn Skjølsvik Kilsund 55
1997 «Hus» Jon Gundersen Bomuldsfabriken Kunsthall 310 Illusjon, laget i 1987
1998 «Torso» Kristian Blystad Arendal torv 210 Foran Arendal bibliotek
1998 «Sørlandet» Fritz Røed Tyholmen ved Tyholmen hotell 130 Gave fra Unitas Gjensidig Assuranseforening
1998 «En av TOLV» Arve Rønning P-Hus Vest 400 Gave fra Veidekke
2000 Joseph Stockinger Trygve Thorsen Kanalplassen 60 Byste
2000 «Sjømannskona» Tore Bjørn Skjølsvik Kjerringodden, Kilsund 170
2000 «Madonna» Arve Rønning Fylkeshuset i Aust-Agder 280
2002 «For fulle seil» Arne Vinje Gunnerud Sørlandet sykehus Arendal 165
2002 «Dialog» Gunnar Torvund Sørlandet sykehus Arendal 275
2003 «Rallar» Alfred Seland Statens vegvesen, Harebakken 85

* Høyde uten sokkel. Der to tall er oppført, er det siste lengden på kunstverket.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Falck, Anne Marie, Skulptur i Arendal, Tvedestrand Boktrykkeri, 2004, ISBN 8230303339