Liste over olympiske medaljevinnere i alpint (menn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De olympiske ringer
Alpint

Liste over olympiske medaljevinnere i alpint (menn) inneholder samtlige menn som har tatt olympisk medalje i individuelle øvelser i alpint i olympiske vinterleker.

Alpint kom med på programmet til de olympiske vinterlekene under lekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Det ble da arrangert konkurranser i alpin kombinasjon for både menn og kvinner. Under vinterlekene i 1948 i St. Moritz ble utfor og slalåm med som egne medaljedisipliner, og i 1952 var storslalåm med for første gang. Alpin kombinasjon ble ikke arrangert i tidsrommet 1952–1984, men kom tilbake på det olympiske programmet fra og med OL i 1988 i Calgary, sammen med den nye disiplinen super-G.

Kjetil André Aamodt er den alpinisten som har vunnet flest medaljer gjennom tidene med sine åtte medaljer hvorav fire gull, to sølv og to bronsemedaljer.

Utfor[rediger | rediger kilde]

De olympiske ringer
Medaljevinnere i Utfor menn 1948–2022 Alpint
År Gull Sølv Bronse
1948 Flag of France.svg Henri Oreiller (FRA) Flag of Austria.svg Franz Gabl (AUT) Flag of Switzerland.svg Karl Molitor (SUI)
Flag of Switzerland.svg Rolf Olinger (SUI)
1952 Flag of Italy.svg Zeno Colò (ITA) Flag of Austria.svg Othmar Schneider (AUT) Flag of Austria.svg Christian Pravda (AUT)
1956 Flag of Austria.svg Toni Sailer (AUT) Flag of Switzerland.svg Raymond Fellay (SUI) Flag of Austria.svg Andreas Molterer (AUT)
1960 Flag of France.svg Jean Vuarnet (FRA) German Olympic flag (1959-1968).svg Hans-Peter Lanig (EUA) Flag of France.svg Guy Périllat (FRA)
1964 Flag of Austria.svg Egon Zimmermann (AUT) Flag of France.svg Léo Lacroix (FRA) German Olympic flag (1959-1968).svg Wolfgang Bartels (EUA)
1968 Flag of France.svg Jean-Claude Killy (FRA) Flag of France.svg Guy Périllat (FRA) Flag of Switzerland.svg Jean-Daniel Dätwyler (SUI)
1972 Flag of Switzerland.svg Bernhard Russi (SUI) Flag of Switzerland.svg Roland Collombin (SUI) Flag of Austria.svg Heinrich Messner (AUT)
1976 Flag of Austria.svg Franz Klammer (AUT) Flag of Switzerland.svg Bernhard Russi (SUI) Flag of Italy.svg Herbert Plank (ITA)
1980 Flag of Austria.svg Leonhard Stock (AUT) Flag of Austria.svg Peter Wirnsberger (AUT) Flag of Canada.svg Steve Podborski (CAN)
1984 Flag of the United States.svg Bill Johnson (USA) Flag of Switzerland.svg Peter Müller (SUI) Flag of Austria.svg Anton Steiner (AUT)
1988 Flag of Switzerland.svg Pirmin Zurbriggen (SUI) Flag of Switzerland.svg Peter Müller (SUI) Flag of France.svg Franck Piccard (FRA)
1992 Flag of Austria.svg Patrick Ortlieb (AUT) Flag of France.svg Franck Piccard (FRA) Flag of Austria.svg Günther Mader (AUT)
1994 Flag of the United States.svg Tommy Moe (USA) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) Flag of Canada.svg Ed Podivinsky (CAN)
1998 Flag of France.svg Jean-Luc Crétier (FRA) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Lasse Kjus (NOR) Flag of Austria.svg Hannes Trinkl (AUT)
2002 Flag of Austria.svg Fritz Strobl (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Lasse Kjus (NOR) Flag of Austria.svg Stephan Eberharter (AUT)
2006 Flag of France.svg Antoine Dénériaz (FRA) Flag of Austria.svg Michael Walchhofer (AUT) Flag of Switzerland.svg Bruno Kernen (SUI)
2010 Flag of Switzerland.svg Didier Defago (SUI) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aksel Lund Svindal (NOR) Flag of the United States.svg Bode Miller (USA)
2014 Flag of Austria.svg Matthias Mayer (AUT) Flag of Italy.svg Christof Innerhofer (ITA) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil Jansrud (NOR)
2018 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aksel Lund Svindal (NOR) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil Jansrud (NOR) Flag of Switzerland.svg Beat Feuz (SUI)
2022 Flag of Switzerland.svg Beat Feuz (SUI) Flag of France.svg Johan Clarey (FRA) Flag of Austria.svg Matthias Mayer (AUT)

Slalåm[rediger | rediger kilde]

De olympiske ringer
Medaljevinnere i Slalåm menn 1948–2022 Alpint
År Gull Sølv Bronse
1948 Flag of Switzerland.svg Edy Reinalter (SUI) Flag of France.svg James Couttet (FRA) Flag of France.svg Henri Oreiller (FRA)
1952 Flag of Austria.svg Othmar Schneider (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Stein Eriksen (NOR) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Guttorm Berge (NOR)
1956 Flag of Austria.svg Toni Sailer (AUT) Flag of Japan (1870–1999).svg Chiharu Igaya (JPN) Flag of Sweden.svg Stig Sollander (SWE)
1960 Flag of Austria.svg Ernst Hinterseer (AUT) Flag of Austria.svg Mathias Leitner (AUT) Flag of France.svg Charles Bozon (FRA)
1964 Flag of Austria.svg Josef Stiegler (AUT) Flag of the United States.svg Billy Kidd (USA) Flag of the United States.svg James Heuga (USA)
1968 Flag of France.svg Jean-Claude Killy (FRA) Flag of Austria.svg Herbert Huber (AUT) Flag of Austria.svg Alfred Matt (AUT)
1972 Flag of Spain (1945–1977).svg Francisco Fernández Ochoa (ESP) Flag of Italy.svg Gustav Thöni (ITA) Flag of Italy.svg Roland Thöni (ITA)
1976 Flag of Italy.svg Piero Gros (ITA) Flag of Italy.svg Gustav Thöni (ITA) Flag of Liechtenstein (1937–1982).svg Willi Frommelt (LIE)
1980 Flag of Sweden.svg Ingemar Stenmark (SWE) Flag of the United States.svg Phil Mahre (USA) Flag of Switzerland.svg Jacques Lüthy (SUI)
1984 Flag of the United States.svg Phil Mahre (USA) Flag of the United States.svg Steve Mahre (USA) Flag of France.svg Didier Bouvet (FRA)
1988 Flag of Italy.svg Alberto Tomba (ITA) Flag of Germany.svg Frank Wörndl (FRG) Flag of Liechtenstein.svg Paul Frommelt (LIE)
1992 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Finn Christian Jagge (NOR) Flag of Italy.svg Alberto Tomba (ITA) Flag of Austria.svg Michael Tritscher (AUT)
1994 Flag of Austria.svg Thomas Stangassinger (AUT) Flag of Italy.svg Alberto Tomba (ITA) Flag of Slovenia.svg Jure Košir (SLO)
1998 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Hans Petter Buraas (NOR) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Ole Kristian Furuseth (NOR) Flag of Austria.svg Thomas Sykora (AUT)
2002 Flag of France.svg Jean-Pierre Vidal (FRA) Flag of France.svg Sébastien Amiez (FRA) Flag of Austria.svg Benjamin Raich (AUT)
2006 Flag of Austria.svg Benjamin Raich (AUT) Flag of Austria.svg Reinfried Herbst (AUT) Flag of Austria.svg Rainer Schönfelder (AUT)
2010 Flag of Italy.svg Giuliano Razzoli (ITA) Flag of Croatia.svg Ivica Kostelić (CRO) Flag of Sweden.svg André Myhrer (SWE)
2014 Flag of Austria.svg Mario Matt (AUT) Flag of Austria.svg Marcel Hirscher (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Henrik Kristoffersen (NOR)
2018 Flag of Sweden.svg André Myhrer (SWE) Flag of Switzerland.svg Ramon Zenhäusern (SUI) Flag of Austria.svg Michael Matt (AUT)
2022 Flag of France.svg Clément Noël (FRA) Flag of Austria.svg Johannes Strolz (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Sebastian Foss Solevåg (NOR)

Storslalåm[rediger | rediger kilde]

De olympiske ringer
Medaljevinnere i Storslalåm menn 1952–2022 Alpint
År Gull Sølv Bronse
1952 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Stein Eriksen (NOR) Flag of Austria.svg Christian Pravda (AUT) Flag of Austria.svg Toni Spiess (AUT)
1956 Flag of Austria.svg Toni Sailer (AUT) Flag of Austria.svg Andreas Molterer (AUT) Flag of Austria.svg Walter Schuster (AUT)
1960 Flag of Switzerland.svg Roger Staub (SUI) Flag of Austria.svg Josef Stiegler (AUT) Flag of Austria.svg Ernst Hinterseer (AUT)
1964 Flag of France.svg François Bonlieu (FRA) Flag of Austria.svg Karl Schranz (AUT) Flag of Austria.svg Josef Stiegler (AUT)
1968 Flag of France.svg Jean-Claude Killy (FRA) Flag of Switzerland.svg Willy Favre (SUI) Flag of Austria.svg Heini Messner (AUT)
1972 Flag of Italy.svg Gustav Thöni (ITA) Flag of Switzerland.svg Edmund Bruggmann (SUI) Flag of Switzerland.svg Werner Mattle (SUI)
1976 Flag of Switzerland.svg Heini Hemmi (SUI) Flag of Switzerland.svg Ernst Good (SUI) Flag of Sweden.svg Ingemar Stenmark (SWE)
1980 Flag of Sweden.svg Ingemar Stenmark (SWE) Flag of Liechtenstein (1937–1982).svg Andreas Wenzel (LIE) Flag of Austria.svg Hans Enn (AUT)
1984 Flag of Switzerland.svg Max Julen (SUI) Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jure Franko (YUG) Flag of Liechtenstein.svg Andreas Wenzel (LIE)
1988 Flag of Italy.svg Alberto Tomba (ITA) Flag of Austria.svg Hubert Strolz (AUT) Flag of Switzerland.svg Pirmin Zurbriggen (SUI)
1992 Flag of Italy.svg Alberto Tomba (ITA) Flag of Luxembourg.svg Marc Girardelli (LUX) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR)
1994 Flag of Germany.svg Markus Wasmeier (GER) Flag of Switzerland.svg Urs Kälin (SUI) Flag of Austria.svg Christian Mayer (AUT)
1998 Flag of Austria.svg Hermann Maier (AUT) Flag of Austria.svg Stephan Eberharter (AUT) Flag of Switzerland.svg Michael von Grünigen (SUI)
2002 Flag of Austria.svg Stephan Eberharter (AUT) Flag of the United States.svg Bode Miller (USA) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Lasse Kjus (NOR)
2006 Flag of Austria.svg Benjamin Raich (AUT) Flag of France.svg Joël Chenal (FRA) Flag of Austria.svg Hermann Maier (AUT)
2010 Flag of Switzerland.svg Carlo Janka (SUI) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil Jansrud (NOR) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aksel Lund Svindal (NOR)
2014 Flag of the United States.svg Ted Ligety (USA) Flag of France.svg Steve Missillier (FRA) Flag of France.svg Alexis Pinturault (FRA)
2018 Flag of Austria.svg Marcel Hirscher (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Henrik Kristoffersen (NOR) Flag of France.svg Alexis Pinturault (FRA)
2022 Flag of Switzerland.svg Marco Odermatt (SUI) Flag of Slovenia.svg Žan Kranjec (SLO) Flag of France.svg Mathieu Faivre (FRA)

Super-G[rediger | rediger kilde]

De olympiske ringer
Medaljevinnere i Super-G menn 1988–2022 Alpint
År Gull Sølv Bronse
1988 Flag of France.svg Franck Piccard (FRA) Flag of Austria.svg Helmut Mayer (AUT) Flag of Sweden.svg Lars-Börje Eriksson (SWE)
1992 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) Flag of Luxembourg.svg Marc Girardelli (LUX) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Jan Einar Thorsen (NOR)
1994 Flag of Germany.svg Markus Wasmeier (GER) Flag of the United States.svg Tommy Moe (USA) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR)
1998 Flag of Austria.svg Hermann Maier (AUT) Flag of Switzerland.svg Didier Cuche (SUI)
Flag of Austria.svg Hans Knauß (AUT)
2002 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) Flag of Austria.svg Stephan Eberharter (AUT) Flag of Austria.svg Andreas Schifferer (AUT)
2006 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) Flag of Austria.svg Hermann Maier (AUT) Flag of Switzerland.svg Ambrosi Hoffmann (SUI)
2010 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aksel Lund Svindal (NOR) Flag of the United States.svg Bode Miller (USA) Flag of the United States.svg Andrew Weibrecht (USA)
2014 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil Jansrud (NOR) Flag of the United States.svg Andrew Weibrecht (USA) Flag of Canada.svg Jan Hudec (CAN)
Flag of the United States.svg Bode Miller (USA)
2018 Flag of Austria.svg Matthias Mayer (AUT) Flag of Switzerland.svg Beat Feuz (SUI) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil Jansrud (NOR)
2022 Flag of Austria.svg Matthias Mayer (AUT) Flag of the United States.svg Ryan Cochran-Siegle (USA) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aleksander Aamodt Kilde (NOR)

Alpin kombinasjon[rediger | rediger kilde]

De olympiske ringer
Medaljevinnere i Alpin kombinasjon menn 1936–2022 Alpint
År Gull Sølv Bronse
1936 Flag of Germany (1935–1945).svg Franz Pfnür (GER) Flag of Germany (1935–1945).svg Gustav Lantschner (GER) Flag of France.svg Émile Allais (FRA)
1948 Flag of France.svg Henri Oreiller (FRA) Flag of Switzerland.svg Karl Molitor (SUI) Flag of France.svg James Couttet (FRA)
Ikke arrangert 1952–1984
1988 Flag of Austria.svg Hubert Strolz (AUT) Flag of Austria.svg Bernhard Gstrein (AUT) Flag of Switzerland.svg Paul Accola (SUI)
1992 Flag of Italy.svg Josef Polig (ITA) Flag of Italy.svg Gianfranco Martin (ITA) Flag of Switzerland.svg Steve Locher (SUI)
1994 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Lasse Kjus (NOR) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Harald Christian Strand Nilsen (NOR)
1998 Flag of Austria.svg Mario Reiter (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Lasse Kjus (NOR) Flag of Austria.svg Christian Mayer (AUT)
2002 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) Flag of the United States.svg Bode Miller (USA) Flag of Austria.svg Benjamin Raich (AUT)
2006 Flag of the United States.svg Ted Ligety (USA) Flag of Croatia.svg Ivica Kostelić (CRO) Flag of Austria.svg Rainer Schönfelder (AUT)
2010 Flag of the United States.svg Bode Miller (USA) Flag of Croatia.svg Ivica Kostelić (CRO) Flag of Switzerland.svg Silvan Zurbriggen (SUI)
2014 Flag of Switzerland.svg Sandro Viletta (SUI) Flag of Croatia.svg Ivica Kostelić (CRO) Flag of Italy.svg Christof Innerhofer (ITA)
2018 Flag of Austria.svg Marcel Hirscher (AUT) Flag of France.svg Alexis Pinturault (FRA) Flag of France.svg Victor Muffat-Jeandet (FRA)
2022 Flag of Austria.svg Johannes Strolz (AUT) Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aleksander Aamodt Kilde (NOR) Flag of Canada.svg James Crawford (CAN)

Medaljefordeling[rediger | rediger kilde]

Oppdatert per vinter-OL 2022

Mestvinnende utøvere[rediger | rediger kilde]

 Nr.  Utøvere    Gull       Sølv    Bronse Totalt
1. Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil André Aamodt (NOR) 4 2 2 8
2. Flag of Italy.svg Alberto Tomba (ITA) 3 2 0 5
3. Flag of Austria.svg Matthias Mayer (AUT) 3 0 1 4
4. Flag of France.svg Jean-Claude Killy (FRA) 3 0 0 3
Flag of Austria.svg Toni Sailer (AUT) 3 0 0 3
6. Flag of Austria.svg Hermann Maier (AUT) 2 1 1 4
Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Aksel Lund Svindal (NOR) 2 1 1 4
8. Flag of Austria.svg Marcel Hirscher (AUT) 2 1 0 3
9. Flag of Austria.svg Benjamin Raich (AUT) 2 0 2 4
10. Flag of France.svg Henri Oreiller (FRA) 2 0 1 3
Flag of Sweden.svg Ingemar Stenmark (SWE) 2 0 1 2
12. Flag of the United States.svg Ted Ligety (USA) 2 0 0 2
Flag of Germany.svg Markus Wasmeier (GER) 2 0 0 2
14. Flag of the United States.svg Bode Miller (USA) 1 3 2 6
15. Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Lasse Kjus (NOR) 1 3 1 5
16. Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Kjetil Jansrud (NOR) 1 2 2 5
17. Flag of Austria.svg Stephan Eberharter (AUT) 1 2 1 4
18. Flag of Italy.svg Gustav Thöni (ITA) 1 2 0 3
19. Flag of France.svg Franck Piccard (FRA) 1 1 1 3
Flag of Austria.svg Josef Stiegler (AUT) 1 1 1 3
Flag of Switzerland.svg Beat Feuz (SUI) 1 1 1 3
22. Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Stein Eriksen (NOR) 1 1 0 2
Flag of the United States.svg Phil Mahre (USA) 1 1 0 2
Flag of the United States.svg Tommy Moe (USA) 1 1 0 2
Flag of Germany.svg Markus Wasmeier (GER) 1 1 0 2
Flag of Sweden.svg André Myhrer (SWE) 1 1 0 2
Flag of Austria.svg Othmar Schneider (AUT) 1 1 0 2
Flag of Austria.svg Hubert Strolz (AUT) 1 1 0 2
Flag of Austria.svg Ramon Zenhäusern (AUT) 1 1 0 2
Flag of Austria.svg Johannes Strolz (AUT) 1 1 0 2

Nasjonsvis medaljefordeling[rediger | rediger kilde]

 Nr.  Land    Gull       Sølv    Bronse Totalt
1 Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) 26 20 26 72
2 Flag of France.svg Frankrike (FRA) 12 9 11 32
3 Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) 11 13 13 37
4 Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) 11 12 12 35
5 Flag of Italy.svg Italia (ITA) 8 6 3 17
6 Flag of the United States.svg USA (USA) 6 9 4 19
7 Flag of Germany.svg Tyskland (GER) 3 1 0 4
8 Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) 3 0 4 7
9 Flag of Spain.svg Spania (ESP) 1 0 0 1
10 Flag of Croatia.svg Kroatia (CRO) 0 4 0 4
11 Flag of Luxembourg.svg Luxembourg (LUX) 0 2 0 2
12 Flag of Liechtenstein.svg Liechtenstein (LIE) 0 1 3 4
13 German Olympic flag (1959-1968).svg Det forente Tyskland (EUA) 0 1 1 2
Flag of Slovenia.svg Slovenia (SLO) 0 1 1 2
14 Flag of Japan.svg Japan (JPN) 0 1 0 1
Flag of Germany.svg Vest-Tyskland (FRG) 0 1 0 1
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavia (YUG) 0 1 0 1
18 Flag of Canada.svg Canada (CAN) 0 0 4 4

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]