Liste over olympiske fotballstadioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over olympiske fotballstadioner inneholder samtlige 120 fotballstadioner som har arrangert minst én fotballkamp under de olympiske leker. Fotball ble innført på det olympiske programmet i 1900, og har vært med siden. I de to første lekene ble fotballturneringen kun avholdt på hovedstadion, og i de tre første lekene ble den avholdt i samme by som arrangørbyen. Fra og med 1920 ble det derimot vanlig å avholde enkelte kamper og til og med sluttspillet i andre byer rundt om i arrangørlandet. Enkelte stadioner ble gitt et annet navn under lekene, fordi IOK har forbud mot sponsede navn.[1]

Listen omfatter 120 stadioner; dette er det største antall arenaer brukt for én sport i OL.

Liste over stadioner[rediger | rediger kilde]

OL Arena Andre OL-idretter avholdt på stadionet Kapasitet under OL Ref.
1900 Paris Vélodrome de Vincennes Cricket, sykling, turn og rugby union Ikke kjent [2]
1904 St. Louis Francis Field Bueskyting, friidrett, sykling, turn, lacrosse, roque, tennis, tautrekking, vektløfting, og bryting 19 000 [3]
1908 London White City Stadium Bueskyting, friidrett, sykling (bane), stuping, landhockey, turn, lacrosse, rugby union, svømming, tautrekking, vannpolo (finale), bryting 68 000 [4]
1912 Stockholm Råsunda IP Skyting Ikke kjent [5]
Stockholms stadion (finale) Friidrett, hestesport, turn, moderne femkamp (løping), tautrekking, bryting 32 000 [6]
Traneberg Ingen Ikke kjent [7]
1920 Antwerpen Jules Ottenstadion (Italia-Egypt) Ingen Ikke kjent [8]
Olympisch Stadion (finale) Friidrett, hestesport, landhockey, turn, moderne femkamp, rugby union, tautrekking, vektløfting 12 771 [9][10][11][12][13][14][15][16][17]
Stade Joseph Marien Ingen Ikke kjent [12]
Stadion Broodstraat Ingen Ikke kjent [12]
1924 Paris Stade Bergeyre Ingen 10 455 [18]
Stade Colombes (finale) Friidrett, sykling (landevei), hestesport, fekting, turn, moderne femkamp (fekting, løping), rugby union, tennis 22 737 [19]
Stade de Paris Ingen 5 145 [20]
Stade Pershing Ingen 8 110 [21]
1928 Amsterdam Monnikenhuize Ingen Ikke kjent [22]
Olympisch Stadion (finale) Friidrett, sykling (bane), hestesport (sprangridning), turn 31 600 [23]
Sparta Stadion Het Kasteel Ingen 11 026 [24][25]
1936 Berlin Hertha-BSC Field Ingen 35 239 [26]
Mommsenstadion Ingen 15 005 [26]
Olympiastadion (finale) Friidrett, hestesport (sprangridning), håndball (finale) 110 000 [27]
Poststadion Ingen 45 000 [26]
1948 London Arsenal Stadium Ingen 73 000 [28]
Champion Hill Ingen 3 000 [28]
Craven Cottage Ingen Ikke kjent [28]
Cricklefield Stadium Ingen Ikke kjent [28]
Empire Stadium (medaljekamper) Friidrett, hestesport (sprangridning), landhockey (medaljekamper) 82 000 [29]
Green Pond Road Stadium Ingen 21 708 [28]
Griffin Park Ingen Ikke kjent [28]
Selhurst Park Ingen 26 309 [28]
White Hart Lane Ingen Ikke kjent [28]
1952 Helsinki Tölö fotbollsstadion Ingen Ikke kjent [30]
Arto Tolsa Areena Ingen 10 637 [30]
Lahden kisapuisto Ingen Ikke kjent [30]
Olympiastadion (finale) Friidrett, hestesport (sprangridning) 70 000 [31]
Tammerfors stadion Ingen Ikke kjent [30]
Kuppis stadion Ingen 15 000 [30]
1956 Melbourne Melbourne Cricket Ground (finale) friidrett, landhockey (finale) 104 000 [32]
Olympic Park Stadium Ingen 37 000 [33]
1960 Roma Stadio Artemio Franchi Ingen 60 000 [34]
Stadio Olimpico Carlo Zecchini Ingen 18 000 [34]
Stadio Tommaso Fattori Ingen 20 000 [34]
Stadio Armando Picchi Ingen 25 000 [34]
San Paolo Ingen 90 000 [34]
Stadio Adriatico Ingen 21 000 [34]
Stadio Flaminio (finale) Ingen 42 000 [35]
1964 Tokyo Komazawa stadion Ingen 20 800 [36][37]
Mitsuzawa stadion Ingen 10 100 [36][38]
Nagai Stadium Ingen 20 000 [39]
Olympiastadion (finale) Friidrett, hestesport (laghopping) 71 600 [36][40]
Nishikyogoku stadion Ingen 10 000 [41][42]
Ōmiya stadion Ingen 14 400 [36][43]
Chichibunomiya Rugbystadion Ingen 17 600 [36][44]
1968 Mexico by Estadio Azteca (finale) Ingen 100 000 [45]
Estadio Cuauhtémoc Ingen 35 563 [46]
Estadio León Ingen 23 609 [47]
Estadio Jalisco Ingen 31 891 [47]
1972 München Drei Flüsse Stadion Ingen 20 000 [48][49][50]
ESV-Stadion Ingen Ikke kjent [48][49][51]
Jahnstadion Ingen Ikke kjent [48][49][52]
Olympiastadion (finale) Friidrett, seremonier (åpning/avslutning), hestesport (laghopping), moderne femkamp (løping) 77 000 [53]
Rosenaustadion Ingen Ikke kjent [48][49][54]
Frankenstadion Ingen Ikke kjent [48][49][55]
1976 Montreal Lansdowne Park Ingen 30 000 [56]
Stade olympique (finale) Friidrett, seremonier (åpning/avslutning), hestesport (laghopping finale) 70 000 [57]
Sherbrooke Stadium Ingen 10 000 [58]
Varsity Stadium Ingen 21 000 [59]
1980 Moskva Dinamo stadion (Minsk) Ingen 36 000 [60]
Dinamo stadion (Moskva) Ingen 50 000 [61]
Luzjniki stadion (finale) Friidrett, hestesport (sprangridning), Seremonier 100 000 [62]
Kirov Stadium Ingen 72 000 [63]
Olympiastadion (Kiev) Ingen 100 000 [64]
1984 Los Angeles Harvard Stadium Ingen 30 323 [65][66]
Navy–Marine Corps Memorial Stadium Ingen 34 000 [65][67]
Rose Bowl Arena (finale) Ingen 103 300 [65]
Stanford Stadium Ingen 84 892 [65][68]
1988 Seoul Busan stadion Ingen 25 324 [69]
Daegu stadion Ingen 23 278 [69]
Daejeon stadion Ingen 21 786 [70]
Gwangju stadion Ingen 25 195
Dongdaemun stadion Ingen 26 383 [71]
Olympiastadion (finale) Friidrett, hestesport (sprangridning finale) 69 950 [72]
1992 Barcelona Estadi de la Nova Creu Alta Ingen 16 000 [73]
Estadi del FC Barcelona (finale) Ingen 100 000 [74]
Estadio Luís Casanova Ingen 50 000 [75]
La Romareda Ingen 43 000 [76]
RCD Espanyol Stadium Ingen 42 000 [77]
1996 Atlanta Florida Citrus Bowl Ingen 65 000 [78]
Legion Field Ingen 81 700 [79]
Orange Bowl Ingen 74 476 [80]
RFK Memorial Stadium Ingen 56 500 [80]
Sanford Stadium (finaler) Ingen 86 100 [80][81]
2000 Sydney Brisbane Cricket Ground Ingen 37 000 [82]
Bruce Stadium Ingen 40 000 [82]
Hindmarsh Stadium Ingen 20 000 [83]
Melbourne Cricket Ground Ingen 98 000 [83]
Stadium Australia (finale menn) Seremonier, friidrett 110 000 [84]
Sydney Football Stadium (finale kvinner) Ingen 42 000 [85]
2004 Athen Kaftanzoglio stadion Ingen 37 000 [86]
Georgios Karaiskakis Stadion (finale kvinner) Ingen 40 000 [86]
Olympiastadion (finale menn) Seremonier, friidrett 71 030 [87]
Pampeloponnisiako stadion Ingen 20 000 [86]
Pankritio stadion Ingen 98 000 [86]
Panthessaliko stadion Ingen 98 000 [88]
2008 Beijing Beijings nasjonalstadion (finale menn) friidrett, seremonier 91 000 [89]
Qinhuangdao olympiske sportssenter Ingen 33 572 [90]
Shanghai Stadion Ingen 80 000 [91]
Shenyang olympiske sportssenter Ingen 60 000 [92]
Tianjin olympiske stadion Ingen 60 000 [93]
Arbeiderstadionet (finale kvinner) Ingen 70 161 [94]
2012 London City of Coventry Stadium Ingen 32 500 [95]
Hampden Park Ingen 52 000 [96]
Old Trafford Ingen 76 212 [97]
Millennium Stadium Ingen 74 600 [98]
St James' Park Ingen 52 000 [99]
Wembley Stadium (finaler) Ingen 90 000 [100]
2016 Rio de Janeiro Estádio Nacional de Brasília Ingen 69 432 [101]
Fonte Nova Ingen 51 708 [102]
Maracanã (finale) Seremonier 74 738 [103]
Mineirão Ingen 58 259 [104]
Arena Corinthians Ingen 47 605
Arena da Amazônia Ingen 40 549
Estádio Olímpico João Havelange Friidrett 60 000

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Coventry City's Ricoh Arena chosen for Olympics». BBC Sport. British Broadcasting Corporation. 3. juni 2010. Besøkt 20. desember 2015. 
  2. ^ 1900 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. pp. 15–16. (fransk)
  3. ^ Spalding's report of the 1904. Arkivert 29 august 2011 hos Wayback Machine. pp. 222–9, 233–47
  4. ^ 1908 official report. Arkivert 27 september 2007 hos Wayback Machine. pp. 32–5, 40
  5. ^ 1912 official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 221–3
  6. ^ 1912 official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 168–211
  7. ^ 1912 official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. p. 221
  8. ^ FIFA.com 1920 ITA-EGY results.
  9. ^ 1920 Friidrett. Sports-reference.com. besøkt 24 January 2012
  10. ^ 1920 Hestesport. Sports-reference.com. besøkt 24 January 2012
  11. ^ 1920 men's field hockey. Sports-reference.com
  12. ^ a b c 1920 football. Sports-reference.com. besøkt 24 January 2012
  13. ^ 1920 Turn. Sports-reference.com. besøkt 24 January 2012
  14. ^ 1920 Moderne femkamp. Sports-reference.com
  15. ^ 1920 rugby union. Sports-reference.com. besøkt 24 January 2012
  16. ^ 1920 tug of war. Sports-reference.com. besøkt 24 January 2012
  17. ^ 1920 weightlifting. Sports-reference.com (29 August 1920)
  18. ^ 1924 official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 318, 320. (fransk)
  19. ^ 1924 Olympics official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 50–5, 96–7, 121, 152, 216, 222, 238, 248, 265, 318, 339, 375, 499, 503, 536. (fransk)
  20. ^ 1924 official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 318, 321. (fransk)
  21. ^ 1924 official report. Arkivert 10 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 318, 322. (fransk)
  22. ^ http://www.fifa.com/tournaments/archive/tournament=512/edition=197029/matches/match=32330/report.html
  23. ^ 1928 official report. Arkivert 8 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 173–205
  24. ^ 1928 NED-BEL results from 5 June. Fifa.com
  25. ^ 1928 NED-CHI results from 8 June. Fifa.com
  26. ^ a b c 1936 official report. Arkivert 6 april 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 1047–56
  27. ^ 1936 official report. Volume 1. pp. 141–9, 154–62
  28. ^ a b c d e f g h 1948 official report. Arkivert 27 juli 2011 hos Wayback Machine. pp. 45–6
  29. ^ 1948 official report. Arkivert 27 juli 2011 hos Wayback Machine. pp. 42, 44–6
  30. ^ a b c d e 1952 official report. Arkivert 11 april 2008 hos Wayback Machine. pp.62–3
  31. ^ 1952 official report. Arkivert 11 april 2008 hos Wayback Machine. pp. 44–7
  32. ^ 1956 official report. Arkivert 12 september 2008 hos Wayback Machine. p. 40
  33. ^ 1956 official report. Arkivert 12 september 2008 hos Wayback Machine. pp. 41–2
  34. ^ a b c d e f 1960 official report. Arkivert 31 oktober 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. pp. 85–6
  35. ^ 1960 official report. Arkivert 31 oktober 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. pp. 58, 60
  36. ^ a b c d e 1964 official report. Arkivert 7 juli 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. p. 115
  37. ^ 1964 official report. Arkivert 7 juli 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. pp. 124–5
  38. ^ 1964 official report. Arkivert 7 juli 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. pp. 133–4
  39. ^ FIFA.com 1964 Osaka Nagai Stadium 20 October 1964 JPN-YUG match results.
  40. ^ 1964 official report. Arkivert 7 juli 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. pp. 118–20
  41. ^ FIFA.com 1964 Kyoto Nishikyogoku Athletic Stadium 20 October 1964 ROU-GHA results.
  42. ^ Kyoto City Amateur Sports Association stadium profile.
  43. ^ 1964 official report. Arkivert 7 juli 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. p. 133
  44. ^ 1964 official report. Arkivert 7 juli 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. p. 120
  45. ^ 1968 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. pp. 78–9
  46. ^ 1968 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. pp. 75–6
  47. ^ a b 1968 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. p. 79
  48. ^ a b c d e 1972 official report. Arkivert 19 september 2011 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. p. 121
  49. ^ a b c d e 1972 official report. Arkivert 27 september 2007 hos Wayback Machine. Volume 3. p. 359
  50. ^ FC-Passau.de stadium profile. Arkivert 19 juli 2011 hos Wayback Machine.
  51. ^ Weltfussball.de profile of Tuja Stadion. Arkivert 19 juli 2011 hos Wayback Machine.
  52. ^ Soccerway.com profile of Jahnstadion.
  53. ^ 1972 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 2. pp. 180–2
  54. ^ Rosenaustadion profile.
  55. ^ EasyCredit-Stadion profile. Arkivert 19 august 2010 hos Wayback Machine.
  56. ^ 1976 official report. Arkivert 6 mai 2010 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 230–3
  57. ^ 1976 official report. Arkivert 6 mai 2010 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 42–65
  58. ^ 1976 official report. Arkivert 6 mai 2010 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 208–11
  59. ^ 1976 official report. Arkivert 6 mai 2010 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 226–9
  60. ^ 1980 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. p. 123
  61. ^ 1980 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. pp. 76–9
  62. ^ 1980 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. pp. 48–51
  63. ^ 1980 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. p. 122
  64. ^ 1980 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. Part 1. pp. 122–3
  65. ^ a b c d 1984 official report. Arkivert 2 november 2010 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. pp. 129–31
  66. ^ Gocrimson.com profile of Harvard Stadium.
  67. ^ Navysports.com profile of Navy – Marine Corps Memorial Stadium.
  68. ^ Gostanford.com profile of Stanford Stadium.
  69. ^ a b 1988 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. p. 204
  70. ^ 1988 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. p. 206
  71. ^ 1988 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. pp. 202–3
  72. ^ 1988 official report. Arkivert 18 november 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. Part 1. pp. 162–3
  73. ^ 1992 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 303–4
  74. ^ 1992 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 211–6
  75. ^ 1992 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 334–6
  76. ^ 1992 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 331–3
  77. ^ 1992 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 225–7
  78. ^ 1996 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 539
  79. ^ 1996 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 541
  80. ^ a b c 1996 official report. Arkivert 28 mai 2008 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 543
  81. ^ 1996 official report. Arkivert 25 juni 2008 hos Wayback Machine. Volume 3. p. 455
  82. ^ a b 2000 official report. Arkivert 9 november 2000 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 392
  83. ^ a b 2000 official report. Arkivert 9 november 2000 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 393
  84. ^ 2000 official report. Arkivert 9 november 2000 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 376
  85. ^ 2000 official report. Arkivert 9 november 2000 hos Wayback Machine. Volume 1. p. 385
  86. ^ a b c d 2004 official report. Arkivert 19 august 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. p. 324
  87. ^ 2004 official report. Arkivert 19 august 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. pp. 242, 324
  88. ^ 2004 official report. Arkivert 19 august 2008 hos Wayback Machine. Volume 2. p. 323
  89. ^ «National Stadium». Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad. Arkivert fra originalen 2008-08-09. Besøkt 10. august 2008. 
  90. ^ «Qinhuangdao Olympic Sports Center Stadium». Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad. Arkivert fra originalen 2008-08-09. Besøkt 10. august 2008. 
  91. ^ «Shanghai Stadium». Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad. Arkivert fra originalen 2008-08-10. Besøkt 10. august 2008. 
  92. ^ «Shenyang Olympic Sports Center Stadium». Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad. Arkivert fra originalen 2008-08-10. Besøkt 10. august 2008. 
  93. ^ «Tianjin Olympic Center Stadium». Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad. Arkivert fra originalen 2008-08-10. Besøkt 10. august 2008. 
  94. ^ «Beijing Workers' Stadium». Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad. Arkivert fra originalen 2008-08-09. Besøkt 10. august 2008. 
  95. ^ London2012.com profile of City of Coventry Stadium.
  96. ^ London2012.com profile of Hamden Park.
  97. ^ London2012.com profile of Old Trafford.
  98. ^ London2012.com profile of Millennium Stadium.
  99. ^ London2012.com profile of St. James' Park.
  100. ^ London2012.com profile of Wembley Stadium.
  101. ^ «Mané Garrincha Stadium» (PDF), Rio de Janeiro 2016 Candidate File, 2, (BOC), 16 February 2009, ss. 134–135, arkivert fra originalen on 23 mai 2013, https://web.archive.org/web/20130523011631/http://urutau.proderj.rj.gov.br/rio2016_imagens/sumario/English/Per%20Volume/Volume%202_eng.pdf, besøkt 2 desember 2009 
  102. ^ «Fonte Nova Stadium» (PDF), Rio de Janeiro 2016 Candidate File, 2, (BOC), 16 February 2009, ss. 136–137, arkivert fra originalen on 23 mai 2013, https://web.archive.org/web/20130523011631/http://urutau.proderj.rj.gov.br/rio2016_imagens/sumario/English/Per%20Volume/Volume%202_eng.pdf, besøkt 2 desember 2009 
  103. ^ «Maracanã Stadium» (PDF), Rio de Janeiro 2016 Candidate File, 2, (BOC), 16 February 2009, ss. 100–101, arkivert fra originalen on 23 mai 2013, https://web.archive.org/web/20130523011631/http://urutau.proderj.rj.gov.br/rio2016_imagens/sumario/English/Per%20Volume/Volume%202_eng.pdf, besøkt 2 desember 2009 
  104. ^ «Mineirão Stadium» (PDF), Rio de Janeiro 2016 Candidate File, 2, (BOC), 16 February 2009, ss. 132–133, arkivert fra originalen on 23 mai 2013, https://web.archive.org/web/20130523011631/http://urutau.proderj.rj.gov.br/rio2016_imagens/sumario/English/Per%20Volume/Volume%202_eng.pdf, besøkt 2 desember 2009