Liste over nåværende statsledere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Liste over nåværende statsledere tar for seg statsledere for suverene stater i verden akkurat nå. Både statsoverhoder og regjeringssjefer er tatt med.

Liste over nåværende statsoverhoder og regjeringssjefer over suverene stater[rediger | rediger kilde]

Stater Statsoverhode Regjeringssjef
Afghanistan Afghanistan President Hamid Karzai
Albania Albania President Ilir Meta Statsminister Edi Rama
Algerie Algerie President Abdelaziz Bouteflika Statsminister Ahmed Ouyahia
Andorra Andorra Fyrst Joan-Enric Vives i Sicília
Fyrst Emmanuel Macron
Statsminister Antoni Martí
Angola Angola President João Lourenço
Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda Dronning Elizabeth II av Antigua og Barbuda[1]
Generalguvernør Louise Lake-Tack
Statsminister Gaston Browne
Argentina Argentina President Mauricio Macri
Armenia Armenia President Serzj Sargsian Statsminister Karen Karapetjan
Aserbajdsjan Aserbajdsjan President Ilham Aliyev Statsminister Artur Rasizade
Australia Australia Dronning Elisabeth II av Australia[1]
Generalguvernør Peter Cosgrove
Statsminister Malcolm Turnbull
Bahamas Bahamas Dronning Elisabeth II av Bahamas[1]
Generalguvernør Marguerite Pindling
Statsminister Perry Christie
Bahrain Bahrain Kong Hamad ibn Isa al-Khalifah Statsminister Khalifah ibn Sulman al-Khalifah
Bangladesh Bangladesh President Abdul Hamid Statsminister Sheikh Hasina
Barbados Barbados Dronning Elizabeth II av Barbados[1]
Generalguvernør Elliott Belgrave
Statsminister Freundel Stuart
Belgia Belgia Kong Filip/Philippe Statsminister Charles Michel
Belize Belize Dronning Elizabeth II av Belize[1]
Generalguvernør Colville Young
Statsminister Dean Barrow
Benin Benin President Patrice Talon Statsminister avskaffet 6. april 2016
Bhutan Bhutan Kong Jigme Khesar Namgyal Wangchuck Statsminister Tshering Tobgay
Bolivia Bolivia President Evo Morales
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Formann for presidentskapet Mladen Ivanić
Presidentskapsmedlem Dragan Čović

Presidentskapsmedlem Bakir Izetbegović
Statsminister Denis Zvizdić
Botswana Botswana President Ian Khama
Brasil Brasil President Michel Temer
Brunei Brunei Sultan Hassanal Bolkiah
Bulgaria Bulgaria President Rumen Radev Statsminister Ognjan Gerdzjikov
Burkina Faso Burkina Faso President Roch Marc Christian Kaboré Statsminister Paul Kaba Thieba
Myanmar Myanmar Htin Kyaw
Burundi Burundi President Pierre Nkurunziza
Canada Canada Dronning Elisabeth II av Canada[1]
Generalguvernør David Lloyd Johnston
Statsminister Stephen Harper
Chile Chile President Sebastián Piñera
Colombia Colombia President Juan Manuel Santos Calderón
Costa Rica Costa Rica President Laura Chinchilla
Cuba Cuba President Raúl Castro
Danmark Danmark Dronning Margrethe II Statsminister Lars Løkke Rasmusen
Djibouti Djibouti President Ismaïl Omar Guelleh Statsminister Dileita Mohamed Dileita
Dominica Dominica President Eliud Williams Statsminister Roosevelt Skerrit
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk President Danilo Medina
Ecuador Ecuador President Rafael Correa
Egypt Egypt President Abdel Fattah al-Sisi Statsminister Hasim al-Beblawi (fung.)
Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Statsminister Vicente Ehate Tomi
Elfenbenskysten Elfenbenskysten President Alassane Ouattara Statsminister Daniel Kablan Duncan
El Salvador El Salvador President Mauricio Funes
Eritrea Eritrea President Isaias Afewerki
Estland Estland President Toomas Hendrik Ilves Statsminister Andrus Ansip
Etiopia Etiopia President Girma Wolde-Giorgis Statsminister Hailemariam Desalegn
Fiji Fiji President Epeli Nailatikau Fungerende statsminister Frank Bainimarama
Filippinene Filippinene President Benigno Aquino III
Finland Finland President Sauli Niinistö Statsminister Jyrki Katainen
De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater President Khalifa bin Zayed Al-Nahyan Statsminister Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Frankrike Frankrike President Emmanuel Macron Statsminister Manuel Valls
Gabon Gabon President Ali Bongo Ondimba Statsminister Raymond Ndong Sima
Gambia Gambia President Adama Barrow
Georgia Georgia President Giorgi Margvelasjvili Statsminister Irakli Garibasjvili
Ghana Ghana President John Dramani Mahama
Grenada Grenada Dronning Elisabeth II av Grenada[1]
Generalguvernør Carlyle Glean
Statsminister Tillman Thomas
Guatemala Guatemala President Otto Pérez Molina
Guinea Guinea President Alpha Condé Statsminister Mohamed Said Fofana
Guinea-Bissau Guinea-Bissau President Manuel Serifo Nhamadjo (fungerende) Statsminister Rui Duarte de Barros (fungerende)
Guyana Guyana President Donald Ramotar Statsminister Sam Hinds
Haiti Haiti President Michel Martelly Statsminister Laurent Lamothe
Hellas Hellas President Karolos Papoulias Statsminister Antonis Samaras
Honduras Honduras President Porfirio Lobo Sosa
Hviterussland Hviterussland President Aleksandr Lukasjenko Statsminister Mikhail Mjasnikovitsj
India India President Pranab Mukherjee Statsminister Narendra Modi
Indonesia Indonesia President Susilo Bambang Yudhoyono
Irak Irak President Jalal Talabani
Visepresident Adil Abdul Mahdi
VisepresidentTariq al-Hashimi
Statsminister Nouri al-Maliki
Iran Iran Øverste leder, Ali Khamenei
President Mahmoud Ahmadinejad
Irland Irland President Michael D. Higgins Statsminister Enda Kenny
Island Island President Guðni Th. Jóhannesson Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
Israel Israel President Moshe Statsminister Benjamin Netanyahu
Italia Italia President Giorgio Napolitano Statsminister Matteo Renzi
Jamaica Jamaica Dronning Elisabeth II av Jamaica[1]
Generalguvernør Patrick Allen
Statsminister Portia Simpson-Miller
Japan Japan Keiser Akihito Statsminister Yoshihiko Noda
Jemen Jemen President Abd al-Rab Mansur al-Hadi Statsminister Muḥammad Basindawa
Jordan Jordan Kong Abdullah II av Jordan Statsminister Abdullah Nsour
Kambodsja Kambodsja Kong Sihamoni Statsminister Hun Sen
Kamerun Kamerun President Paul Biya Statsminister Philémon Yang
Kapp Verde Kapp Verde President Jorge Carlos Fonseca Statsminister José Maria Neves
Kasakhstan Kasakhstan President Nursultan Nazarbajev Statsminister Serik Akhmetov
Kenya Kenya President Mwai Kibaki Statsminister Raila Odinga
Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina President Xi Jinping Statsminister Li Keqiang
Republikken Kina Republikken Kina President Ma Ying-jeou Statsminister Wu Den-yih
Kirgisistan Kirgisistan President Almasbek Atambajev Statsminister Zhantoro Satybaldiyev
Kiribati Kiribati President Anote Tong
Komorene Komorene President Ikililou Dhoinine
Republikken Kongo Republikken Kongo President Denis Sassou-Nguesso
Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo President Joseph Kabila Statsminister Augustin Matata Ponyo
Kosovo Kosovo President Atifete Jahjaga Statsminister Hashim Thaçi
Kroatia Kroatia President Ivo Josipović Statsminister Zoran Milanović
Kuwait Kuwait Emir Sabah al-Amhad al-Jabir as-Sabah Statsminister Jaber Al-Hamad Al-Sabah
Republikken Kypros Republikken Kypros President Dimitris Khristofias
Laos Laos President Choummaly Sayasone Statsminister Thongsing Thammavong
Latvia Latvia President Andris Bērziņš Statsminister Valdis Dombrovskis
Lesotho Lesotho Kong Letsie III av Lesotho Statsminister Thomas Thabane
Libanon Libanon President Michel Sleiman Statsminister Najib Mikati
Liberia Liberia President Ellen Johnson Sirleaf
Libya Libya President i Nasjonalforsamlingen Mohamed Yousef el-Magariaf Statsminister Ali Zeidan
Liechtenstein Liechtenstein Fyrst Hans-Adam II
Regentfyrste Alois
Statsminister Klaus Tschütscher
Litauen Litauen President Dalia Grybauskaitė Statsminister Andrius Kubilius
Luxembourg Luxembourg Storhertug Henri Statsminister Jean-Claude Juncker
Madagaskar Madagaskar President Andry Rajoelina Statsminister Omer Beriziky
Republikken Makedonia Republikken Makedonia President Gjorge Ivanov Statsminister Nikola Gruevski
Malawi Malawi President Joyce Banda
Malaysia Malaysia Kong Abdul Halim Mu'adzam Shah Statsminister Najib Razak
Maldivene Maldivene President Mohammad Waheed Hassan
Mali Mali President Amadou Toumani Touré Statsminister Cheick Modibo Diarra
Malta Malta President George Abela Statsminister Lawrence Gonzi
Marokko Marokko Kong Muhammad VI Statsminister Saadeddine Othmani
Marshalløyene Marshalløyene President Christopher Loeak
Mauritania Mauritania President Mohamed Ould Abdel Aziz Statsminister Moulaye Ould Mohamed Laghdaf
Mauritius Mauritius President Kailash Purryag Statsminister Navinchandra Ramgoolam
Mexico Mexico President Enrique Pena Nieto
Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen President Manny Mori
Moldova Moldova Fungerende president Nicolae Timofti Statsminister Vlad Filat
Monaco Monaco Fyrst Albert II Statsminister Michel Roger
Mongolia Mongolia President Tsakhiagijn Elbegdorzj Statsminister Norov Altanhuyag
Montenegro Montenegro President Filip Vujanović Statsminister Igor Lukšić
Mosambik Mosambik President Armando Guebuza Statsminister Alberto Vaquina
Namibia Namibia President Hifikepunye Pohamba Statsminister Nahas Angula
Nauru Nauru President Sprent Dabwido
Nederland Nederland Kong Willem-Alexander Statsminister Mark Rutte
Nepal Nepal President Ram Baran Yadav Statsminister Baburam Bhattarai
New Zealand New Zealand Dronning Elisabeth II av New Zealand[1]
Generalguvernør Jerry Mateparae
Statsminister John Key
Nicaragua Nicaragua President Daniel Ortega
Niger Niger President Mahamadou Issoufou Statsminister Brigi Rafini
Nigeria Nigeria President Goodluck Jonathan
Nord-Korea Nord-Korea De facto statsleder: Kim Jong-un[2] Evig president: Kim Il-sung
Formann for den øverste folkeforsamlingen Kim Yong-nam Statsminister Choe Yong-rim
Norge Norge Kong Harald V Statsminister Erna Solberg
Oman Oman Sultan Qaboos
Pakistan Pakistan President Asif Ali Zardari Statsminister Raja Pervez Ashraf
Palau Palau President Johnson Toribiong
Palestina Palestina President Mahmoud Abbas Statsminister Salam Fayyad
Panama Panama President Ricardo Martinelli
Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea Dronning Elisabeth II av Papua Ny-Guinea[1]
Generalguvernør Michael Ogio
Statsminister Peter O'Neill
Paraguay Paraguay President Federico Franco
Peru Peru President Ollanta Humala Statsminister René Cornejo Díaz
Polen Polen President Bronisław Komorowski Statsminister Ewa Kopacz
Portugal Portugal President Aníbal Cavaco Silva Statsminister Pedro Passos Coelho
Qatar Qatar Emir Tamim ibn Hamad Al Thani Statsminister Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani
Romania Romania President Traian Băsescu Statsminister Victor Ponta
Russland Russland President Vladimir Putin Statsminister Dmitrij Medvedev
Rwanda Rwanda President Paul Kagame Statsminister Pierre Habumuremyi
Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis Dronning Elisabeth II av Saint Kitts og Nevis[1]
Generalguvernør Cuthbert Sebastian
Statsminister Denzil Douglas
Saint Lucia Saint Lucia Dronning Elisabeth II av Saint Lucia[1]
Generalguvernør Pearlette Louisy
Statsminister Kenny Anthony
Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene Dronning Elisabeth II av Saint Vincent og Grenadinene[1]
Generalguvernør Frederick Ballantyne
Statsminister Ralph Gonsalves
Salomonøyene Salomonøyene Dronning Elisabeth II av Salomonøyene[1]
Generalguvernør Frank Kabui
Statsminister Gordon Darcy Lilo
Samoa Samoa O le Ao o le Malo Tufuga Efi Statsminister Tuila'epa Sailele Malielegaoi
San Marino San Marino Capitani Reggenti Italo Righi
Capitani Reggenti Maurizio Rattini
São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe President Manuel Pinto da Costa Statsminister Patrice Trovoada
Saudi-Arabia Saudi-Arabia Kong Abdullah
Senegal Senegal President Macky Sall Statsminister Abdoul Mbaye
Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk President Michel Djotodia Statsminister Faustin-Archange Touadéra
Serbia Serbia President Tomislav Nikolić Statsminister Ivica Dačić
Seychellene Seychellene President James Michel
Sierra Leone Sierra Leone President Ernest Bai Koroma
Singapore Singapore President Tony Tan Keng Yam Statsminister Lee Hsien Loong
Slovakia Slovakia President Ivan Gašparovič Statsminister Robert Fico
Slovenia Slovenia President Borut Pahor Statsminister Miro Cerar
Somalia Somalia President Hassan Sheikh Mohamud Statsminister Abdi Farah Shirdon Saaid
Spania Spania Kong Felipe VI Statsminister Mariano Rajoy
Sri Lanka Sri Lanka President Mahinda Rajapakse Statsminister D. M. Jayaratne
Storbritannia Storbritannia Dronning Elisabeth II av Storbritannia Statsminister David Cameron
Sudan Sudan President Omar Hassan Ahmad al-Bashir
Surinam Surinam President Dési Bouterse
Sveits Sveits

Eveline Widmer-Schlumpf (president), Ueli Maurer, Doris Leuthard, Didier Burkhalter, Simonetta Sommaruga, Johann Schneider-Ammann, Alain Berset

Sverige Sverige Kong Karl XVI Gustav Statsminister Stefan Löfven
Swaziland Swaziland Kong Mswati III av Swaziland Statsminister Barnabas Sibusiso Dlamini
Sør-Afrika Sør-Afrika President Cyril Ramaphosa
Sør-Korea Sør-Korea President Park Geun-hye Statsminister Jung Hong-won
Sør-Sudan Sør-Sudan President Salva Kiir Mayardit
Syria Syria President Bashar al-Assad Statsminister Wael al-Halki
Tadsjikistan Tadsjikistan President Emomalii Rahmon Statsminister Oqil Oqilov
Tanzania Tanzania President Jakaya Kikwete Statsminister Mizengo Pinda
Thailand Thailand Kong Rama X Statsminister Prayuth Chan-ocha
Togo Togo President Faure Gnassingbé Statsminister Arthème Séléagodji Ahoomey-Zunu
Tonga Tonga Konge Tupou VI av Tonga Statsminister Sialeʻataongo Tuʻivakanō
Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago President George Maxwell Richards Statsminister Kamla Persad-Bissessar
Tsjad Tsjad President Idriss Déby Statsminister Emmanuel Nadingar
Tsjekkia Tsjekkia President Miloš Zeman Statsminister Bohuslav Sobotka
Tunisia Tunisia President Al-Munsif al-Marzuqi Statsminister Hamadi al-Jibali
Turkmenistan Turkmenistan President Gurbanguly Berdimuhamedow
Tuvalu Tuvalu Dronning Elisabeth II av Tuvalu[1]
Generalguvernør Iakoba Italeli
Statsminister Enele Sopoaga
Tyrkia Tyrkia President Recep Tayyip Erdoğan Statsminister Ahmet Davutoğlu
Tyskland Tyskland President Joachim Gauck Forbundskansler Angela Merkel
Uganda Uganda President Yoweri Museveni Statsminister Amama Mbabazi
Ukraina Ukraina President Petro Porosjenko Statsminister Arsenij Jatsenjuk
Ungarn Ungarn President János Áder Statsminister Viktor Orbán
Uruguay Uruguay President José Mujica
USA USA President Donald Trump
Usbekistan Usbekistan President Islam Karimov Statsminister Shavkat Mirziyojev
Vanuatu Vanuatu President Iolu Abil Statsminister Sato Kilman
Vatikanstaten Vatikanstaten Pave Frans President av Guvernementet Giuseppe Bertello
Venezuela Venezuela
Fungerende president Nicolás Maduro
Vest-Sahara Vest-Sahara President Mohamed Abdelaziz Statsminister Abdelkader Taleb Oumar
Vietnam Vietnam President Trương Tấn Sang Statsminister Nguyễn Tấn Dũng
Zambia Zambia President Guy Scott (interim for avdøde Michael Sata)
Zimbabwe Zimbabwe President Emmerson Mnangagwa Statsminister Vacant
Østerrike Østerrike President Heinz Fischer Kansler Werner Faymann
Øst-Timor Øst-Timor President Taur Matan Ruak Statsminister Xanana Gusmão

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o I samvelderikene, med unntak av hjemlandet Storbritannia, blir statsoverhodet dronning Elisabeth II representert av en generalguvernør.
  2. ^ Kim Jong-il's Funeral Gets Underway, Chosun Ilbo 28. desember 2011