Liste over nåværende statsledere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over nåværende statsledere tar for seg statsledere for suverene stater i verden akkurat nå. Både statsoverhoder og regjeringssjefer er tatt med.

Liste over nåværende statsoverhoder og regjeringssjefer over suverene stater[rediger | rediger kilde]

Stater Statsoverhode Regjeringssjef
Afghanistan Afghanistan President Ashraf Ghani Ahmadzai (2014–)
Albania Albania President Ilir Meta (2017–) Statsminister Edi Rama (2013–)
Algerie Algerie President Abdelmadjid Tebboune (2019–) Statsminister Abdelaziz Djerad (2019–)
Andorra Andorra Fyrst Joan-Enric Vives i Sicília (2003–)
Fyrst Emmanuel Macron (2017-)
Statsminister Xavier Espot Zamora (2019–)
Angola Angola President João Lourenço (2017–)
Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda Dronning Elizabeth II av Antigua og Barbuda (1952-)[1]
Generalguvernør Rodney Williams (2014–)
Statsminister Gaston Browne (2014–)
Argentina Argentina President Alberto Fernández (2019–)
Armenia Armenia President Armen Sargsian (2018–) Statsminister Nikol Pasjinian (2018–)
Aserbajdsjan Aserbajdsjan President Ilham Aliyev (2003–) Statsminister Ali Asadov (2019)
Australia Australia Dronning Elizabeth II av Australia (1952–)[1]
Generalguvernør David Hurley (2019–)
Statsminister Scott Morrison (2018–)
Bahamas Bahamas Dronning Elizabeth II av Bahamas (1952–)[1]
Generalguvernør Cornelius A. Smith (2019–)
Statsminister Hubert Minnis (2017–)
Bahrain Bahrain Kong Hamad ibn Isa al-Khalifah (1999–) Statsminister Salman bin Hamad al-Khalifa (2020–)
Bangladesh Bangladesh President Abdul Hamid (2013–) Statsminister Sheikh Hasina (2009–)
Barbados Barbados Dronning Elizabeth II av Barbados (1952–)[1]
Generalguvernør Sandra Mason (2018–)
Statsminister Mia Mottley (2018–)
Belgia Belgia Kong Philippe (2013–) Statsminister Alexander De Croo (2020–)
Belize Belize Dronning Elizabeth II av Belize (1952–)[1]
Generalguvernør Colville Young (1993–)
Statsminister Johnny Briceño (2020–)
Benin Benin President Patrice Talon (2016–)
Bhutan Bhutan Kong Jigme Khesar Namgyal Wangchuck (2006–) Statsminister Lotay Tshering (2018–)
Bolivia Bolivia President Luis Arce (2020–)
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Formann for presidentskapet Milorad Dodik (2018-)
Presidentskapsmedlem Šefik Džaferović (2018-)

Presidentskapsmedlem Željko Komšić (2018-)
Leder for ministerrådet Zoran Tegeltija (2019-)
Botswana Botswana President Mokgweetsi Masisi (2018-)
Brasil Brasil President Jair Bolsonaro (2019-)
Brunei Brunei Sultan Hassanal Bolkiah (1967-)
Bulgaria Bulgaria President Rumen Radev (2017-) Statsminister Bojko Borisov (2017-)
Burkina Faso Burkina Faso President Roch Marc Christian Kaboré (2015-) Statsminister Christophe Joseph Marie Dabiré (2019-)
Burundi Burundi President Évariste Ndayishimiye (2020-) Statsminister Alain-Guillaume Bunyoni (2020-)
Canada Canada Dronning Elizabeth II av Canada[1]
Generalguvernør Julie Payette (2017-)
Statsminister Justin Trudeau (2015-)
Chile Chile President Sebastián Piñera (2018-)
Colombia Colombia President Iván Duque (2018-)
Costa Rica Costa Rica President Carlos Alvarado Quesada (2018-)
Cuba Cuba President Miguel Díaz-Canel (2018-) Statsminister Manuel Marrero Cruz (2019-)
Danmark Danmark Dronning Margrethe II (1972-) Statsminister Mette Frederiksen (2019-)
Djibouti Djibouti President Ismaïl Omar Guelleh (1999-) Statsminister Abdoulkader Kamil Mohamed (2013-)
Dominica Dominica President Charles Savarin (2013-) Statsminister Roosevelt Skerrit (2004-)
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk President Luis Abinader (2020-)
Ecuador Ecuador President Lenín Moreno (2018-)
Egypt Egypt President Abdel Fattah al-Sisi (2014-) Statsminister Mostafa Madbouly (2018-)
Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (1979-) Statsminister Francisco Pascual Obama Asue (2016-)
Elfenbenskysten Elfenbenskysten President Alassane Ouattara (2010-) Statsminister Hamed Bakayoko (2020-)
El Salvador El Salvador President Nayib Bukele (2019-)
Eritrea Eritrea President Isaias Afewerki (1993-)
Estland Estland President Kersti Kaljulaid (2016-) Statsminister Kaja Kallas (2021-)
Eswatini Eswatini Kong Mswati III av Eswatini (tidl. Swasiland) (1986-) Statsminister Themba N. Masuku (2018-)
Etiopia Etiopia President Sahle-Work Zewde (2018-) Statsminister Abiy Ahmed (2018-)
Fiji Fiji President Jioji Konrote (2015-) Statsminister Frank Bainimarama (2007-)
Filippinene Filippinene President Rodrigo Duterte (2016-)
Finland Finland President Sauli Niinistö (2012-) Statsminister Sanna Marin (2019-)
De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater President Khalifa bin Zayed Al-Nahyan (2004-) Statsminister Mohammed bin Rashid Al Maktoum (2006-)
Frankrike Frankrike President Emmanuel Macron (2017-) Statsminister Jean Castex (2020-)
Gabon Gabon President Ali Bongo Ondimba (2009-) Statsminister Rose Christiane Raponda (2020-)
Gambia Gambia President Adama Barrow (2017-)
Georgia Georgia President Salomé Zourabichvili (2018-) Statsminister Irakli Garibashvili (2021-)
Ghana Ghana President Nana Akufo-Addo (2017-)
Grenada Grenada Dronning Elizabeth II av Grenada[1]
Generalguvernør Cécile La Grenade (2013-)
Statsminister Keith Mitchell (2013-)
Guatemala Guatemala President Alejandro Giammattei (2020-)
Guinea Guinea President Alpha Condé (2010-) Statsminister Ibrahima Kassory Fofana (2018-)
Guinea-Bissau Guinea-Bissau President Umaro Sissoco Embaló (2020-) Statsminister Nuno Gomes Nabiam (2020-)
Guyana Guyana President Mohamed Irfaan Ali (2020-) Statsminister Mark Phillips (2020-)
Haiti Haiti President Jovenel Moïse (2017-) Statsminister Joseph Jouthe (2020-)
Hellas Hellas President Katerina Sakellaropoulou (2020-) Statsminister Kyriakos Mitsotakis (2019-)
Honduras Honduras President Juan Orlando Hernández (2014-)
Hviterussland Hviterussland President Aleksandr Lukasjenko (1994–) Statsminister Raman Halowtsjenka (2020–)
India India President Ram Nath Kovind (2017-) Statsminister Narendra Modi (2014-)
Indonesia Indonesia President Joko Widodo (2014-)
Irak Irak President Barham Salih (2018-) Statsminister Mustafa Al-Kadhimi (2020-)
Iran Iran Irans øverste leder, Ali Khamenei (1989-)
President Hassan Rouhani (2013-)
Irland Irland President Michael D. Higgins (2011-) Statsminister Leo Varadkar (2017-)
Island Island President Guðni Th. Jóhannesson (2016-) Statsminister Katrín Jakobsdóttir (2017-)
Israel Israel President Reuven Rivlin (2014-) Statsminister Benjamin Netanyahu (2009-)
Italia Italia President Sergio Mattarella (2015-) Statsminister Mario Draghi (2021-)
Jamaica Jamaica Dronning Elizabeth II av Jamaica[1]
Generalguvernør Patrick Allen (2009-)
Statsminister Andrew Holness (2016-)
Japan Japan Keiser Naruhito (2019-) Statsminister Yoshihide Suga (2020-)
Jemen Jemen President ʿAbd Rabuh Mansur Hadi (2012-) Statsminister Maeen Abdulmalik Saeed (2018-)
Jordan Jordan Kong Abdullah II av Jordan (1999-) Statsminister Bisher Al-Khasawneh (2020-)
Kambodsja Kambodsja Kong Norodom Sihamoni (2004-) Statsminister Hun Sen (1985-)
Kamerun Kamerun President Paul Biya (1982-) Statsminister Joseph Ngute (2019-)
Kapp Verde Kapp Verde President Jorge Carlos Fonseca (2011-) Statsminister Ulisses Correia e Silva (2016-)
Kasakhstan Kasakhstan President Qasym-Jomart Toqaev (2019-) Statsminister Askar Mamin (2019-)
Kenya Kenya President Uhuru Kenyatta (2013-)
Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina President Xi Jinping (2013-) Statsminister Li Keqiang (2013-)
Republikken Kina (Taiwan) Republikken Kina (Taiwan) President Tsai Ing-Wen (2016-) Statsminister Su Tseng-chang (2019-)
Kirgisistan Kirgisistan Fungerende president Talant Mamytov (2020-) Fungerende statsminister Artem Novikov (2020-)
Kiribati Kiribati President Taneti Maamau (2016-)
Komorene Komorene President Azali Assoumani (2016-)
Republikken Kongo Republikken Kongo President Denis Sassou-Nguesso (1997-)
Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo President Félix Tshisekedi (2019-) Statsminister Sylvestre Ilunga (2019-)
Kosovo Kosovo President Vjosa Osmani (2020-) Statsminister Avdullah Hoti (2020-)
Kroatia Kroatia President Zoran Milanović (2020-) Statsminister Andrej Plenković (2016-)
Kuwait Kuwait Emir Nawaf Al-Amhad Al-Jaber As-Sabah (2020-) Statsminister Sabah Al-Khalid Al-Sabah (2019-)
Kypros Kypros President Nikos Anastasiades (2013-)
Laos Laos President Bounnhang Vorachith (2016-) Statsminister Thongloun Sisoulith (2016-)
Latvia Latvia President Egils Levits (2019-) Statsminister Arturs Krišjānis Kariņš (2019-)
Lesotho Lesotho Kong Letsie III av Lesotho (1996-) Statsminister Moeketsi Majoro (2020-)
Libanon Libanon President Michel Aoun (2016-) Statsminister Hassan Diab (2020-)
Liberia Liberia President George Weah (2018-)
Libya Libya President i Nasjonalforsamlingen Fayez al-Sarraj (2016-) Statsminister Fayez al-Sarraj (2016-)
Liechtenstein Liechtenstein Fyrst Hans Adam II (1989-)
Regentfyrste Alois (2004-)
Statsminister Adrian Hasler (2013-)
Litauen Litauen President Gitanas Nausėda (2019-) Statsminister Ingrida Šimonytė (2020-)
Luxembourg Luxembourg Storhertug Henri av Luxembourg (2000-) Statsminister Xavier Bettel (2013-)
Madagaskar Madagaskar President Andry Rajoelina (2019-) Statsminister Christian Ntsay (2018-)
Malawi Malawi President Lazarus Chakwera (2020-)
Malaysia Malaysia Kong (Yang di-Pertuan Agong) Abdullah av Pahang (2019-) Statsminister Muhyiddin Yassin (2020-)
Maldivene Maldivene President Ibrahim Mohamed Solih (2018-)
Mali Mali President Bah Ndaw (2020-) Statsminister Moctar Ouane (2020-)
Malta Malta President George Vella (2019-) Statsminister Robert Abela (2020-)
Marokko Marokko Kong Mohammed VI av Marokko (1999-) Statsminister Saadeddine Othmani (2017-)
Marshalløyene Marshalløyene President David Kabua (2020-)
Mauritania Mauritania President Mohamed Ould Ghazouani (2019-) Statsminister Mohamed Ould Bilal (2020-)
Mauritius Mauritius President Prithvirajsing Roopun (2019-) Statsminister Pravind Jugnauth (2017-)
Mexico Mexico President Andrés Manuel López Obrador 2018-)
Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen President David W. Panuelo (2019-)
Moldova Moldova Fungerende president Igor Dodon (2016-) Statsminister Ion Chicu (2019-)
Monaco Monaco Fyrst Albert II (2005-) Statsminister Pierre Dartout (2020-)
Mongolia Mongolia President Khaltmaagiin Battulga (2017-) Statsminister Ukhnaagiin Khürelsükh (2017-)
Montenegro Montenegro President Milo Đukanović (2018-) Statsminister Zdravko Krivokapić (2020-)
Mosambik Mosambik President Filipe Nyusi (2015-) Statsminister Carlos Agostinho do Rosário (2015-)
Myanmar Myanmar President Myint Swe (2021-) Statsminister Min Aung Hlaing (2021-)
Namibia Namibia President Hage Geingob (2015-) Statsminister Saara Kuugongelwa (2015-)
Nauru Nauru President Lionel Aingimea (2019-)
Nederland Nederland Kong Willem-Alexander (2013-) Statsminister Mark Rutte (2010-)
Nepal Nepal President Bidhya Devi Bhandari (2015-) Statsminister Khadga Prasad Sharma Oli (2018-)
New Zealand New Zealand Dronning Elizabeth II av New Zealand (1952-)[1]
Generalguvernør Patsy Reddy (2016-)
Statsminister Jacinda Ardern (2017-)
Nicaragua Nicaragua President Daniel Ortega (2007-)
Niger Niger President Mahamadou Issoufou (2011-) Statsminister Brigi Rafini (2011-)
Nigeria Nigeria President Muhammadu Buhari (2015-)
Nord-Korea Nord-Korea De facto statsleder: Kim Jong-un (2011-)[2] Evig president: Kim Il-sung
Formann for den øverste folkeforsamlingen Choe Yong-hae (2019-) Statsminister Kim Tok-hun (2020-)
Nord-Makedonia Nord-Makedonia President Stevo Pendarovski (2019-) Statsminister Zoran Zaev (2020-)
Norge Norge Kong Harald V (1991-) Statsminister Erna Solberg (2013-)
Oman Oman Sultan Haitham bin Tariq al-Said (2020-)
Pakistan Pakistan President Arif Alvi (2018-) Statsminister Imran Khan (2018-)
Palau Palau President Surangel Whipps jr. (2020-)
Palestina Palestina President Mahmoud Abbas (2005-) Statsminister Mohammad Shtayyeh (2019-)
Panama Panama President Laurentino Cortizo (2019-)
Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea Dronning Elizabeth II av Papua Ny-Guinea (1952-)[1]
Generalguvernør Bob Dadae (2017-)
Statsminister James Marape (2019-)
Paraguay Paraguay President Mario Abdo Benítez (2018-)
Peru Peru President Francisco Sagasti (2020-) Statsminister Violeta Bermúdez (2020-)
Polen Polen President Andrzej Duda (2015-) Statsminister Mateusz Morawiecki (2017-)
Portugal Portugal President Marcelo Rebelo de Sousa (2016-) Statsminister António Costa (2015-)
Qatar Qatar Emir Tamim ibn Hamad Al Thani (2013-) Statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani (2020-)
Romania Romania President Klaus Iohannis (2014-) Statsminister Nicolae Ciucă (2020-)
Russland Russland President Vladimir Putin (2012-) Statsminister Mikhail Misjustin (2020-)
Rwanda Rwanda President Paul Kagame (2000-) Statsminister Édouard Ngirente (2017-)
Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis Dronning Elizabeth II av Saint Kitts og Nevis[1] (1952-)
Generalguvernør Tapley Seaton (2015-)
Statsminister Timothy Harris (2015-)
Saint Lucia Saint Lucia Dronning Elizabeth II av Saint Lucia[1] (1952-)
Generalguvernør Neville Cenac (2018-)
Statsminister Allen Chastanet (2016-)
Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene Dronning Elizabeth II av Saint Vincent og Grenadinene[1] (1952-)
Generalguvernør Susan Dougan (2019-)
Statsminister Ralph Gonsalves (2001-)
Den saharawiske arabiske demokratiske republikk Den saharawiske arabiske demokratiske republikk President Brahim Ghali (2016-) Statsminister Mohamed Wali Akeik (2018-)
Salomonøyene Salomonøyene Dronning Elizabeth II av Salomonøyene[1]
Generalguvernør David Vunagi (2019-)
Statsminister Manasseh Sogavare (2019-)
Samoa Samoa O le Ao o le Malo (statssjef) Tuimalealiifano Va'aletoa Sualauvi II (2017-) Statsminister Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi (1998-)
San Marino San Marino Capitani Reggenti (Kapteinregent) Allesandro Cardelli (2020-2021)
Capitani Reggenti (Kapteinregent) Mirko Dolcini (2020-2021)
São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe President Evaristo Carvalho (2016-) Statsminister Jorge Bom Jesus (2018-)
Saudi-Arabia Saudi-Arabia Kong Salman bin Abdul Aziz Al-Saud (2015-)
Senegal Senegal President Macky Sall (2012-)
Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk President Faustin-Archange Touadéra (2016-) Statsminister Firmin Ngrébada (2019-)
Serbia Serbia President Aleksandar Vučić (2017-) Statsminister Ana Brnabić (2017-)
Seychellene Seychellene President Wavel Ramkalawan (2020-)
Sierra Leone Sierra Leone President Julius Maada Wonie Bio (2018-)
Singapore Singapore President Halimah Yacob (2017-) Statsminister Lee Hsien Loong (2004-)
Slovakia Slovakia President Zuzana Čaputová (2019-) Statsminister Igor Matovič (2020-)
Slovenia Slovenia President Borut Pahor (2012-) Statsminister Janez Janša (2020-)
Somalia Somalia President Mohamed Abdullahi Mohamed (2017-) Statsminister Mohamed Hussein Roble (2020-)
Spania Spania Kong Felipe VI (2014-) Statsminister Pedro Sánchez (2018-)
Sri Lanka Sri Lanka President Gotabaya Rajapaksa (2019-) Statsminister Mahinda Rajapaksa (2019-)
Storbritannia Storbritannia Dronning Elizabeth II av Storbritannia (1952-) Statsminister Boris Johnson (2019-)
Sudan Sudan Formann for uavhengighetsrådet Abdel Fattah al-Burhan (2019-) Statsminister Abdalla Hamdok (2019-)
Surinam Surinam President Chan Santokhi (2020-)
Sveits Sveits Forbundspresident Simonetta Sommaruga (2020-) Rikskansler Walter Thurnherr (2016-)
Sverige Sverige Kong Karl XVI Gustav (1973-) Statsminister Stefan Löfven (2014-)
Sør-Afrika Sør-Afrika President Cyril Ramaphosa (2018-)
Sør-Korea Sør-Korea President Moon Jae-in (2017-) Statsminister Chung Sye-kyun (2020-)
Sør-Sudan Sør-Sudan President Salva Kiir Mayardit (2011-)
Syria Syria President Bashar al-Assad (2000-) Statsminister Hussein Arnous (2020-)
Tadsjikistan Tadsjikistan President Emomalii Rahmon (1992-) Statsminister Kokhir Rasulzoda (2013-)
Tanzania Tanzania President John Magufuli (2015-) Statsminister Kassim Majaliwa (2015-)
Thailand Thailand Kong Rama X (2016-) Statsminister Prayuth Chan-o-cha (2014-)
Togo Togo President Faure Gnassingbé (2005-) Statsminister Victoire Tomegah Dogbé (2020-)
Tonga Tonga Konge Tupou VI (2012-) Statsminister Pohiva Tuʻiʻonetoa (2019-)
Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago President Paula-Mae Weekes (2018-) Statsminister Keith Rowley (2015-)
Tsjad Tsjad President Idriss Déby (1991-)
Tsjekkia Tsjekkia President Miloš Zeman (2013-) Statsminister Andrej Babiš (2017-)
Tunisia Tunisia President Kais Saied (2019-) Statsminister Hichem Mechichi (2020-)
Turkmenistan Turkmenistan President Gurbanguly Berdimuhamedow (2007-)
Tuvalu Tuvalu Dronning Elizabeth II av Tuvalu (1952-)[1]
Generalguvernør Teniku Talesi
Statsminister Kausea Natano (2019-)
Tyrkia Tyrkia President Recep Tayyip Erdoğan (2014-)
Tyskland Tyskland President Frank-Walter Steinmeier (2017-) Forbundskansler Angela Merkel (2005-)
Uganda Uganda President Yoweri Museveni (1986-) Statsminister Ruhakana Rugunda (2014-)
Ukraina Ukraina President Volodymyr Zelenskyj (2019-) Statsminister Demys Shmyhal (2020-)
Ungarn Ungarn President János Áder (2012-) Statsminister Viktor Orbán (2010-)
Uruguay Uruguay President Luis Alberto Lacalle Pou (2020-)
USA USA President Donald Trump (2017-)
Usbekistan Usbekistan President Sjavkat Mirzijajev (2016-) Statsminister Abdulla Aripov (2016-)
Vanuatu Vanuatu President Tallis Obed Moses (2017-) Statsminister Bob Loughman (2020-)
Vatikanstaten Vatikanstaten Pave Frans (2013-) President av Guvernementet Giuseppe Bertello (2011-)
Venezuela Venezuela
President Nicolás Maduro (2013-)
Vietnam Vietnam President Nguyễn Phú Trọng (2018-) Statsminister Nguyễn Xuân Phúc (2016-)
Zambia Zambia President Edgar Lungu (2015-)
Zimbabwe Zimbabwe President Emmerson Mnangagwa (2017-)
Østerrike Østerrike President Alexander Van der Bellen (2017-) Kansler Sebastian Kurz (2020-)
Øst-Timor Øst-Timor President Francisco Guterres (2017-) Statsminister Taur Matan Ruak (2018-)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o I samvelderikene, med unntak av hjemlandet Storbritannia, blir statsoverhodet dronning Elisabeth II representert av en generalguvernør.
  2. ^ Kim Jong-il's Funeral Gets Underway, Chosun Ilbo 28. desember 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]