Liste over meteorsvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Tabell over meteorsvermer[rediger | rediger kilde]

Merk: Datoene er nøyaktige bare for 2009.[1]

Navn Datoer Dato for maksimum Rektascensjon Deklinasjon Hastighet (km/s) ZHR Rangering
Quadrantidene 1. januar – 5. januar 3. januar 15:20 +49 41 120 Sterk
Gamma-Velidene 1. januar – 15. januar 5. januar 08:20 -47 35 2 Svak
Alfa-Crucidene 6. januar – 28. januar 15. januar 12:48 -63 50 3 Svak
Delta-Cancridene 1. januar – 31. januar 17. januar 08:40 +20 28 4 Medium
Alfa-Hydridene 5. januar – 14. februar 19. januar 08:52 -11 44 2 Svak
Eta-Carinidene 14. januar – 27. januar 21. januar 10:40 -59   2 Svak
Alfa-Carinidene 24. januar – 9. februar 30. januar 06:20 -54 25 2 Svak
Delta-Velidene 22. januar – 21. februar 5. februar 08:44 -52 35 1 Svak
Alfa-Centauridene 28. januar – 21. februar 7. februar 14:00 -59 56 6 Medium
Omikron-Centauridene 31. januar – 19. februar 11. februar 11:48 -56 51 2 Svak
Theta-Centauridene 23. januar – 12. mars 21. februar 14:00 -41 60 4 Svak
Februar-Leonidene 1. februar – 28. februar mange 11:00 +06 30 5 Medium
Delta-Leonidene 15. februar – 10. mars 24. februar 11:12 +16 23 2 Medium
Gamma-Normidene 25. februar – 22. mars 13. mars 16:36 -51 56 8 Medium
Virginidene 1. mars – 15. april mange 13:00 -04 30 5 Medium
Delta-Pavonidene 11. mars – 16. april 30. mars 20:36 -65 58 5 Svak
Libridene 15. april – 30. april mange 15:12 -18 30 5 Medium
Lyridene 15. april – 28. april 22. april 18:04 +34 49 15 Sterk
Pi-Puppidene 15. april – 28. april 23. april 07:20 -45 18 variabel Irregulær
Alfa-Bootidene 14. april – 12. mai 28. april 14:32 +19 20 2 Svak
My-Virginidene 1. april – 12. mai 29. april 15:08 -07 30 2 Svak
Omega-Capricornidene 19. april – 15. mai 2. mai 21:00 -22 50 2 Svak
Eta-Aquaridene 19. april – 28. mai 6. mai 22:32 -01 66 60 Sterk
Alfa-Scorpidene 1. mai – 31. mai 16. mai 16:12 -21 35 5 Medium
Beta-Corona Austrinidene 23. april – 30. mai 16. mai 18:56 -40 45 3 Svak
Omega-Scorpidene 23. mai – 15. juni 2. juni 15:56 -20 21 5 Svak
Arietidene 22. mai – 2. juli 7. juni 02:56 +24 38 54 Sterk
Sagittaridene 1. juni – 15. juli 19. juni 18:16 -23 30 5 Medium
Juni-Lyridene[2] 10. juni – 21. juni 15. juni 18:20 +35 variabel (maks. 1.3-3.5) Irregulær
Tau-Cetidene 18. juni – 4. juli 27. juni 01:36 -12 66 4 Svak
Juni-Bootidene 28. juni – 28. juni 28. juni 14:36 +49 14 variabel Irregulær
Tau-Aquaridene 19. juni – 5. juli 28. juni 22:48 -12 63 7 Svak
Theta-Ophiuchidene 4. juni – 15. juli 29. juni 16:36 -15 29 2 Svak
Juli-Pegasidene 7. juli – 13. juli 10. juli 22:40 +15 70 3 Medium
Juli-Phoenicidene 10. juli – 16. juli 13. juli 02:08 -48 47 variabel Irregulær
Alfa-Cygnidene 11. juli – 30. juli 18. juli 20:20 +47 37 2 Svak
Sigma-Capricornidene 15. juli – 11. august 20. juli 20:28 -15 30 5 Svak
Piscis Austrinidene 15. juli – 10. august 28. juli 22:44 -30 35 5 Medium
Sørlige Delta-Aquaridene 12. juli – 19. august 28. juli 22:36 -16 41 20 Sterk
Alfa-Capricornidene 3. juli – 15. august 30. juli 20:28 -10 23 4 Medium
Sørlige Iota-Aquaridene 25. juli – 15. august 4. august 22:16 -15 34 2 Medium
Nordlige Delta-Aquaridene 15. juli – 25. august 8. august 22:20 -05 42 4 Medium
Perseidene 17. juli – 24. august 12. august 03:04 +58 59 90 Sterk
Kappa-Cygnidene 3. august – 25. august 17. august 19:04 +59 25 3 Medium
Nordlige Iota-Aquaridene 11. august – 31. august 20. august 21:48 -06 31 3 Medium
Pi-Eridanidene 20. august – 5. september 25. august 03:28 -15 59 4 Svak
Gamma-Doradidene 19. august – 6. september 28. august 04:36 -50 41 5 Svak
Alfa-Aurigidene 25. august – 8. september 1. september 05:36 +42 66 7 Medium
September-Perseidene 5. september – 10. oktober 8. september 04:00 +47 64 6 Medium
Aries-triangulidene 9. september – 16. september 12. september 02:00 +29 35 3 Svak
Piscidene 1. september – 30. september 20. september 00:32 +00 26 3 Medium
Kappa-Aquaridene 8. september – 30. september 20. september 22:36 -02 16 3 Svak
Delta-Aurigidene 22. september – 23. oktober 10. oktober 05:40 +52 64 6 Medium
Oktober-Arietidene 1. oktober – 31. oktober 8. oktober 02:08 +08 28 5 Medium
Giacobinidene 6. oktober – 10. oktober 8. oktober 17:28 +54 20 variabel Irregulær
Epsilon-Geminidene 14. oktober – 27. oktober 18. oktober 06:56 +27 71 2 Medium
Orionidene 2. oktober – 7. november 21. oktober 06:20 +16 66 20 Sterk
Leo Minoridene 21. oktober – 23. oktober 22. oktober 10:48 +37 62 2 Svak
Sørlige Tauridene 1. november – 25. november 5. november 03:28 +13 27 5 Medium
Delta-Eridanidene 6. november – 29. november 10. november 03:52 -09 31 2 Svak
Nordlige Tauridene 1. november – 25. november 12. november 03:52 +22 29 5 Medium
Zeta-Puppidene 2. november – 20. desember 13. november 07:48 -42 41 3 Svak
Leonidene 14. november – 21. november 17. november 10:12 +22 71 variabel Irregulær
Alfa-Monocerotidene 15. november – 25. november 21. november 07:20 +03 60 variabel Irregulær
Chi-Orionidene 25. november – 31. desember 2. desember 05:28 +23 28 3 Medium
Phoenicidene 28. november – 9. desember 6. desember 01:12 -53 18 variabel Irregulær
Monocerotidene 27. november – 17. desember 9. desember 06:48 +08 43 3 Medium
Sigma-Hydridene 3. desember – 15. desember 12. desember 08:28 +02 58 2 Medium
Puppid-velidene 2. desember – 16. desember 12. desember 09:00 -46 40 4 Medium
Geminidene 12. desember – 16. desember 14. desember 02:28 +33 35 120 Sterk
Coma-Berenicidene 12. desember – 23. januar 20. desember 11:40 +25 65 5 Medium
Ursidene 17. desember – 26. desember 22. desember 14:28 +76 33 10 Sterk

Merknad[rediger | rediger kilde]

Denne listen over meteorsvermer og tider for maksimum er basert på data fra International Meteor Organization mens det meste av assosiasjonene med foreldreobjekter er fra Gary W. Kronks bok, Meteor Showers': A Description Catalog, Enslow Publishers, New Jersey, ISBN 0-89490-071-4, og fra Peter Jenniskenss book, "Meteor Showers and Their Parent Comets", Cambridge University Press, Cambridge UK, ISBN 13-978-0-521-85349-1.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]