Liste over land etter HDI (2014)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er basert på rapporten fra 2014. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2013, publisert juni 2014)[1]

██ 0.900 og over

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ 0.300–0.349

██ under 0.300

██ Data ikke tilgjengelig

Verdenskart etter kategori.

██ Veldig høy HDI

██ Lav HDI

██ Høy HDI

██ Data ikke tilgjengelig

██ Medium HDI

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2014. Årets rapport har tittelen «Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience».[2]

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og har siden 1990 blitt brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over land[rediger | rediger kilde]

  • Increase2.svg = forbedret plassering.
  • Steady2.svg = ingen endring.
  • Decrease2.svg = nedgang i forhold til fjoråret.
  • Likt tall i tabellene nedenfor tilsier ikke automatisk delt plassering da FN benytter seks desimaler i sine tall

Veldig høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
1 Steady2.svg Norge Norge 0.944 Increase2.svg 0.001
2 Steady2.svg Australia Australia 0.933 Increase2.svg 0.002
3 Steady2.svg Sveits Sveits 0.917 Increase2.svg 0.001
4 Steady2.svg Nederland Nederland 0.915 Steady2.svg
5 Steady2.svg USA USA 0.914 Increase2.svg 0.002
6 Steady2.svg Tyskland Tyskland 0.911 Steady2.svg
7 Steady2.svg New Zealand New Zealand 0.910 Increase2.svg 0.002
8 Steady2.svg Canada Canada 0.902 Increase2.svg 0.001
9 Increase2.svg (3) Singapore Singapore 0.901 Increase2.svg 0.003
10 Steady2.svg Danmark Danmark 0.900 Steady2.svg
11 Decrease2.svg (3) Irland Irland 0.899 Decrease2.svg 0.002
12 Decrease2.svg (1) Sverige Sverige 0.898 Increase2.svg 0.001
13 Steady2.svg Island Island 0.895 Increase2.svg 0.002
14 Steady2.svg Storbritannia Storbritannia 0.892 Increase2.svg 0.002
15 Steady2.svg Hongkong Hongkong 0.891 Increase2.svg 0.002
15 Increase2.svg (1) Sør-Korea Sør-Korea 0.891 Increase2.svg 0.003
17 Decrease2.svg (1) Japan Japan 0.890 Increase2.svg 0.002
18 Decrease2.svg (2) Liechtenstein Liechtenstein 0.889 Increase2.svg 0.001
19 Steady2.svg Israel Israel 0.888 Increase2.svg 0.002
20 Steady2.svg Frankrike Frankrike 0.884 Steady2.svg
21 Steady2.svg Østerrike Østerrike 0.881 Increase2.svg 0.001
21 Steady2.svg Belgia Belgia 0.881 Increase2.svg 0.001
21 Steady2.svg Luxembourg Luxembourg 0.881 Increase2.svg 0.001
24 Steady2.svg Finland Finland 0.879 Steady2.svg
25 Steady2.svg Slovenia Slovenia 0.874 Steady2.svg

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
26 Steady2.svg Italia Italia 0.872 Steady2.svg
27 Steady2.svg Spania Spania 0.869 Steady2.svg
28 Steady2.svg Tsjekkia Tsjekkia 0.861 Steady2.svg
29 Steady2.svg Hellas Hellas 0.853 Decrease2.svg 0.001
30 Steady2.svg Brunei Brunei 0.852 Steady2.svg
31 Steady2.svg Qatar Qatar 0.851 Increase2.svg 0.001
32 Steady2.svg Republikken Kypros Republikken Kypros 0.845 Decrease2.svg 0.003
33 Steady2.svg Estland Estland 0.840 Increase2.svg 0.001
34 Steady2.svg Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836 Increase2.svg 0.003
35 Increase2.svg (1) Litauen Litauen 0.834 Increase2.svg 0.003
35 Decrease2.svg (1) Polen Polen 0.834 Increase2.svg 0.001
37 Steady2.svg Andorra Andorra 0.830 Steady2.svg
37 Increase2.svg (1) Slovakia Slovakia 0.830 Increase2.svg 0.001
39 Steady2.svg Malta Malta 0.829 Increase2.svg 0.002
40 Steady2.svg De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827 Increase2.svg 0.002
41 Increase2.svg (1) Chile Chile 0.822 Increase2.svg 0.003
41 Steady2.svg Portugal Portugal 0.822 Steady2.svg
43 Steady2.svg Ungarn Ungarn 0.818 Increase2.svg 0.001
44 Steady2.svg Bahrain Bahrain 0.815 Increase2.svg 0.002
44 Steady2.svg Cuba Cuba 0.815 Increase2.svg 0.002
46 Decrease2.svg (2) Kuwait Kuwait 0.814 Increase2.svg 0.001
47 Steady2.svg Kroatia Kroatia 0.812 Steady2.svg
48 Steady2.svg Latvia Latvia 0.810 Increase2.svg 0.002
49 Steady2.svg Argentina Argentina 0.808 Increase2.svg 0.002

Høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
50 Increase2.svg (2) Uruguay Uruguay 0.790 Increase2.svg 0.003
51 Steady2.svg Bahamas Bahamas 0.789 Increase2.svg 0.001
51 Increase2.svg (1) Montenegro Montenegro 0.789 Increase2.svg 0.002
53 Increase2.svg (1) Hviterussland Hviterussland 0.786 Increase2.svg 0.001
54 Increase2.svg (1) Romania Romania 0.785 Increase2.svg 0.003
55 Decrease2.svg (5) Libya Libya 0.784 Decrease2.svg 0.005
56 Steady2.svg Oman Oman 0.783 Increase2.svg 0.002
57 Steady2.svg Russland Russland 0.778 Increase2.svg 0.001
58 Steady2.svg Bulgaria Bulgaria 0.777 Increase2.svg 0.001
59 Decrease2.svg (1) Barbados Barbados 0.776 Steady2.svg
60 Steady2.svg Palau Palau 0.775 Increase2.svg 0.002
61 Decrease2.svg (1) Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.774 Increase2.svg 0.001
62 Steady2.svg Malaysia Malaysia 0.773 Increase2.svg 0.003
63 Steady2.svg Mauritius Mauritius 0.771 Increase2.svg 0.002
64 Steady2.svg Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.766 Increase2.svg 0.001
65 Steady2.svg Libanon Libanon 0.765 Increase2.svg 0.001
65 Increase2.svg (2) Panama Panama 0.765 Increase2.svg 0.004
67 Decrease2.svg (1) Venezuela Venezuela 0.764 Increase2.svg 0.001
68 Decrease2.svg (1) Costa Rica Costa Rica 0.763 Increase2.svg 0.002
69 Steady2.svg Tyrkia Tyrkia 0.759 Increase2.svg 0.003
70 Steady2.svg Kasakhstan Kasakhstan 0.757 Increase2.svg 0.002
71 Decrease2.svg (1) Mexico Mexico 0.756 Increase2.svg 0.001
71 Decrease2.svg (1) Seychellene Seychellene 0.756 Increase2.svg 0.001
73 Steady2.svg Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis 0.750 Increase2.svg 0.001
73 Increase2.svg (2) Sri Lanka Sri Lanka 0.750 Increase2.svg 0.005
75 Decrease2.svg (2) Iran Iran 0.749 Steady2.svg
76 Decrease2.svg (1) Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.747 Increase2.svg 0.002

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
77 Steady2.svg Jordan Jordan 0.745 Increase2.svg 0.001
77 Increase2.svg (1) Serbia Serbia 0.745 Increase2.svg 0.002
79 Increase2.svg (1) Brasil Brasil 0.744 Increase2.svg 0.002
79 Increase2.svg (2) Georgia Georgia 0.744 Increase2.svg 0.003
79 Decrease2.svg (1) Grenada Grenada 0.744 Increase2.svg 0.001
82 Steady2.svg Peru Peru 0.737 Increase2.svg 0.003
83 Steady2.svg Ukraina Ukraina 0.734 Increase2.svg 0.001
84 Steady2.svg Belize Belize 0.732 Increase2.svg 0.001
84 Increase2.svg (1) Republikken Makedonia Republikken Makedonia 0.732 Increase2.svg 0.002
86 Steady2.svg Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.731 Increase2.svg 0.002
87 Steady2.svg Armenia Armenia 0.730 Increase2.svg 0.002
88 Steady2.svg Fiji Fiji 0.724 Increase2.svg 0.002
89 Steady2.svg Thailand Thailand 0.722 Increase2.svg 0.002
90 Steady2.svg Tunisia Tunisia 0.721 Increase2.svg 0.002
91 Increase2.svg (2) Kina Kina 0.719 Increase2.svg 0.004
91 Steady2.svg Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene 0.719 Increase2.svg 0.002
93 Steady2.svg Algerie Algerie 0.717 Increase2.svg 0.002
93 Decrease2.svg (1) Dominica Dominica 0.717 Increase2.svg 0.001
95 Increase2.svg (2) Albania Albania 0.716 Increase2.svg 0.002
96 Decrease2.svg (3) Jamaica Jamaica 0.715 Steady2.svg
97 Decrease2.svg (4) Saint Lucia Saint Lucia 0.714 Decrease2.svg 0.001
98 Steady2.svg Colombia Colombia 0.711 Increase2.svg 0.003
98 Steady2.svg Ecuador Ecuador 0.711 Increase2.svg 0.003
100 Increase2.svg (1) Surinam Surinam 0.705 Increase2.svg 0.003
100 Steady2.svg Tonga Tonga 0.705 Increase2.svg 0.001
Verden 0.702 Increase2.svg 0.002
102 Steady2.svg Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.700 Increase2.svg 0.002

Middels utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
103 Steady2.svg Maldivene Maldivene 0.698 Increase2.svg 0.003
103 Increase2.svg (3) Mongolia Mongolia 0.698 Increase2.svg 0.006
103 Increase2.svg (1) Turkmenistan Turkmenistan 0.698 Increase2.svg 0.005
106 Decrease2.svg (2) Samoa Samoa 0.694 Increase2.svg 0.001
107 Steady2.svg Palestina Palestina 0.686 Increase2.svg 0.003
108 Steady2.svg Indonesia Indonesia 0.684 Increase2.svg 0.003
109 Decrease2.svg (1) Botswana Botswana 0.683 Increase2.svg 0.002
110 Decrease2.svg (2) Egypt Egypt 0.682 Increase2.svg 0.001
111 Steady2.svg Paraguay Paraguay 0.676 Increase2.svg 0.006
112 Decrease2.svg (1) Gabon Gabon 0.674 Increase2.svg 0.004
113 Steady2.svg Bolivia Bolivia 0.667 Increase2.svg 0.004
114 Increase2.svg (2) Moldova Moldova 0.663 Increase2.svg 0.006
115 Steady2.svg El Salvador El Salvador 0.662 Increase2.svg 0.002
116 Steady2.svg Usbekistan Usbekistan 0.661 Increase2.svg 0.004
117 Increase2.svg (1) Filippinene Filippinene 0.660 Increase2.svg 0.004
118 Increase2.svg (1) Sør-Afrika Sør-Afrika 0.658 Increase2.svg 0.004
118 Decrease2.svg (4) Syria Syria 0.658 Decrease2.svg 0.004
120 Steady2.svg Irak Irak 0.642 Increase2.svg 0.001
121 Steady2.svg Guyana Guyana 0.638 Increase2.svg 0.003
121 Steady2.svg Vietnam Vietnam 0.638 Increase2.svg 0.003
123 Decrease2.svg (2) Kapp Verde Kapp Verde 0.636 Increase2.svg 0.001

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
124 Steady2.svg Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.630 Increase2.svg 0.001
125 Steady2.svg Guatemala Guatemala 0.628 Increase2.svg 0.002
125 Increase2.svg (1) Kirgisistan Kirgisistan 0.628 Increase2.svg 0.007
127 Steady2.svg Namibia Namibia 0.626 Increase2.svg 0.004
128 Increase2.svg (1) Øst-Timor Øst-Timor 0.620 Increase2.svg 0.004
129 Steady2.svg Honduras Honduras 0.617 Increase2.svg 0.001
129 Increase2.svg (2) Marokko Marokko 0.617 Increase2.svg 0.003
131 Decrease2.svg (3) Vanuatu Vanuatu 0.616 Decrease2.svg 0.001
132 Steady2.svg Nicaragua Nicaragua 0.614 Increase2.svg 0.003
133 Steady2.svg Kiribati Kiribati 0.607 Increase2.svg 0.001
133 Increase2.svg (1) Tadsjikistan Tadsjikistan 0.607 Increase2.svg 0.004
135 Steady2.svg India India 0.586 Increase2.svg 0.003
136 Steady2.svg Bhutan Bhutan 0.584 Increase2.svg 0.004
136 Increase2.svg (1) Kambodsja Kambodsja 0.584 Increase2.svg 0.005
138 Steady2.svg Ghana Ghana 0.573 Increase2.svg 0.002
139 Steady2.svg Laos Laos 0.569 Increase2.svg 0.004
140 Steady2.svg Republikken Kongo Republikken Kongo 0.564 Increase2.svg 0.003
141 Increase2.svg (2) Zambia Zambia 0.561 Increase2.svg 0.007
142 Increase2.svg (1) Bangladesh Bangladesh 0.558 Increase2.svg 0.004
142 Decrease2.svg (1) São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 0.558 Increase2.svg 0.002
144 Decrease2.svg (3) Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 0.556 Steady2.svg

Lav utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
145 Steady2.svg Nepal Nepal 0.540 Increase2.svg 0.003
146 Steady2.svg Pakistan Pakistan 0.537 Increase2.svg 0.002
147 Steady2.svg Kenya Kenya 0.535 Increase2.svg 0.004
148 Steady2.svg Swaziland Swaziland 0.530 Increase2.svg 0.001
149 Steady2.svg Angola Angola 0.526 Increase2.svg 0.002
150 Steady2.svg Burma Burma 0.524 Increase2.svg 0.004
151 Steady2.svg Rwanda Rwanda 0.506 Increase2.svg 0.004
152 Steady2.svg Kamerun Kamerun 0.504 Increase2.svg 0.003
152 Increase2.svg (1) Nigeria Nigeria 0.504 Increase2.svg 0.004
154 Steady2.svg Jemen Jemen 0.500 Increase2.svg 0.001
155 Steady2.svg Madagaskar Madagaskar 0.498 Increase2.svg 0.002
156 Increase2.svg (4) Zimbabwe Zimbabwe 0.492 Increase2.svg 0.008
157 Decrease2.svg (1) Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491 Increase2.svg 0.001
157 Steady2.svg Salomonøyene Salomonøyene 0.491 Increase2.svg 0.002
159 Decrease2.svg (1) Komorene Komorene 0.488 Increase2.svg 0.002
159 Increase2.svg (1) Tanzania Tanzania 0.488 Increase2.svg 0.004
161 Decrease2.svg (2) Mauritania Mauritania 0.487 Increase2.svg 0.002
162 Increase2.svg (1) Lesotho Lesotho 0.486 Increase2.svg 0.005
163 Decrease2.svg (3) Senegal Senegal 0.485 Increase2.svg 0.001
164 Steady2.svg Uganda Uganda 0.484 Increase2.svg 0.004
165 Steady2.svg Benin Benin 0.476 Increase2.svg 0.003
166 Steady2.svg Sudan Sudan 0.473 Increase2.svg 0.001

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
166 Increase2.svg (1) Togo Togo 0.473 Increase2.svg 0.003
168 Steady2.svg Haiti Haiti 0.471 Increase2.svg 0.002
169 Steady2.svg Afghanistan Afghanistan 0.468 Increase2.svg 0.002
170 Steady2.svg Djibouti Djibouti 0.467 Increase2.svg 0.002
171 Steady2.svg Elfenbenskysten Elfenbenskysten 0.452 Increase2.svg 0.004
172 Steady2.svg Gambia Gambia 0.441 Increase2.svg 0.003
173 Steady2.svg Etiopia Etiopia 0.435 Increase2.svg 0.006
174 Steady2.svg Malawi Malawi 0.414 Increase2.svg 0.003
175 Steady2.svg Liberia Liberia 0.412 Increase2.svg 0.005
176 Steady2.svg Mali Mali 0.407 Increase2.svg 0.001
177 Steady2.svg Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.396 Steady2.svg
178 Increase2.svg (1) Mosambik Mosambik 0.393 Increase2.svg 0.004
179 Decrease2.svg (1) Guinea Guinea 0.392 Increase2.svg 0.001
180 Steady2.svg Burundi Burundi 0.389 Increase2.svg 0.003
181 Steady2.svg Burkina Faso Burkina Faso 0.388 Increase2.svg 0.003
182 Steady2.svg Eritrea Eritrea 0.381 Increase2.svg 0.001
183 Increase2.svg (1) Sierra Leone Sierra Leone 0.374 Increase2.svg 0.006
184 Decrease2.svg (1) Tsjad Tsjad 0.372 Increase2.svg 0.002
185 Steady2.svg Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.341 Decrease2.svg 0.024
186 Increase2.svg (1) Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.338 Increase2.svg 0.005
187 Decrease2.svg (1) Niger Niger 0.337 Increase2.svg 0.002

Liste over land etter kontinent[rediger | rediger kilde]

Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Libya Libya 0.784
2 Mauritius Mauritius 0.771
3 Seychellene Seychellene 0.756
4 Tunisia Tunisia 0.721
5 Algerie Algerie 0.717
Medium utviklingsgrad
6 Botswana Botswana 0.683
7 Egypt Egypt 0.682
8 Gabon Gabon 0.674
9 Sør-Afrika Sør-Afrika 0.658
10 Kapp Verde Kapp Verde 0.636

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Niger Niger 0.337
2 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.338
3 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.341
4 Tsjad Tsjad 0.372
5 Sierra Leone Sierra Leone 0.374
6 Eritrea Eritrea 0.381
7 Burkina Faso Burkina Faso 0.388
8 Burundi Burundi 0.389
9 Guinea Guinea 0.392
10 Mosambik Mosambik 0.393

Nord- og Sør-Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 USA USA 0.914
2 Canada Canada 0.902
3 Chile Chile 0.822
4 Cuba Cuba 0.815
5 Argentina Argentina 0.808
Høy utviklingsgrad
6 Uruguay Uruguay 0.790
7 Bahamas Bahamas 0.789
8 Barbados Barbados 0.776
9 Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.774
10 Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.766

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Haiti Haiti 0.471
Medium utviklingsgrad
2 Nicaragua Nicaragua 0.614
3 Honduras Honduras 0.617
4 Guatemala Guatemala 0.628
5 Guyana Guyana 0.638
6 El Salvador El Salvador 0.662
7 Bolivia Bolivia 0.667
8 Paraguay Paraguay 0.676
Høy utviklingsgrad
9 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.700
10 Surinam Surinam 0.705

Asia og Oseania[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.933
2 New Zealand New Zealand 0.910
3 Singapore Singapore 0.901
4 Hongkong Hongkong 0.891
4 Sør-Korea Sør-Korea 0.891
6 Japan Japan 0.890
7 Israel Israel 0.888
8 Brunei Brunei 0.852
9 Qatar Qatar 0.851
10 Republikken Kypros Republikken Kypros 0.845

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Afghanistan Afghanistan 0.468
2 Salomonøyene Salomonøyene 0.491
3 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491
4 Jemen Jemen 0.500
5 Burma Burma 0.524
6 Pakistan Pakistan 0.537
7 Nepal Nepal 0.540
Medium utviklingsgrad
8 Bangladesh Bangladesh 0.558
9 Laos Laos 0.569
10 Bhutan Bhutan 0.584
10 Kambodsja Kambodsja 0.584

Europa[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.944
2 Sveits Sveits 0.917
3 Nederland Nederland 0.915
4 Tyskland Tyskland 0.911
4 Danmark Danmark 0.900
6 Irland Irland 0.899
7 Sverige Sverige 0.898
8 Island Island 0.895
9 Storbritannia Storbritannia 0.892
10 Liechtenstein Liechtenstein 0.889

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Medium utviklingsgrad
1 Moldova Moldova 0.663
Høy utviklingsgrad
2 Albania Albania 0.716
3 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.731
4 Republikken Makedonia Republikken Makedonia 0.732
5 Ukraina Ukraina 0.734
6 Serbia Serbia 0.745
7 Bulgaria Bulgaria 0.777
8 Russland Russland 0.778
9 Romania Romania 0.785
10 Hviterussland Hviterussland 0.786

Andre lister uavhengig av verdensdel[rediger | rediger kilde]

Medlemmer i Den arabiske liga[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Qatar Qatar 0.851
2 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836
3 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827
4 Bahrain Bahrain 0.815
5 Kuwait Kuwait 0.814
Høy utviklingsgrad
6 Libya Libya 0.784
7 Oman Oman 0.783
8 Libanon Libanon 0.765
9 Jordan Jordan 0.745
10 Tunisia Tunisia 0.721

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Djibouti Djibouti 0.467
2 Sudan Sudan 0.473
3 Mauritania Mauritania 0.487
4 Komorene Komorene 0.488
5 Jemen Jemen 0.500
Medium utviklingsgrad
6 Marokko Marokko 0.617
7 Irak Irak 0.642
8 Egypt Egypt 0.682
9 Palestina Palestina 0.686
Høy utviklingsgrad
10 Algerie Algerie 0.717

Samveldet av nasjoner[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.933
2 New Zealand New Zealand 0.910
3 Canada Canada 0.902
4 Singapore Singapore 0.901
5 Storbritannia Storbritannia 0.892
6 Brunei Brunei 0.852
7 Republikken Kypros Republikken Kypros 0.845
8 Malta Malta 0.829
Høy utviklingsgrad
9 Bahamas Bahamas 0.789
10 Barbados Barbados 0.776

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Sierra Leone Sierra Leone 0.374
2 Mosambik Mosambik 0.393
3 Malawi Malawi 0.414
4 Uganda Uganda 0.484
5 Tanzania Tanzania 0.488
6 Salomonøyene Salomonøyene 0.491
6 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491
7 Nigeria Nigeria 0.504
7 Kamerun Kamerun 0.504
8 Rwanda Rwanda 0.506
9 Swaziland Swaziland 0.530
10 Kenya Kenya 0.535

Europarådet[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.944
2 Sveits Sveits 0.917
3 Nederland Nederland 0.915
4 Tyskland Tyskland 0.911
5 Danmark Danmark 0.900
6 Irland Irland 0.899
7 Sverige Sverige 0.898
8 Island Island 0.895
9 Storbritannia Storbritannia 0.892
10 Liechtenstein Liechtenstein 0.889

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Medium utviklingsgrad
1 Moldova Moldova 0.663
Høy utviklingsgrad
2 Albania Albania 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.731
5 Republikken Makedonia Republikken Makedonia 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Georgia Georgia 0.744
8 Serbia Serbia 0.769
9 Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.747
10 Tyrkia Tyrkia 0.759

Øst-Asia og Stillehavslandene[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.933
2 New Zealand New Zealand 0.910
3 Singapore Singapore 0.901
4 Hongkong Hongkong 0.891
4 Sør-Korea Sør-Korea 0.891
6 Japan Japan 0.890
7 Brunei Brunei 0.852
Høy utviklingsgrad
8 Palau Palau 0.775
9 Malaysia Malaysia 0.773
10 Thailand Thailand 0.722

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491
1 Salomonøyene Salomonøyene 0.491
3 Myanmar Myanmar 0.524
Medium utviklingsgrad
4 Laos Laos 0.569
5 Kambodsja Kambodsja 0.584
6 Kiribati Kiribati 0.607
7 Vanuatu Vanuatu 0.616
8 Øst-Timor Øst-Timor 0.620
9 Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.630
10 Vietnam Vietnam 0.638

EU[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Nederland Nederland 0.915
2 Tyskland Tyskland 0.911
3 Danmark Danmark 0.900
4 Irland Irland 0.899
5 Sverige Sverige 0.898
6 Storbritannia Storbritannia 0.892
7 Frankrike Frankrike 0.884
8 Østerrike Østerrike 0.893
8 Belgia Belgia 0.892
8 Luxembourg Luxembourg 0.892

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Bulgaria Bulgaria 0.777
2 Romania Romania 0.785
Veldig høy utviklingsgrad
3 Latvia Latvia 0.810
4 Kroatia Kroatia 0.812
5 Ungarn Ungarn 0.818
6 Portugal Portugal 0.822
7 Malta Malta 0.829
8 Slovakia Slovakia 0.830
9 Polen Polen 0.834
9 Litauen Litauen 0.834

Latin-Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Chile Chile 0.822
2 Cuba Cuba 0.815
3 Argentina Argentina 0.808
Høy utviklingsgrad
4 Uruguay Uruguay 0.790
5 Panama Panama 0.765
6 Venezuela Venezuela 0.764
7 Costa Rica Costa Rica 0.763
8 Mexico Mexico 0.756
9 Brasil Brasil 0.744
10 Peru Peru 0.737

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Haiti Haiti 0.471
Medium utviklingsgrad
2 Nicaragua Nicaragua 0.614
3 Honduras Honduras 0.617
4 Guatemala Guatemala 0.628
5 El Salvador El Salvador 0.662
6 Bolivia Bolivia 0.667
7 Paraguay Paraguay 0.676
Høy utviklingsgrad
8 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.700
9 Colombia Colombia 0.711
9 Ecuador Ecuador 0.711

Midtøsten og Nord-Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Israel Israel 0.888
2 Qatar Qatar 0.851
3 Republikken Kypros Republikken Kypros 0.845
4 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836
5 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827
6 Bahrain Bahrain 0.815
7 Kuwait Kuwait 0.814
Høy utviklingsgrad
8 Libya Libya 0.784
9 Oman Oman 0.783
10 Libanon Libanon 0.765

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Djibouti Djibouti 0.467
2 Sudan Sudan 0.473
3 Mauritania Mauritania 0.487
4 Jemen Jemen 0.500
Medium utviklingsgrad
5 Irak Irak 0.642
6 Syria Syria 0.658
7 Egypt Egypt 0.682
8 Palestina Palestina 0.686
Høy utviklingsgrad
9 Algerie Algerie 0.717
10 Tunisia Tunisia 0.721

OECD[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.944
2 Australia Australia 0.933
3 Sveits Sveits 0.917
4 Nederland Nederland 0.915
5 USA USA 0.914
6 Tyskland Tyskland 0.911
7 New Zealand New Zealand 0.910
8 Canada Canada 0.902
9 Danmark Danmark 0.900
10 Irland Irland 0.899

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Mexico Mexico 0.756
2 Tyrkia Tyrkia 0.759
Veldig høy utviklingsgrad
3 Ungarn Ungarn 0.818
4 Portugal Portugal 0.822
4 Chile Chile 0.822
6 Slovakia Slovakia 0.830
7 Polen Polen 0.834
8 Estland Estland 0.840
9 Hellas Hellas 0.853
10 Tsjekkia Tsjekkia 0.861

OPEC[rediger | rediger kilde]

6 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Qatar Qatar 0.851
2 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836
3 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827
4 Kuwait Kuwait 0.814
Høy utviklingsgrad
5 Libya Libya 0.784
6 Venezuela Venezuela 0.764

6 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Nigeria Nigeria 0.504
2 Angola Angola 0.526
Medium utviklingsgrad
3 Irak Irak 0.642
Høy utviklingsgrad
4 Ecuador Ecuador 0.711
5 Algerie Algerie 0.717
6 Iran Iran 0.749

Den sørasiatiske regionale samarbeidsorganisasjonen[rediger | rediger kilde]

4 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Sri Lanka Sri Lanka 0.750
Medium utviklingsgrad
2 Maldivene Maldivene 0.698
3 India India 0.586
4 Bhutan Bhutan 0.584

4 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Afghanistan Afghanistan 0.468
2 Pakistan Pakistan 0.537
3 Nepal Nepal 0.540
Medium utviklingsgrad
4 Bangladesh Bangladesh 0.558

HDI etter region og gruppe[rediger | rediger kilde]

Region eller gruppe 2011
estimert
HDI[3]
2013
estimert
HDI[4]
2014
estimert
HDI[2]
Veldig høy utviklingsgrad
OECD 0.873 0.887 0.874
Høy utviklingsgrad
Latin-Amerika og Karibia 0.731 0.741 0.740
Europa og Sentral-Asia 0.751 0.771 0.738
Øst-Asia og Stillehavslandene 0.671 Increase2.svg 0.683 0.703
Verden 0.682 Increase2.svg 0.694 0.702
Medium utviklingsgrad
Araberlandene 0.641 Increase2.svg 0.652 0.682
Small Island Developing States 0.640 Increase2.svg 0.648 0.665
Sør-Asia 0.548 Increase2.svg 0.558 0.588
Lav utviklingsgrad
Afrika sør for Sahara 0.463 Increase2.svg 0.475 0.502
Minst Utviklede Land 0.439 Increase2.svg 0.449 0.487

Land som ikke er med i den siste rapporten[rediger | rediger kilde]

FN-medlemmer (siste data fra UNDP)[rediger | rediger kilde]

År Land HDI Rank Kilde
Publisert Data
Veldig høy utviklingsgrad
2009 2008 San Marino San Marino 0.961 21 [5]
2009 2008 Monaco Monaco 0.956 25 [5]
Medium utviklingsgrad
2009 2008 Marshalløyene Marshalløyene 0.738 155 [5]
2009 2008 Nord-Korea Nord-Korea 0.733 156 [5]
2009 2008 Nauru Nauru 0.721 164 [5]
2009 2008 Tuvalu Tuvalu 0.711 168 [5]
Lav utviklingsgrad
2009 2008 Somalia Somalia 0.364 229 [5]
Other
N/A N/A Sør-Sudan Sør-Sudan N/A N/A UN member state not listed on above report

Note: 2009-tall benytter gammel HDI-formel

Land eller territorier utenfor FN (ikke kalkulert av UNDP)[rediger | rediger kilde]

År Land eller territorium HDI Rank Kilde
Publisert Data
Veldig høy utviklingsgrad
2011 2011 Taiwan Taiwan 0.882 22 [nb 1]
2012 2011 Macao Macao 0.868 25 [8]
2009 2008 Jersey Jersey 0.985 2 [5]
2009 2008 Caymanøyene Caymanøyene 0.983 4 [5]
2009 2008 Bermuda Bermuda 0.981 7 [5]
2009 2008 Guernsey Guernsey 0.975 9 [5]
2009 2008 Gibraltar Gibraltar 0.961 20 [5]
2009 2008 Norfolkøya Norfolkøya 0.958 23 [5]
2009 2008 Færøyene Færøyene 0.950 33 [5]
2009 2008 Man Man 0.950 34 [5]
2009 2008 De britiske Jomfruøyer De britiske Jomfruøyer 0.945 35 [5]
2009 2008 Falklandsøyene Falklandsøyene 0.933 43 [5]
2009 2008 Aruba Aruba 0.908 49 [5]
2009 2008 Puerto Rico Puerto Rico 0.905 52 [5]
2009 2008 Martinique Martinique 0.904 53 [5]
2009 2008 Guam Guam 0.901 54 [5]
Høy utviklingsgrad
2012 2012 Kosovo Kosovo 0.714 87 [9]
2009 2008 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 0.895 58 [5]
2009 2008 De amerikanske Jomfruøyer De amerikanske Jomfruøyer 0.894 59 [5]
2009 2008 Nord-Marianene Nord-Marianene 0.875 71 [5]
2009 2008 Turks- og Caicosøyene Turks- og Caicosøyene 0.873 72 [5]
2009 2008 Grønland Grønland 0.869 76 [5]
2009 2008 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 0.869 77 [5]
2009 2008 Saint-Pierre og Miquelon Saint-Pierre og Miquelon 0.865 78 [5]
2009 2008 Anguilla Anguilla 0.865 79 [5]
2009 2008 Guadeloupe Guadeloupe 0.839 91 [5]
2009 2008 Cookøyene Cookøyene 0.829 101 [5]
2009 2008 Amerikansk Samoa Amerikansk Samoa 0.827 103 [5]
2009 2008 Montserrat Montserrat 0.821 106 [5]
2009 2008 Fransk Guyana Fransk Guyana 0.811 116 [5]
Medium utviklingsgrad
2009 2008 Réunion 0.799 123 [5]
2009 2008 St. Helena St. Helena 0.797 125 [5]
2009 2008 Niue Niue 0.794 129 [5]
2009 2008 Wallis og Futuna Wallis og Futuna 0.793 132 [5]
2009 2008 Tokelau Tokelau 0.750 149 [5]
2009 2008 Mayotte Mayotte 0.616 184 [5]

* kalkulert av UNDP

Tidligere førsteplasser[rediger | rediger kilde]

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The UN does not recognize the Republic of China (Taiwan) as a sovereign state. The HDI report does not include Taiwan as part of the People's Republic of China when calculating China's figures (see [6]). Taiwan's government calculated its HDI to be 0.882, based on 2010 new methodology of UNDP for calculating 2011 HDIs.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Human Development Report 2013 - The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World». HDRO (Human Development Report Office United Nations Development Programme. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae «Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"». HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Besøkt 25. juli 2014. 
  3. ^ «2011 Human Development Report». United Nations Development Programme. s. 151. Besøkt 2. november 2011. 
  4. ^ «The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World"». HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. s. 144–147. Besøkt 2. mars 2013. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Filling Gaps in the Human Development Index Arkivert 5. oktober 2011 hos Wayback Machine., United Nations ESCAP, Februar 2009
  6. ^ http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Readers_reprint.pdf
  7. ^ «2011中華民國人類發展指數 (HDI)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2011. Besøkt 21. november 2011. 
  8. ^ The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2013
  9. ^ «Human Development Report - Kosovo 2012» (PDF). UNDP. 2012. Arkivert fra originalen (PDF) 27. april 2013. Besøkt 14. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]