Liste over land etter karbondioksidutslipp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Totale utslipp pr. år i tonn CO2
Utslipp pr. innbygger for utvalgte land (2002)

Liste over land etter CO2-utslipp ble samlet inn 2004 av Carbon Dioxide Information Analysis Center for FN. Inntil nylig var USA største forurenser. Ifølge et estimat av The Netherlands Environment Assessment Agency med data fra British Petroleum, har Kina vært største forurenser siden 2006.

Liste over land etter utslipp[rediger | rediger kilde]

Land Årlige CO2-utslipp
(1000 tonn)
 % av globale utslipp
- 27,245,758 100.0 %
1 Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina 6,049,435 22.2 %
2 USA USA 5,010,170 18.4 %
- Europa Europa 3,115,125 11.4 %
3 Russland Russland 1,524,993 5.6 %
4 India India 1,342,962 4.9 %
5 Japan Japan 1,257,963 4.6 %
6 Tyskland Tyskland 808,767 3.0 %
7 Canada Canada 639,403 2.3 %
8 Storbritannia Storbritannia 587,261 2.2 %
9 Sør-Korea Sør-Korea 465,643 1.7 %
10 Italia Italia 449,948 1.7 %
11 Mexico Mexico 438,022 1.6 %
12 Sør-Afrika Sør-Afrika 437,032 1.6 %
13 Iran Iran 433,571 1.6 %
14 Indonesia Indonesia 378,250 1.4 %
15 Frankrike Frankrike 373,693 1.4 %
16 Brasil Brasil 331,795 1.2 %
17 Spania Spania 330,497 1.2 %
18 Ukraina Ukraina 330,039 1.2 %
19 Australia Australia 326,757 1.2 %
20 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 308,393 1.1 %
21 Polen Polen 307,238 1.1 %
22 Thailand Thailand 268,082 1.0 %
23 Tyrkia Tyrkia 226,125 0.8 %
24 Kasakhstan Kasakhstan 200,278 0.7 %
25 Algerie Algerie 194,001 0.7 %
26 Malaysia Malaysia 177,584 0.7 %
27 Venezuela Venezuela 172,623 0.6 %
28 Egypt Egypt 158,237 0.6 %
29 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 149,188 0.5 %
30 Nederland Nederland 142,061 0.5 %
31 Argentina Argentina 141,786 0.5 %
32 Usbekistan Usbekistan 137,907 0.5 %
33 Pakistan Pakistan 125,669 0.5 %
34 Tsjekkia Tsjekkia 116,991 0.4 %
35 Nigeria Nigeria 114,025 0.4 %
36 Belgia Belgia 100,716 0.4 %
37 Kuwait Kuwait 99,364 0.4 %
38 Vietnam Vietnam 98,663 0.4 %
39 Hellas Hellas 96,695 0.4 %
40 Romania Romania 90,425 0.3 %
41 Norge Norge 87,602 0.3 %
42 Irak Irak 81,652 0.3 %
43 Filippinene Filippinene 80,512 0.3 %
44 Nord-Korea Nord-Korea 79,111 0.3 %
45 Israel Israel 71,247 0.3 %
46 Østerrike Østerrike 69,846 0.3 %
47 Syria Syria 68,420 0.3 %
48 Finland Finland 65,799 0.2 %
49 Hviterussland Hviterussland 64,890 0.2 %
50 Chile Chile 62,418 0.2 %
51 Libya Libya 59,914 0.2 %
52 Portugal Portugal 58,906 0.2 %
53 Ungarn Ungarn 57,183 0.2 %
54 Colombia Colombia 53,634 0.2 %
55 Serbia og Montenegro Serbia og Montenegro 53,322 0.2 %
56 Sverige Sverige 53,033 0.2 %
57 Danmark Danmark 52,956 0.2 %
58 Qatar Qatar 52,904 0.2 %
59 Singapore Singapore 52,252 0.2 %
60 Bulgaria Bulgaria 42,558 0.2 %
61 Irland Irland 42,353 0.2 %
62 Turkmenistan Turkmenistan 41,726 0.2 %
63 Marokko Marokko 41,169 0.2 %
64 Sveits Sveits 40,457 0.2 %
65 Hongkong Hongkong 37,411 0.1 %
66 Bangladesh Bangladesh 37,165 0.1 %
67 Slovakia Slovakia 36,289 0.1 %
68 Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 32,557 0.1 %
69 New Zealand New Zealand 31,570 0.1 %
70 Peru Peru 31,493 0.1 %
71 Aserbajdsjan Aserbajdsjan 31,365 0.1 %
72 Oman Oman 30,899 0.1 %
73 Ecuador Ecuador 29,268 0.1 %
74 Cuba Cuba 25,818 0.1 %
75 Kroatia Kroatia 23,501 0.1 %
77 Tunisia Tunisia 22,885 0.1 %
78 Jemen Jemen 21,114 0.1 %
79 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 19,640 0.1 %
80 Estland Estland 18,944 0.1 %
81 Bahrain Bahrain 16,949 0.1 %
82 Jordan Jordan 16,465 0.1 %
83 Libanon Libanon 16,263 0.1 %
84 Slovenia Slovenia 16,212 0.1 %
85 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 15,596 0.1 %
86 Litauen Litauen 13,309 0.1 %
87 Guatemala Guatemala 12,220 0.1 %
88 Sri Lanka Sri Lanka 11,534 <0.1 %
89 Luxembourg Luxembourg 11,277 <0.1 %
90 Jamaica Jamaica 10,592 <0.1 %
91 Kenya Kenya 10,588 <0.1 %
92 Zimbabwe Zimbabwe 10,559 <0.1 %
93 Republikken Makedonia Republikken Makedonia 10,420 <0.1 %
94 Sudan Sudan 10,372 <0.1 %
95 Burma Burma 9,760 <0.1 %
96 Brunei Brunei 8,810 <0.1 %
97 Mongolia Mongolia 8,553 <0.1 %
98 Etiopia Etiopia 7,982 <0.1 %
99 Angola Angola 7,897 <0.1 %
100 Moldova Moldova 7,685 <0.1 %
101 Honduras Honduras 7,615 <0.1 %
102 Ghana Ghana 7,190 <0.1 %
103 Latvia Latvia 7,098 <0.1 %
104 Bolivia Bolivia 6,973 <0.1 %
105 Kypros Kypros 6,750 <0.1 %
106 Costa Rica Costa Rica 6,405 <0.1 %
107 El Salvador El Salvador 6,167 <0.1 %
108 Kirgisistan Kirgisistan 5,727 <0.1 %
109 Panama Panama 5,661 <0.1 %
110 Uruguay Uruguay 5,477 <0.1 %
111 Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 5,426 <0.1 %
112 Elfenbenskysten Elfenbenskysten 5,162 <0.1 %
113 Tadsjikistan Tadsjikistan 5,004 <0.1 %
114 Senegal Senegal 4,993 <0.1 %
115 Tanzania Tanzania 4,352 <0.1 %
116 Botswana Botswana 4,301 <0.1 %
117 Paraguay Paraguay 4,180 <0.1 %
118 De nederlandske Antillene De nederlandske Antillene 4,088 <0.1 %
119 Nicaragua Nicaragua 4,007 <0.1 %
120 Georgia Georgia 3,912 <0.1 %
121 Kamerun Kamerun 3,839 <0.1 %
122 Albania Albania 3,674 <0.1 %
123 Armenia Armenia 3,648 <0.1 %
124 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 3,542 <0.1 %
125 Mauritius Mauritius 3,197 <0.1 %
126 Nepal Nepal 3,043 <0.1 %
127 Madagaskar Madagaskar 2,731 <0.1 %
128 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 2,577 <0.1 %
129 Mauritania Mauritania 2,555 <0.1 %
130 Namibia Namibia 2,471 <0.1 %
131 Malta Malta 2,453 <0.1 %
132 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 2,449 <0.1 %
133 Benin Benin 2,387 <0.1 %
134 Togo Togo 2,310 <0.1 %
135 Zambia Zambia 2,288 <0.1 %
136 Surinam Surinam 2,284 <0.1 %
137 Réunion Réunion 2,277 <0.1 %
138 Island Island 2,229 <0.1 %
139 Macao Macao 2,207 <0.1 %
140 Mosambik Mosambik 2,167 <0.1 %
141 Aruba Aruba 2,156 <0.1 %
142 Republikken Kongo Republikken Kongo 2,104 <0.1 %
143 Bahamas Bahamas 2,009 <0.1 %
144 Uganda Uganda 1,826 <0.1 %
145 Haiti Haiti 1,756 <0.1 %
146 Guadeloupe Guadeloupe 1,734 <0.1 %
147 Guyana Guyana 1,445 <0.1 %
148 Gabon Gabon 1,371 <0.1 %
149 Guinea Guinea 1,338 <0.1 %
150 Martinique Martinique 1,291 <0.1 %
151 Laos Laos 1,280 <0.1 %
152 Barbados Barbados 1,269 <0.1 %
153 Niger Niger 1,214 <0.1 %
154 Burkina Faso Burkina Faso 1,096 <0.1 %
155 Fiji Fiji 1,071 <0.1 %
156 Malawi Malawi 1,045 <0.1 %
157 Fransk Guyana Fransk Guyana 1,005 <0.1 %
158 Sierra Leone Sierra Leone 994 <0.1 %
159 Swaziland Swaziland 957 <0.1 %
160 Belize Belize 792 <0.1 %
161 Eritrea Eritrea 755 <0.1 %
162 Maldivene Maldivene 726 <0.1 %
163 Afghanistan Afghanistan 693 <0.1 %
164 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 671 <0.1 %
165 Færøyene Færøyene 660 <0.1 %
166 Palestina Palestina 649 <0.1 %
167 Grønland Grønland 572 <0.1 %
168 Rwanda Rwanda 572 <0.1 %
169 Mali Mali 565 <0.1 %
170 Bermuda Bermuda 550 <0.1 %
171 Seychellene Seychellene 546 <0.1 %
172 Kambodsja Kambodsja 535 <0.1 %
173 Liberia Liberia 470 <0.1 %
174 Bhutan Bhutan 414 <0.1 %
175 Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 414 <0.1 %
176 Gibraltar Gibraltar 374 <0.1 %
177 Saint Lucia Saint Lucia 367 <0.1 %
178 Djibouti Djibouti 367 <0.1 %
179 Caymanøyene Caymanøyene 312 <0.1 %
180 Gambia Gambia 286 <0.1 %
181 Kapp Verde Kapp Verde 275 <0.1 %
182 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 271 <0.1 %
183 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 253 <0.1 %
184 Vest-Sahara Vest-Sahara 238 <0.1 %
185 Palau Palau 238 <0.1 %
186 Burundi Burundi 220 <0.1 %
187 Grenada Grenada 216 <0.1 %
188 Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene 198 <0.1 %
189 Øst-Timor Øst-Timor 176 <0.1 %
190 Salomonøyene Salomonøyene 176 <0.1 %
191 Samoa Samoa 150 <0.1 %
192 Nauru Nauru 143 <0.1 %
193 Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis 125 <0.1 %
194 Tsjad Tsjad 125 <0.1 %
195 Tonga Tonga 117 <0.1 %
196 Dominica Dominica 106 <0.1 %
197 São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 92 <0.1 %
198 Vanuatu Vanuatu 88 <0.1 %
199 Komorene Komorene 88 <0.1 %
200 De britiske Jomfruøyene De britiske Jomfruøyene 84 <0.1 %
201 Saint-Pierre og Miquelon Saint-Pierre og Miquelon 62 <0.1 %
202 Montserrat Montserrat 62 <0.1 %
203 Falklandsøyene Falklandsøyene 44 <0.1 %
204 Kiribati Kiribati 29 <0.1 %
205 Cookøyene Cookøyene 29 <0.1 %
206 St. Helena St. Helena 11 <0.1 %
207 Niue Niue 4 <0.1 %

Noter og referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Milleniumindicators 26. august 2007:

Se også[rediger | rediger kilde]