Liste over innsjøer i Finland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det finnes 187 888 innsjøer med en størrelse på minst fem ar og ca. 55 821 sjøer på minst ett hektar i Finland.

Storsjøer[rediger | rediger kilde]

I innsjøfinland er det ikke alltid mulig å avgjøre hvor en sjø slutter og den neste begynner. Når Finlands sjøer ble opptalt på 1980-tallet anså man at et "tilstrekkelig smalt sund" utgjorde grensen mellom sjøer. Når overflaten i ulike sammenhengende sjøer er på samme nivå, danner sjøene en storsjø.[1]

navn landskap areal (km²) fotnoter
Saimen Norra Karelen, Norra Savolax, Södra Karelen, Södra Savolax 4 279 Finlands største og Europas fjerde største innsjø.
Iso-Kalla Norra Savolax, Södra Savolax 907 Finlands fjerde største innsjø
Iso-Längelmävesi Birkaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Finland 410 Finlands niende største innsjø
Kitkasjöarna Lappland, Norra Österbotten 286
Iso-Tarjanne Birkaland 210

De 50 største innsjøene[rediger | rediger kilde]

nr. navn sted areal (km²) strandlinje (km) fotnoter
1 Södra Saimen Södra Karelen, Södra Savolax 1 377 5 277 Inngår i Saimen.
2 Enare träsk Enare 1 084 3 278 Finlands nest dypeste sjø (92 m).
3 Päijänne Mellersta Finland, Päijänne-Tavastland 1 083 2 789 Den lengste sjøen i Finland. I den nordre delen er den største innsjødybden i Finland (95,3 m).
4 Pielisjärvi Norra Karelen 894 1 718
5 Ule träsk Norra Österbotten, Kajanaland 887 1 021 Ärjänselkä er den største enhetlige innsjøfjorden i Finland.
6 Pihlajavesi Nyslott 713 3 629 Inngår i Saimen.
7 Orivesi Norra Karelen, Södra Savolax 601 1 332 Inngår i Saimen.
8 Haukivesi Södra Savolax, Norra Savolax 560 2 355 Inngår i Saimen.
9 Keitele Mellersta Finland, Norra Savolax 498 1 462
10 Kallavesi Norra Savolax 478 1 699 Inngår i Iso-Kalla.
11 Puruvesi Kides, Nyslott 416 924 Inngår i Saimen.
12 Pyhäselkä Libelits, Joensuu, Bräkylä 361 548 Inngår i Saimen.
13 Puula Södra Savolax 331 1 777
14 Lokka bassäng Sodankylä 315 334 Finlands største kunstige sjø.
15 Höytiäinen Kontiolax, Polvijärvi 283 538 År 1859 ble nivået i innsjøen senket med 9,5 m, slik at vannvolumet ble halvert. Før var arealet 450 km².
16 Näsijärvi Birkaland 255 759
17 Yli-Kitka Kuusamo, Posio 237 623 Inngår i Kitkasjöarna.
18 Suvasvesi Norra Savolax 234 1 098 Finlands tredje dypeste sjø (90 m). Inngår i Iso-Kalla. Inneholder to nedslagskratere.
19 Kemi träsk Kemijärvi 231 690
20 Juojärvi Heinävesi, Outokumpu, Tuusniemi 220 708 En av de reneste sjøene i Finland.
21 Pyhäjärvi Kides, Parikkala 207 477
22 Enonvesi Södra Savolax, Norra Savolax 197 1310 Inngår i Saimen.
23 Konnevesi Norra Savolax, Mellersta Finland 189 643
24 Kiantajärvi Suomussalmi 188 528
25 Nilakka Pielavesi, Keitele 169 358
26 Iisvesi Suonenjoki 164 464
27 Koitere Ilomants 164 424
28 Juurusvesi-Akonvesi Norra Savolax 157 798 Inngår i Iso-Kalla.
29 Pyhäjärvi Satakunta, Egentliga Finland 155 111
30 Kivijärvi Mellersta Finland 154 545
31 Vanajavesi Birkaland, Egentliga Tavastland 150 425
32 Porttipahta bassäng Sodankylä 149 336 Den nest største kunstige innsjøen i Finland.
33 Lappajärvi Lappajärvi, Vindala, Alajärvi 145 160 Nedslagskratersjø.
34 Suontee Mellersta Finland, Södra Savolax 143 627
35 Viinijärvi Libelits, Outokumpu, Polvijärvi 135 426
36 Längelmävesi Birkaland 133 470 Inngår i Iso-Längelmävesi.
37 Kyyvesi Södra Savolax 130 857
38 Pyhäjärvi Pyhäjärvi 122 245
39 Pyhäjärvi Birkaland 122 450
40 Keurusselkä-Ukonselkä Keuru, Mänttä-Vilppula 118 607
41 Onkivesi Lapinlax 114 441
42 Pielavesi Pielavesi 110 420
43 Vesijärvi Päijänne-Tavastland 108 227
44 Ontojärvi-Nurmesjärvi Kuhmo 105 316
45 Kolima Pihtipudas, Viitasaari 101 257
46 Rehja-Nuasjärvi Kajanaland 96 171
47 Kyrösjärvi Ikalis 96 353
48 Simojärvi Ranua 90 239
49 Lojo sjö Lojo 88 332
50 Simpelejärvi Södra Karelen 88 281

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mikä on Suurjärvi?» (finsk). Järviwiki. Besøkt 5. august 2018.