Liste over gruveulykker på Svalbard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monumentet i Ny-Ålesund over folk som har mistet livet under arbeid for Kings Bay AS.
Kullgruvearbeidermonument i Barentsburg
Gruve 1a (Amerikanergruva) ved Longyearbyen, der 26 arbeidere omkom i en eksplosjon i 1920.
Foto: Erlend Bjørtvedt (2011)
Gruve 2 ved Longyearbyen, der bl.a. 6 arbeidere omkom i en gass- og kullstøveksplosjon i 1952.
Foto: Jerzy Strzelecki (2003)

Liste over gruveulykker på Svalbard omfatter ulykker der menneskeliv har gått tapt.

Lista er mangelfull når det gjelder sovjetiske gruveulykker på Svalbard. Før 1989 ble norske myndigheter ikke informert om disse.[1]

  • Vinteren 1913-14: To mann drept av blokkfall i to forskjellige ulykker.[2]
  • 3. januar 1920: Kullstøveksplosjon i Gruve 1a i Longyearbyen. 26 omkom.[3][4][5]
  • 12. juli 1924: Ras i gruve i Barentsburg. 1 omkom.[6]
  • 22. juni 1926: Mann klemt ihjel i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[7]
  • 16. desember 1926: Blokkfall i Estergruva, Ny-Ålesund. 2 omkom.[3][8]
  • 20. april 1927: Gasseksplosjon i Estergruva, Ny-Ålesund. 4 omkom.[3][8]
  • 16. august 1929: Gasseksplosjon i Sofie-gruva i Ny-Ålesund. 2 omkom.[9]
  • 16. mars 1932: Mann kom i klem mellom to vogner i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[10][11]
  • 22. februar 1933: Eksplosjon i gruve i Grumantbyen. 10 omkom.[12]
  • 9. april 1934: Ras i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[13]
  • August 1935: Blokkfall i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[14][15]
  • 25. september 1935: Ras i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[16]
  • Juni 1936: Ras i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[17][18]
  • 5. oktober 1936: Ras i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[19]
  • 5. november 1936: Gruveulykke i Longyearbyen. 1 omkom.[20]
  • 2. februar 1937: Gruveulykke i Longyearbyen. 1 omkom.[21]
  • 20. september 1937: Blokkfall i gruve i Longyearbyen. 2 omkom.[22][23][24]
  • 1. november 1937: Ulykke i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[25]
  • 30. april 1938: Ras i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[26]
  • 15. desember 1938: Ras i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[27]
  • Juli 1939: Mann klemt ihjel i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[28]
  • 31. mars 1941: Brann i Gruve 2a i Longyearbyen forårsaket av kortslutning. 2 omkom i brannen og 2 under slokningsarbeidet 3. april.[3][29]
  • 16. august 1946: Ulykke i Ny-Ålesund. 1 omkom.[1][30]
  • 19. desember 1946: Sprengningsulykke i gruve. 1 omkom.[31]
  • September 1947: Gruveulykke, 1 omkom.[32]
  • 29. april 1948: Blokkfall i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom. [3][33]
  • 12. november 1948: Ras i gruve i Ny-Ålesund. 1 omkom.[1][34]
  • 28. november 1948: Blokkfall i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[35]
  • 4. desember 1948: 15 mann omkom i en eksplosjonsulykke i gruva Ester III, Ny-Ålesund.[3][36]
  • 14. juni 1949: Gruveulykke i Longyearbyen. 1 omkom.[37]
  • 23. november 1949. Sprengningsulykke i Gruve 2 i Longyearbyen. 2 omkom.[38]
  • Januar 1950: Gruveulykke. 1 omkom. [3]
  • 3. februar 1950: En mann ble truffet av et sett med kullvogner i ei gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[39]
  • 11. mai 1950: Eksplosjon i Gruve 1 i Longyearbyen. 1 omkom senere av brannskader.[40][41]
  • 4. oktober 1950: Blokkfall i gruve på Svalbard. 1 omkom.[42]
  • 29. januar 1951: Ras i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[43][44]
  • 4. juli 1951: Sprengningsulykke i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[45]
  • 1. oktober 1951: Mann truffet av to lastevogner i gruve i Ny-Ålesund. 1 omkom.[1][46]
  • 7. januar 1952: Gass- og kullstøveksplosjon i Gruve 2 i Longyearbyen. 6 omkom.[47][48]
  • 7. januar 1952: Gasseksplosjon i gruva Ester V, Ny-Ålesund. 9 omkom.[47][48]
  • 7. september 1952: Sprengningsulykke i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[49]
  • 19. mars 1953: Gasseksplosjon i Ester-gruva, Ny-Ålesund. 19 omkom.[47][50]
  • 25. mai 1954: Blokkfall i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[51]
  • 25. oktober 1955: Transportulykke i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[52][53]
  • 23. april 1956: Ras i gruve i Ny-Ålesund. 1 omkom.[54]
  • 7. mai 1956: Blokkfall i Gruve 1 i Longyearbyen. 1 omkom.[55]
  • 15. januar 1957: Ulykke med lokomotiv i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[47][56]
  • 8. mars 1957: Mann klemt mellom to steinvogner i gruve i Longyearbyen. 1 omkom.[57]
  • 18. april 1958: Ulykke i Ny-Ålesund. 1 omkom.[1]
  • 6. januar 1959: Blokkfall i gruve i Ny-Ålesund. 2 omkom.[58]
  • 9. august 1959: Kollisjon mellom to lokomotiver i Gruve 5 i Longyearbyen. 1 omkom.[59]
  • 7. oktober 1959: Sprengningsulykke i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[60]
  • November 1959: Ulykke i Longyearbyen. 1 omkom.[1]
  • 23. mars 1960: Blokkfall i Gruve 5 i Longyearbyen. 1 omkom.[47][61]
  • Vinteren 1961: Sprengningsunlykke i Longyearbyen. 1 omkom.[1]
  • 23. februar 1961: Blokkfall i gruve på Svalbard. 1 omkom.[62]
  • 2. november 1961: Ras i gruve i Ny-Ålesund. 1 omkom.[63]
  • 6. desember 1961: Sprengningsulykke i Kong Olav Vs gruve (Gruve 5) i Longyearbyen. 1 omkom.[64]
  • 30. januar 1962: Blokkfall i gruve i Ny-Ålesund. 1 omkom.[65]
  • 29. mai 1962: Blokkfall i Gruve 5 i Longyearbyen. 1 omkom.[66]
  • 24. juli 1962: Blokkfall i Gruve 5 i Longyearbyen. 1 omkom.[67]
  • 5. november 1962: Kings Bay-ulykken. 21 mennesker mistet livet i eksplosjon i gruva Ester IV i Ny-Ålesund.[47][68]
  • 1. desember 1962: Blokkfall i gruva Ester VII, Ny-Ålesund. 1 omkom.[69][70]
  • 12. august 1964: Blokkfall i Kong Olav Vs gruve (Gruve 5) i Longyearbyen. 1 omkom.[71]
  • 6. november 1964: Transportulykke i Kong Olav Vs gruve (Gruve 5) i Longyearbyen. 1 omkom.[72]
  • 24. april 1965: Mann overkjørt av lokomotiv i Kong Olav Vs gruve (Gruve 5) i Longyearbyen. 1 omkom.[73][74]
  • 8. august 1967: Ulykke i Gruve 4 i Longyearbyen. 1 omkom.[75][76]
  • 30. oktober 1967: Kollisjon mellom to lokomotiver i Gruve 2 i Longyearbyen. 1 omkom.[47][77]
  • 6. januar 1969: Blokkfall i Gruve 5 i Longyearbyen. 1 omkom.[47][78]
  • 1. november 1969: Mann truffet av lastevogner i Gruve 4 i Longyearbyen. 1 omkom.[79][80]
  • 10. september 1970: Mann kom i klem i Gruve 6 i Longyearbyen. 1 omkom.[81]
  • 21. mars 1971: Blokkfall i Gruve 6 i Longyearbyen. 1 omkom.[82]
  • 24. august 1972: Blokkfall i Gruve 6 i Longyearbyen. 1 omkom.[83]
  • 29. august 1972: Blokkfall i Gruve 6 i Longyearbyen. 1 omkom.[84]
  • 3. mai 1973: Ulykke i tverrslag i Gruve 3 i Longyearbyen. 1 omkom.[79][85]
  • 6. juni 1975: Mann truffet av kjetting i Gruve 7 i Longyearbyen. 1 omkom.[79][86]
  • Februar 1983: Blokkfall i gruva i Pyramiden. 1 omkom.[87][88]
  • 2. mars 1983: Mann påkjørt av vogn i Gruve 3 i Longyearbyen. 1 omkom.[89][90]
  • 8. mai 1984: Blokkfall i Gruve 3 i Longyearbyen. 1 omkom.[89][91]
  • 5. oktober 1984: Brann i Gruve 3 i Longyearbyen. 1 omkom av kullosforgiftning.[89][92]
  • 11. august 1989: Kullstøveksplosjon i gruva i Barentsburg. 5 omkom.[89][93]
  • 15. mai 1990: Mann truffet av vognsett i Gruve 3 i Longyearbyen. 1 omkom.[89][94]
  • 31. mai 1991: Blokkfall i Gruve 3 i Longyearbyen. 1 omkom.[95][96]
  • 28. september 1991: Blokkfall i gruva i Pyramiden. 1 omkom.[95][97]
  • 26. juni 1992: Mann dratt in i ståltrommel i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[98]
  • 25. juni 1993: Blokkfall i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[95][99]
  • 26. juli 1993: Gruveulykke i Pyramiden. 1 omkom.[95][100]
  • September 1993: Ulykke i Barentsburg. 1 omkom.[101]
  • 12. januar 1994: Blokkfall i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[95][102]
  • 21. juni 1994: Mann fikk stålbjelke over seg i gruva i Pyramiden. 1 omkom.[95][103]
  • 6. mai 1995: Blokkfall i gruva i Svea. 1 omkom.[95][104]
  • 6. september 1996: Transportulykke i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[105][106]
  • 4. juli 1997: Blokkfall i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[105][107]
  • 18. september 1997: Eksplosjon i gruva i Barentsburg. 13 russere og 10 ukrainere omkom.[105][108]
  • 13. mars 1998: Transportulykke i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[105][109]
  • 3. oktober 1998: Mann truffet av transportvogn i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[110]
  • 16. mars 2000: Ulykke i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[111]
  • 4. juli 2000: Én mann omkom i gruva Svea Vest da gruvegangen raste sammen over ham.[112]
  • 25. mars 2001: Blokkfall i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[113]
  • 10. august 2001: Mann truffet av transportbånd i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[114]
  • 22. januar 2003: Blokkfall i gruva Svea Nord. 1 omkom.[115]
  • 7. juni 2003: Ras i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[116]
  • 26. juli 2004: Bergslag i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[117]
  • 3. juli 2005: En mann omkom av oksygenmangel i gruva Svea Nord.[118]
  • 17. april 2008: Gruvebrann i Barentsburg. 2 omkom i selve brannen; en omkom i mai under slukningsarbeidet.[119][120]
  • 4. april 2013: Blokkfall i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[121]
  • 20. juni 2013: Ras i gruva i Barentsburg. 1 omkom.[122]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Svalbardposten: Gruveulykker (s. 9, 26. september 1997, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  2. ^ Svalbardposten: Longyear City Hospital (føljetong, s. 10, 25. mai 1979, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  3. ^ a b c d e f g Kari Holm: Longyearbyen - Svalbard. Historisk veiviser. 2. utg. 1999. ISBN 82-992142-4-6 (s. 156, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  4. ^ Svalbardposten: Ulykken ved Gruve 1 i 1920 (s. 17, 23. desember 1971, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  5. ^ Adolf Hoel: Svalbard - Svalbards historie 1596-1965. Bind II. Sverre Kildahls Boktrykkeri, Oslo 1966 (s. 813-816, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  6. ^ Romsdals Budstikke: Ulykke på Svalbard (s. 2, 17. juli 1924, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  7. ^ Arbeidets Rett 6. juli 1926
  8. ^ a b Adolf Hoel: Svalbard - Svalbards historie 1596-1965. Bind III. Sverre Kildahls Boktrykkeri, Oslo 1967 (s. 1156, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  9. ^ Rolf Hanoa: Kings Bay Kull Comp. A/S 1917-1992 - Fra gruvedrift til forskningsservice på Svalbard. Schibsted, Oslo 1993. ISBN 82-516-1448-1 (s. 39, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  10. ^ Svalbardposten: Reis et minnesmerke! (s. 10, 15. mai 1992, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  11. ^ Vestfold Fremtid 21. mars 1932
  12. ^ Arbeiderbladet: Fryktelig ulykke på Svalbard (s. 2, 25. februar 1933, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  13. ^ Harstad Tidende 11. april 1934
  14. ^ Nordlands Avis: Kringsjå (s. 3, 27. august 1935, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  15. ^ Haugesunds Dagblad 20. august 1935
  16. ^ Tromsø: Dødsulykke i Longyearbyen (s. 1, 2. oktober 1935, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  17. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 3, 25. september 1936, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  18. ^ Harstad Tidende 12. juni 1936
  19. ^ Fremover 12. oktober 1936
  20. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 4, 10. november 1936, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  21. ^ Arbeiderbladet: Ulykke på Svalbard (s. 5, 5. februar 1937, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  22. ^ Nordlands Avis: Dødsulykke på Svalbard (s. 1, 28. september 1937, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  23. ^ Arbeiderbladet: Ulykke på Svalbard (s. 17, 1. oktober 1937, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  24. ^ Helgeland Arbeiderblad 24. september 1937
  25. ^ Arbeiderbladet: Død på Svalbard (s. 7. 2. november 1937, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  26. ^ Tromsø: Dødsulykke i Longyearbyen (s. 3, 3. mai 1938, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  27. ^ Nordlys 16. desember 1938
  28. ^ Arbeiderbladet: Oslo-mann omkommet ved ulykke på Svalbard (s. 1, 26. juli 1939, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  29. ^ Svalbardposten: Ulykken han ikke kan glemme (s. 42-45, 21. desember 2007, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  30. ^ Tromsø: Tromsømann forulykket i Kings Bay (s. 2, 21. august 1946, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  31. ^ Arbeiderbladet: Gruveulykke på Svalbard (s. 3, 24. desember 1946, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  32. ^ 1ste Mai: Gruveulykke på Svalbard (s. 8, 15. september 1947, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  33. ^ Romsdal Folkeblad 4. mai 1948
  34. ^ Arbeiderbladet: Død på Svalbard (s. 3, 19. november 1948, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  35. ^ Stavanger Aftenblad 2. desember 1948
  36. ^ Kings Bay Kull Comp. A/S 1917-1992 (s. 82-83)
  37. ^ Fremover 18. juni 1949
  38. ^ Arbeiderbladet: Ny gruveulykke ved Svalbard (s. 1, 24. november 1949, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  39. ^ Arbeiderbladet: Ny gruveulykke på Svalbard (s. 2, 4. februar 1950, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  40. ^ Arbeiderbladet: Fire mann sprang gjennom flammene (s. 5, 15. mai 1950, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  41. ^ Telemark Arbeiderblad 30. mai 1950
  42. ^ Arbeiderbladet: Ulykkesbud (s. 3, 9. oktober 1950, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  43. ^ Svalbardposten: Albin Hansen (s. 1, 3. februar 1951, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  44. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 1, 1. februar 1951, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  45. ^ Arbeiderbladet: Ung mann drept ved gruveulykke i Longyearbyen (s. 2, 6. juli 1951, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  46. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 2, 3. oktober 1951, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  47. ^ a b c d e f g h Longyearbyen - Svalbard. Historisk veiviser (s. 157)
  48. ^ a b Kings Bay Kull Comp. A/S 1917-1992 (s. 85-86)
  49. ^ Dalane Tidende: Det som skjer (s. 1, 12. september 1952, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  50. ^ Kings Bay Kull Comp. A/S 1917-1992 (s. 86-87)
  51. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 1, 26. mai 1954, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  52. ^ Tromsø: Svalbard-arbeider død på sykehuset etter ulykke (s. 4, 1. november 1955, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  53. ^ Svalbardposten: Ragnvald Eikrem in memoriam (s. 4, 25. november 1955, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  54. ^ Friheten: Dødsulykke i Kongsberg-gruven (s. 10, 25. april 1956, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  55. ^ Lofotposten 8. mai 1956
  56. ^ Friheten: Dødsulykke på Svalbard (s. 3, 17. januar 1957, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  57. ^ Friheten: Dødsulykke stopper solfesten i Longyarbyen (sic) (s. 3, 11. mars 1957, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  58. ^ Friheten: To drept på Svalbard (s. 2, 9. januar 1959, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  59. ^ Arbeiderbladet: Død etter kollisjon i en Svalbard-gruve (s. 8, 12. august 1959, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  60. ^ Friheten: Dødsulykke på Svalbard (s. 2, 8. oktober 1959, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  61. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Gruve V (s. 7, 26. mars 1960, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  62. ^ Friheten: Svalbard-arbeider drept av steinblokk (s. 16, 24. februar 1961, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  63. ^ Friheten: Mange dødsfall ved ulykker ved Kings Bay (s. 2, 4. november 1961. Digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  64. ^ Friheten: Dødsulykke i gruve i Longyearbyen (s. 3, 8. desember 1961, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  65. ^ Friheten: Dødsulykke på Svalbard (s. 2, 9. februar 1962, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  66. ^ Arbeiderbladet: Mann drept på Svalbard (s. 11, 1. juni 1962, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  67. ^ Sarpsborg Arbeiderblad: Mann drept av stein på Svalbard (s. 5, 26. juli 1962, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  68. ^ Svalbardposten: Invasjon av gruvebus (s. 13, 17. august 2001, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  69. ^ Tromsø: Gruveulykke på Svalbard (s. 1, 4. desember 1962, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  70. ^ Svalbardposten: Sovnet ved matbordet - berget livet (s. 10, 12. september 1997, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  71. ^ Arbeiderbladet: Mann drept i gruve på Svalbard (s. 20, 19. august 1964, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  72. ^ Adresseavisen 9. november 1964
  73. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 11, 27. april 1965, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  74. ^ Nordlys 26. april 1965
  75. ^ Svalbardposten: Til minne (s. 20, 28. oktober 1967, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  76. ^ Bergens Arbeiderblad 10. august 1967
  77. ^ Arbeiderbladet: Gruvearbeider er omkommet på Svalbard (s. 12, 1. november 1967, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  78. ^ Arbeiderbladet: Dødsulykke på Svalbard (s. 24, 9. januar 1969, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  79. ^ a b c Longyearbyen - Svalbard. Historisk veiviser (s. 158)
  80. ^ Svalbardposten: Dödsulykke i Grube 4 (s. 4, 8. november 1969, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  81. ^ Lofotposten 14. september 1970
  82. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Gr.6 (s. 1, 27. mars 1971, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  83. ^ Troms Folkeblad: Finnsnes-mann omkom i ulykke på Svalbard (s. 1, 29. august 1972, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  84. ^ Tromsø: Blokkfallet i gruve 6 kostet Bodø-mann livet (s. 6, 28. september 1972, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  85. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Gruve 3 (s. 1, 5. mai 1973, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  86. ^ Tromsø: Bergtekniker omkom i arbeidsulykke (s. 9, 10. juni 1975, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  87. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Pyramiden? (s. 1, 4. februar 1983, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  88. ^ Svalbardposten: Dødsulykken i Pyramiden blir nærmere gransket (s. 5, 11. februar 1983, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  89. ^ a b c d e Longyearbyen - Svalbard. Historisk veiviser (s. 159)
  90. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i gruve 3 (s. 1, 4. mars 1983, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  91. ^ Trønder-Avisa 10. mai 1984
  92. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Gruve 3 (s. 1 og 3, 5. oktober 1984, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  93. ^ Svalbardposten: En vond og tragisk melding fra russerne (s. 1, 18. august 1989, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  94. ^ Svalbardposten: Jarle Pedersen drept i transportulykke i Gruve 3 (s. 3, 18. mai 1990, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  95. ^ a b c d e f g Longyearbyen - Svalbard. Historisk veiviser (s. 160)
  96. ^ Svalbardposten: Ingen regler eller rutiner ser ut til å være brutt (s. 4, 7. juni 1991, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  97. ^ Svalbardposten: Sovjetisk gruvearbeider omkom i blokkfallulykke (s. 2, 4. oktober 1991, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  98. ^ Svalbardposten: Russisk gruvearbeider omkom (s. 3, 24. juli 1992, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  99. ^ Svalbardposten: Omkom i blokkfallulykke (s. 3, 2. juli 1993, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  100. ^ Svalbardposten: Omkom i gruveulykke i Pyramiden (s. 3, 30. juli 1993, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  101. ^ Svalbardposten: 17 dødsulykker i gruvene siden -89 (s. 3, 13. september 1996, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  102. ^ Svalbardposten: 40-åring omkom i blokkfall-ulykke (s. 3, 14. januar 1994, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  103. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Pyramiden (s. 11, 24. juni 1994, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  104. ^ Svalbardposten: Søkelys på oppfaringsmetoden (s. 3, 12. mai 1995, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  105. ^ a b c d Longyearbyen - Svalbard. Historisk veiviser (s. 161)
  106. ^ Svalbardposten: Gruvebus drept i Barentsburg (s. 3, 13. september 1996, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  107. ^ Svalbardposten: Dødsulykke i Barentsburg (s. 3, 11. juli 1997, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  108. ^ Svalbardposten: 23 omkom i gruveeksplosjon (s. 30, 19. september 1997, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  109. ^ Svalbardposten: Sjakkel løste seg ut - gruvearbeider omkom (s. 3, 27. mars 1998, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  110. ^ Svalbardposten: Gruvearbeider omkom (s. 3, 9. oktober 1998, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  111. ^ Svalbardposten: - Lignet en eksplosjon (s. 3, 24. mars 2000, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  112. ^ Svalbardposten: Sørger over tap av venn og arbeidskollega (s. 6, 7. juli 2000, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  113. ^ Svalbardposten: Omkom i gruve-ulykke (s. 7, 30. mars 2001, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  114. ^ Svalbardposten: Russisk gruvearbeider drept i ulykke (s. 3, 17. august 2001, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  115. ^ Svalbardposten: Et siste farvel med en god arbeidskamerat (s. 10, 31. januar 2003, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  116. ^ Svalbardposten: Drept da gruvegangen kollapset (s. 3, 13. juni 2003, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  117. ^ Svalbardposten: Klemt ihjel mot taket (s. 3, 30. juli 2004, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  118. ^ Svalbardposten: Manglende luftmåling årsak til gruveulykken (s. 3, 8. juli 2005, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  119. ^ Svalbardposten: Uklart etter gruveulykken i Barentsburg (s. 9, 25. april 2008, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  120. ^ Svalbardposten: Kulldriften utsatt igjen (s. 8, 26. september 2008, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  121. ^ Svalbardposten: Gruva er åpnet igjen (s. 5, 19. april 2013, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  122. ^ Svalbardposten: Gruva i Barentsburg stengt (s. 4, 28. juni 2013, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)