Liste over galakser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.
Dette er en generell liste over galakser. For en mer spesifikk liste, se lister over galakser.

Følgende er en liste over kjente galakser.

Det er ca. 50 galakser i vår lokale gruppe (Se liste over nærmeste galakser for en fullstendig oversikt). I vår lokale superhop er det opptil 100 000 galakser. Dette er ett estimert antall. Det er ca. 170 milliarder galakser i det observerbare universet.

Navngitte galakser[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over galakser som er godt kjent av noe annet enn en oppføring i en katalog, liste, eller et sett med koordinater, eller en systematisk betegnelse.

Bilde Galakse Stjernebilde Navnets opprinnelse Notater
Andromeda Galaxy (with h-alpha).jpg Andromeda Andromeda Andromeda, som er en forkotelse for «Andromedagalaksen», har fått navnet sitt fra området på himmelen der den er synlig: stjernebildet Andromeda. Den nærmeste store galaksen til Melkeveien.
Blackeyegalaxy.jpg Blått øye-galaksen Berenikes hår Galaksen har et mørkt bånd av absorberende støv foran dens lyse kjerne, noe som er opphavet til navnet.
Messier 81 HST.jpg Bodes galakse Store bjørn Oppkalt etter Johann Elert Bode, som oppdaget galaksen i 1774.
Cartwheel Galaxy.jpg Cartwheel Galaxy Billedhuggeren
M82 HST ACS 2006-14-a-large web.jpg Sigargalaksen Store bjørn Formen av galaksen ligner på en sigar.
CometGalaxy.jpg Comet Galaxy Billedhuggeren
Eso1524aArtist’s impression of CR7 the brightest galaxy in the early Universe.jpg Cosmos Redshift 7 Sekstanten
Hoag's object.jpg Hoags objekt Slangen Oppkalt etter Arthur Hoag, som oppdaget ringgalaksen i 1950.
Large.mc.arp.750pix.jpg Den store magellanske skyen Gullfisken/Bordet Oppkalt etter Ferdinand Magellan, som oppdaget galaksen i 1519.
Small Magellanic Cloud (Digitized Sky Survey 2).jpg Den lille magellanske skyen Tukanen Oppkalt etter Ferdinand Magellan, som oppdaget galaksen i 1519.
Hubble Interacting Galaxy Arp 148 (2008-04-24).jpg Mayall-objektet Store bjørn Oppkalt etter Nicholas Mayall av Lick Observatory, som oppdaget galaksen.
M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg Messier 101 Store bjørn
M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg Sombrerogalaksen Jomfruen Formen av galaksen ligner på en sombrero.
Messier 63 GALEX WikiSky.jpg Solsikkegalaksen Jakthundene Formen av galaksen ligner på en solsikke.
UGC 10214HST.jpg Rumpetrollgalaksen Dragen Formen av galaksen ligner på ett rumpetroll.
Messier51 sRGB.jpg Malstrømgalaksen Jakthundene Formen av galaksen ligner på en malstrøm.

Galakser som er synlige for det blotte øyet[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over galakser som er synlige for det blotte øyet.

Galakser som er synlige for det blotte øyet
Galakse Tilsynelatende Magnitude Distanse Stjernebilde Notater
Melkeveien -26,74 (Solen) 0 Skytten (sentrum) Dette er vår galakse. Mesteparten av det du ser på himmelen er en del av Melkeveien, inkludert Zone of Avoidance
Den store magellanske skyen 0,9 160 kly (50 kcp) Gullfisken/Bordet Bare synlig fra den sørlige halvkule.
Den lille magellanske skyen 2,7 200 kly (60 kpc) Tukanen Bare synlig fra den sørlige halvkule.
Andromeda 3,4 2.5 Mly (780 kpc) Andromeda
Triangelgalaksen 5,7 2.9 Mly (900 kpc) Triangelet
Centaurus A 6,84 13.7 ± 0.9 Mly (4.2 ± 0.3 Mpc) Kentauren
Messier 81 6,94 12 Mly (3.6 Mpc) Store bjørn
Billedhuggergalaksen 8,0 11.4 ± 0.7 Mly (3.5 ± 0.2 Mpc) Billedhuggeren
Messier 83 8,2 14.7 Mly (4.5 Mpc) Vannslangen
  • Skytten er ikke oppført i listen, da det per definisjon ikke er en egen galakse, men heller en dverggalakse som er en del av Melkeveien.

Referanser[rediger | rediger kilde]