Liste over fotballklubber i Arbeidernes Idrettsforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Listen tar utgangspunkt i klubber som deltok i Arbeidermesterskapet i fotball mellom 1924 og 1939. Etter krigen, da AIF gikk inn i Norges Idrettsforbund, ble disse klubbene enten nedlagt, innmeldt i Norges Fotballforbund eller slått sammen med andre klubber.

Noen klubber måtte også endre navn. Ved sammenslutningen mellom Landsforbundet og AIF ble det bestemt at det skulle ryddes opp i navnelikheter blant klubbene. Det fantes mange klubber rundt omkring i landet med navn som Brann, Djerv, Falk, Fram, Grane, Kvikk, Lyn, Odd, Sparta, Sprint, Trygg, Uredd og Ørn. Norges Idrettsforbund begynte i 1946 å tilskrive alle klubber som hadde samme navn som en eldre klubb, med henstilling til klubben om å endre navnet.[1][2]

Liste over fotballklubber i Arbeidernes Idrettsforbund[rediger | rediger kilde]

Årstall for klubbens stiftelse, innmelding i AIF og hva som skjedde med klubben etter krigen, er angitt der dette er kjent.

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


Klubb Stiftet Innmeldt Hva skjedde etter krigen
Abildsø AIL 1931 1931 Abildsø IL
Agnes IL Stavern IF og Agnes dannet Stag i 1945
AIK Lund 1937 1937 Fotballaget nedlagt i 1958[3]. Finnes fortsatt som bokseklubb
Amatør Bergen 1930 En del av Laksevåg Turn- og Idrettslag fra 1945
Arild Arendal Slått sammen med Arendals BK i 1945[4]
Atgeir Florø 1931 1934 Atgeir og Florø-Varg dannet Florø SK i 1945[5]
ATIL Odda En del av Odda IL fra 1945. Fra 1992 Odda FK.
ATIL Stavanger Slått sammen med Idrettslaget Brodd i 1940[6]
Bangsund IL 1919 Eksisterer fortsatt
Birkebeineren 1904 1933 Eksisterer fortsatt
Bjølsen AIL 1933 1933 Endret navn til Bjølsen IL etter krigen. Oppløst i 1958.[7]
Borgen Sarpsborg 1927 Eksisterer fortsatt
Brage Oslo 1923 1927 Varden, Brage og Grane dannet Vahl Sportsklubb i 1946[8]
Brevik AIL 1932 Slo seg sammen med Brevik og Omegns IF og IF Start 1925 og dannet Brevik Idrettslag i 1947[9]
Brodd Ålesund 1931 Dannet "Fagen 39" sammen med tre andre idrettslag i 1939, en del av Aksla Idrettslag fra 1945[10]
Buøy SK 1909 Buøy SK og Buøy T&IL dannet Buøy Idrettslag i 1945
Bygdegutten (Oslo) 1934 Opptatt i NFF i 1946, nedlagt 2007[11]
Bødalen AIL 1917 1935 Eksisterer fortsatt som Bødalen IF
Bøn FK 1914 Eksisterer fortsatt
Centrum SK 1925 1925 Opprinnelig Borgen SK. Tok navnet Centrum i 1933. Slått sammen med SK Hugin i 1947[8], senere Grüner Idrettslag
Djerv Hurum 1925 1925 Djerv og Roy dannet Tofte Idrettslag i 1945[12], i dag Tofte Fremad Idrettsforening.
Djerv Trondheim 1930 Djerv og Sport (Trondheim) dannet Idrettslaget Trond i 1949
Drangedal AIL Drang og Drangedal AIL dannet Drangedal IL i 1945
IF Eiker-Kvikk 1926 Eksisterer fortsatt
Ekeberg AIL 1929 1929 Slått sammen med Ekeberg SK i 1938 etter at Ekeberg SK også ble medlem av AIF[13]
Ekeberg SK 1919 1938[13] Forsvant en gang på 60-tallet
Fagen 32 Kristiansand 1932 1932 Slått sammen med AIK Lund i 1947[8]
Falk Larvik Falk og Grane dannet Fagforeningens IL (Fagen IL Larvik) i 1939. Opptatt i NFF i 1945.
Falken Høyanger 1918 1930 Falken og Høyanger IF dannet Høyang i 1957[14]
Falken Trondheim 1925 Fotballaget nedlagt på 1980-tallet, nå mest kjent som skøyteklubb
Fart Ålesund 1931 1934 Slått sammen med Arbeidernes Atletklubb i 1939, en del av Aksla Idrettslag fra 1945[10]
Fjell Løkken 1930 Løkken IL, Fjell og Thor dannet Løkken Idrettsforening i 1947[15]
Fjellhammer IL 1931 Eksisterer fortsatt, i dag en ren handballklubb
Flint Arneberg Hof IF og Flint ble slått sammen til Hof Idrettslag
Folldal AIL 1930 En del av Folldal IF fra 1940
Fram Kongsvinger 1928 1928 AIL Fram og Kongsvinger IF slo seg sammen til Kongsvinger Idrettslag i 1940.[16]
Fram Lillestrøm 1928 1928 Eksisterer fortsatt
Freidig Oslo 1928 1928 Bjart, Freidig og Grønvold dannet BFG i 1945. Senere en del av Oppsal IF.
Fremad (Borge, Fredrikstad) 1929 1929 Endret navn til Borgar IL i 1947
Frigg Bergen Grane og Frigg dannet Årstad AIL i 1936, senere en del av Ny-Krohnborg Idrettslag
Frøya Turn og IL (Bergen) 1928 Finnes fortsatt som Idrettslaget Frøya
Funnefoss AIL Slått sammen med Funnefoss IL i 1940, fra 1967 en del av Funnefoss/Vormsund Idrettslag
Funkis Drammen 1933 Oppløst 1954
Geithus AIL 1933 Geithus AIL, Geithus IF og Modum Skiklubb dannet Geithus IL i 1940
Gjerdrum AIL 1935 1936[17] Slått sammen med Gjerdrum IF til Gjerdrum Idrettslag i 1940.[18]
Gjesåsen BK 1931 En del av Kjellmyra Idrettslag fra 1945
Gjøvik AIL 1928 1928 Skiftet navn til Gjøvik SK, slått sammen med Gjøvik-Lyn i 1993
Grane Bergen 1925 Grane og Frigg dannet Årstad AIL i 1936, senere en del av Ny-Krohnborg Idrettslag
Grane Larvik Falk og Grane dannet Fagforeningens IL (Fagen IL Larvik) i 1939. Opptatt i NFF i 1945.
Grane Oslo 1931 Varden, Brage og Grane dannet Vahl Sportsklubb i 1946[8]
Grei 1919 1930 Eksisterer fortsatt
Grorud 1918 1929 Eksisterer fortsatt
Grønvold 1913 Bjart, Freidig og Grønvold dannet BFG i 1945. Senere en del av Oppsal IF.
Gråbein 1872 1936[17] Eksisterer fortsatt
Gulset BK (Skien) 1935 Finnes fortsatt som Gulset IF
Hakadal AIL Dannet Hakadal Idrettslag sammen med Hakedal Skiløperforening i 1945
Hamar AIL 1927 Hamar AIL og Briskebyen FL dannet Ham-Kam i 1947
Hasle AIL 1921 1924 Endet navn til Løren SK, slått sammen med Hasle FK til Hasle-Løren Idrettslag i 1963[19]
Hetland 1919[20] Hetland IF og SK Trygg dannet Hetland-Trygg i 1947, byttet navn til Odin i 1948[21], nå nedlagt
Hommelvik 1924 1924[20] Eksisterer fortsatt
Horten SK IF Falk og Horten SK dannet SK Falk i 1945
Hvittingfoss AIL Slått sammen med Hvittingfoss IF til Hvittingfoss IL i 1939[22]
Hønefoss AIL Slått sammen med Fossekallen i 1940, nå Hønefoss Ballklubb
Høydekameratene 1930[23] Høydekameratene og Pallas dannet Varegg i 1947
Ila Idrettsforening (Oslo) 1916 1930 Ble medlem av NFF etter krigen. Ble etter hvert en ren tennisklubb og endret navn til Sinsen Tennisklubb.
Jeløy IF 1926 1928[24] Sprint og Jeløy dannet Sprint-Jeløy i 1940
Jordal IF 1921 1924 Fikk gradvis mindre aktivitet utover 1990-tallet
Kambo AIL 1936 1936[17] Endret navn til Kambo IL
Kampens IL (Oslo) 1931 1931 Slått sammen med Idrettslaget Frogg i 1945
Klosterskogen SK 1933 Slo seg sammen med Gimsøy og dannet Herkules Idrettsforening i 1947
Kolbotn AIL En del av Kolbotn IL fra 1945
Kongsberg AIL 1929 Skiftet navn til Bergkameratene etter krigen[25]. Driver ikke lenger med fotball.
Korsvoll AIL 1930 En del av Korsvoll IL fra 1945
Kragerø AIL Alle byens idrettsforeninger ble samlet i Kragerø IF like etter krigen
Kristiansand AIL 1923 1929 Lunds IF og Kristiansand AIL dannet AIK Lund i 1937[3]
Kvikk Lier 1935 1936[17] Endret navn til Skjåstad IL etter krigen, i dag Sjåstad/Vestre Lier IL.
Laksevåg AIL En del av Laksevåg Turn- og Idrettslag fra 1945
Lilleaker IF 1913 1934 Lilleaker IF og Ullern SK dannet Liull i 1946, senere Ullern Idrettsforening[26]
Lilleborg SK 1926[27] 1926 Ingen aktivitet etter krigen
Lillehammer AIL Sammenslått med Lillehammer BK til SK Mesna[8]
Liv Skotterud En del av Skotterud IL fra 1940
Lunds IF 1929 Lunds IF og Kristiansand AIL dannet AIK Lund i 1937[3]
Lyn Grinder 1932 1932[28] Endret navn til Grinder IL i 1945
Lyn Trondheim Lyn og Sprint (Trondheim) dannet Nidar IL i 1947[8]
Mjølner (Oslo) 1927 Endret navn til Oslo-Mjølner etter krigen. Gikk inn i Bjølsen IL i 1955.
Moss AIL 1925[20] 1925 Slo seg sammen med Rapid siste halvdel av 1930-tallet
Mysen AIL Mysen AIL og Mysen TIF danner Mysen IF i 1945
Mæla IF 1934 Gjerpen IL, Mæla IF og Rising IF dannet Gjerpen IF i 1945
Namsos AIL En del av Namsos IL fra 1940
Njardar Orkanger 1935 Ett av fire idrettslag som dannet Orkanger Idrettsforening i 1947
Nordhauk Nordstrand Gikk inn i Nordstrand Idrettsforening i 1949
Nordlandets SK 1932 Nordlandets SK og Nordlandet FK dannet Idrettslaget Nordlandet i 1945[29]
Nordlyn (Oslo) 1928 Utmeldt av NFF (og trolig nedlagt) i 1947[8]
Nordnes AIL 1935 En del av Nordnes Idrettslag fra 1945[23]
Notodden AIL 1931 Endret navn til Sportsklubben 1931 i 1945
Ny-Krohnborg AIL Ny-Krohnborg AIL og Årstad AIL slo seg sammen i 1945 og fikk etterhvert navnet Ny-Krohnborg Idrettslag
Nymark 1921 Eksisterer fortsatt
Odd (Oslo) 1920 1924 Endret navn til Oslo-Odd.
Pil AIL (Hen) Pil, Flaskerud og Somma dannet Ådal IL i 1945
Porsgrunn AIL Sluttet seg høsten 1940 til Osebakken Sportsklubb[30]
Rapid Moss 1925 Rapid og Athene dannet Rapid Athene i 2011
Ravn AIL (Norderhov) Endel av Norderhov UIL fra 1954[31]
Ready Florø 1931 1934 Skiftet navn til Atgeir i 1936[5], senere en del av Florø SK
Ready Bergen 1919 Skiftet navn til Argus, en del av Nordnes Idrettslag fra 1945[23]
Redalen AIL 1931 En del av Redalen IL fra 1945
Reidulf 1919 1924 Reidulf og Steady dannet Trym i 1954, nå nedlagt
Rjukan AIL 1934 Sammenslått med Rjukan IF[8]. Nå Rjukan Idrettslag.
Rolvsøy IF 1920 1938 Eksisterer fortsatt
Rosenhoff 1931 1931 Eksisterer fortsatt
Roy (Hurum) 1919 1924 Utmeldt av AIF i 1925. Djerv og Roy dannet Tofte Idrettslag i 1945[12], i dag Tofte Fremad Idrettsforening.
Rykene AIL 1933 Endret navn til Rygene Idrettslag i 1945
Røa IL 1900 1929 Eksisterer fortsatt
Røros AIL 1933 Ett av fire idrettslag som dannet Røros Idrettslag i 1945
Sagene 1921 1924 Eksisterer fortsatt
Sandvika AIL 1927 1927 Grane, Sandvika IL og Sandvika AIL slo seg sammen i 1945, fra 1969 Bærum Sportsklubb
Sarpsborg AIL Sarpsborg AIL og Stjernen dannet Brand i 1934[32]
Skien AIL Flere medlemmer gikk etter krigen inn i IF Skiens Grane[30]
Skjeberg AIL 1930 Skjeberg AIL og Skjeberg Skiklubb dannet Skjeberg Sportsklubb i 1945
Skjold Ranheim Ble slått sammen med Ranheim IL[33]
Skøyen AIL Slått sammen med Bygdø BK i 1945[34]
Slemmestad SK 1914 1924 Endret navn til Slemmestad IF i 1947[8]
Smart Ålesund 1934 Dannet "Fagen 39" sammen med tre andre idrettslag i 1939, en del av Aksla Idrettslag fra 1945[10]
Solberg AIL 1935 1935 Slått sammen med Solberg Sportsklubb i 1945
Solheim IF 1929 Solheim og Lørenskogkameratene dannet Lørenskog IF i 1948
Solungen AIL Solungen AIL og Glomgutten dannet Flisa IL[8]
Sparta Bergen 1925 Eksisterer fortsatt som bokseklubben Bergen Sparta
Sparta Sarpsborg 1928 Eksisterer fortsatt
Spartacus 1920 1924 Eksisterer fortsatt
Spero 1924 1924 Strong, Spero og B.14 dannet Grüner Idrettslag i 1954
Sport (Trondheim) 1920 1924 Djerv og Sport dannet Idrettslaget Trond i 1949
Sprint Lierstranda 1932 1932 En del av Sparta (Drammen) fra 1948
Sprint Moss 1926 1927[24] Sprint og Jeløy dannet Sprint-Jeløy i 1940
Stange AIL Stange IL og Stange AIL dannet Stange SK i 1945
Star Stavanger Senere Bjergsted FK[8]
Steady Oslo 1926 1926 Reidulf og Steady dannet Trym i 1954, nå nedlagt
Sterling 1919 1925 Eksisterer fortsatt
Stjernen Sarpsborg Sarpsborg AIL og Stjernen dannet Brand i 1934[32]
Stjørdal AIL Endret navn til Stjørdal IL, fra 1956 en del av Idrettslaget Stjørdals-Blink
Stokken AIL (Arendal) 1932 Fjell og Stokken AIL dannet i 1945 Fjell-Stokken, senere endret til Idrettslaget Sørfjell
Storhamar AIL 1935 Storhamar Idrettslag
AIL Strong Strømmen 1933 Opphørte 1940 (stiftet som AIL Hagan Strømmen)
Strømmen IL 1928 1928 Strømmen FK og Strømmen IL dannet Strømmen IF i 1945[35]
Stål 1919 Eksisterer fortsatt
Søndre Land AIL Senere en del av Holmen IL
Sørli IF (Oslo) 1929 1929 Fra 1998 Etterstad/Sørli, nedlagt 1999[36]
Thor Løkken 1918 1926 Løkken IL, Fjell og Thor dannet Løkken Idrettsforening i 1947[15]
Tollnes BK 1932 Eksisterer fortsatt
Trygg Stavanger 1927 Hetland IF og SK Trygg dannet Hetland-Trygg i 1947, byttet navn til Odin i 1948[21], nå nedlagt
Tveter AIL 1934 Skiftet navn til Tveter IL etter krigen
Tåsen AIL 1936 1936 Slått sammen med Tåsen Idrettslag i 1945[37]
Varde AIL (Åmli) Senere en del av IL Dristug
Varden AIL Oslo 1918 1925 Utmeldt av AIF i 1928.[38] Varden, Brage og Grane dannet Vahl Sportsklubb i 1946[8]
Vennesla AIL Vennesla IL og Vennesla AIL dannet Vindbjart i 1946[8]
Vestby AIL Vestby IF og Vestby AIL dannet Vestby IL i 1940
Vestbyen Ålesund 1927 Slått sammen med "Viking" i 1936, en del av Aksla Idrettslag fra 1945[10]
Vestfoss AIL 1928 1928 Ble slått sammen med Vestfossen IF i 1945
Vidar Oslo 1919 1924 Eksisterer fortsatt som friidrettsklubb
Vika IF Oslo 1918 1924 Eksisterer fortsatt
Økern 1921 1924 Endret navn til Hasle AIL, senere Løren SK, i dag en del av Hasle-Løren Idrettslag
Ørn Trondheim 1917 1924[20] Eksisterer fortsatt som Trondheims-Ørn
Ørnulf Trondheim 1921 Slått sammen med Vestbyens IL i 1949
Østsiden AIL 1935 Endet navn til Østsiden Idrettslag i 1945
Åros AIL (Røyken) 1933 Endret navn til Åros Ski- og Ballklubb, i dag Nærsnes og Åros IF
Årstad AIL 1936 1936 Ny-Krohnborg AIL og Årstad AIL slo seg sammen i 1945 og fikk etterhvert navnet Ny-Krohnborg Idrettslag
Åssiden AIL 1937 1937 Eksisterer fortsatt som Åssiden IF

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Arne Brustad (red.) (1952–1953). Aktive fotballspillere I-II. Oslo: Idrettsforlaget. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flere hundre idrettsklubber må skifte navn. VG 26. november 1946.
  2. ^ Ferdig med Ørn! Aftenposten 30. november 1946.
  3. ^ a b c Nils Kapstad (1999): AIK Lunds historie: 1923-1999
  4. ^ Alf M. Sandberg (1997). Lokalidrett i 100 år: Skiklubben Truma, Tromø skiklub, Trauma sportsklub, Idrettsforeningen Trauma. B. 1: 1896-1946. Arendal. s. 249. ISBN 8299455219. 
  5. ^ a b Frode Fretland (1997). Sogn og Fjordane Fotballkrets 75 år: 1922-1997. Florø. 
  6. ^ www.brodd-il.no Arkivert 14. september 2011 hos Wayback Machine.
  7. ^ Pernille Moxness (2000). «Fra Tusenfryd og Effata til Soria og Sa-sa-sa». I Gro Røhde. Livet langs elva. Oslo. s. 218. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m Asbjørn Halvorsen (red.) (1947–1948). Norges Fotball-leksikon I-II. Oslo: Prent. 
  9. ^ Olav Halvorsen m.fl., red. (1993). Brevik Idrettslag 1893–1993. Brevik. s. 7. 
  10. ^ a b c d Aksla Idrettslag (1988): Aksla Idrettslag 60 år: 1928-1988
  11. ^ Bygdegutten IL Arkivert 12. august 2014 hos Wayback Machine.
  12. ^ a b Jan Messel (2004). Hurums historie Bind III: 1900-2000. Hurum: Hurum bygdeboknemnd. ISBN 8291796882. 
  13. ^ a b Erling Johansen (1950): 30 år med Ekeberg Sportsklubb 1919-1949.
  14. ^ Idrett og lagsarbeid i Høyanger
  15. ^ a b Løkken IFs historie fra 1896
  16. ^ «Det siste lokaloppgjøret». Kongsvinger Idrettslag. 4. juli 2012. Arkivert fra originalen 16. oktober 2013. 
  17. ^ a b c d «35 nye lag til A. I. F.». Arbeiderbladet. 2. mars 1936. 
  18. ^ «Gjerdrumfotballens historie». Gjerdrum Idrettslag. Arkivert fra originalen 21. august 2014. Besøkt 22. mai 2013. 
  19. ^ www.hasle-loren.no[død lenke]
  20. ^ a b c d Petter Larsen (1979). Med AIF-stjerna på brystet. Oslo: Tiden. ISBN 82-10-01853-1. 
  21. ^ a b Hetland/Trygg skal hete Odin. Stavanger Aftenblad 29. oktober 1948
  22. ^ www.hvittingfoss-fotball.org Arkivert 28. januar 2010 hos Wayback Machine.
  23. ^ a b c Anders Bjarne Fossen, Tore Grønlie (1985): Bergen bys historie Bind IV: Byen sprenger grensene 1920-1972, Universistetsforlaget, Bergen. ISBN 8200071979.
  24. ^ a b «Glimt fra klubbhistorien». Sportsklubben Sprint-Jeløy. Arkivert fra originalen 17. mai 2013. 
  25. ^ bkbasket.no Arkivert 18. juli 2013 hos Wayback Machine.
  26. ^ Morten Krogstad (2010). Ullern Idrettsforening 100 år. Oslo. ISBN 978-82-303-1472-2. 
  27. ^ Laurentz og Winkelmann, red. (1936). Lilleborg Sportsklubb. Jubileeumsavis 1926–1936. Oslo. 
  28. ^ Arbeideravisa 5. september 1932
  29. ^ Per Helge Gjeldnes (2008). Ei øy kalt Marokko: Historien om bydelen Nordlandet. Kristiansund: IL Nordlandet. 
  30. ^ a b Ingvar Skobba (2005). Telemark-Fotball! Telemark Fotballkrets 100 år 1905 - 2005. Bø i Telemark: Varsko forlag. ISBN 82-993322-6-5. 
  31. ^ «www.nuil.no». Arkivert fra originalen 15. september 2010. Besøkt 30. oktober 2012. 
  32. ^ a b Arbeiderbladet 7. august 1934
  33. ^ Steinar Saksvik (1992): Ranheim, Ranheim: Ranheims fotballhistorie i tekst og bilder.
  34. ^ Aftenposten 28. juni 1945
  35. ^ Om Strømmen IF
  36. ^ speaker.no
  37. ^ Aftenposten 14. juni 1945
  38. ^ Peder Chr. Andersen (1933). Oslo Fotballkrets gjennem 25 år. Oslo. s. 88.