Liste over flytende hvalkokerier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
FLK «Pelagos» av Tønsberg fanget hval i Sørishavet fra 1928 til 1962.

Flytende hvalkokerier er fabrikkskip som mottar fangst fra hvalbåter for prosessering til hvalolje. På begynnelsen av 1900-tallet lå vanligvis hvalkokeriene ankret opp i en egnet havn, og flensingen foregikk langs skutesiden. Etter hvert som fangstfeltene ble utvidet og teknologien utviklet, ble mesteparten av hvalfangsten pelagisk.

Den største fangsten foregikk i Sørishavet, men det ble også drevet hvalfangst andre steder som langs kysten av Afrika, Sør-Amerika og Australia, samt i arktiske strøk. En pelagisk hvalfangstekspedisjon besto vanligvis av et flytende hvalkokeri og opptil 10 hvalbåter.

Liste over flytende hvalkokerier[rediger | rediger kilde]

Navn[1] Bilde Hjemmehavn Brt[2] Byggeår Sesonger[3] Operatør[4] Etter tjenesten som kokeri
«Abraham Larsen»
eks. «Empire Victory»
Whaling factory ships Balaena and Abraham Larsen (VF.12022).jpg London 3&504&21846&21 846 1937 1950 – 1957 Union Whaling Co, Durban Omdøpt 1957 «Nisshin Maru 2»
«Admiralen» Admiralen SFJ00219030220002.jpg Sandefjord 3&503&1517&1 517 1869 1904 – 1913 Ørnen[5] m. fl. Ukjent, strøket 1926
«Aguila» Sandefjord 3&503&2336&2 336 1888 Lars Christensen, Sandefjord Omdøpt 1912 «Thule»
«Aleut» Vladivostok 3&503&5104&5 104 1919 1932 – 1967 Hugget 1970
«Alonso» Sandefjord 3&503&2144&2 144 1888 Bas[6] Hugget 1927
«Ambra» Sandefjord 3&503&2913&2 913 1883 1909 – 1915 Viking[7] Solgt 1915 til Drammen
«Anglo Norse» (I)
eks. «Rey Alonso»
Anglo Norse (I).jpg Tønsberg 3&503&7166&7 166 1897 1927 – 1929 Anglo-Norse Company Ltd[8] Omdøpt 1929 «Polar Chief»
«Anglo Norse» (II)[9] Sandefjord m. fl. 3&503&8120&8 120 1914 1929 – Anglo-Norse Company Ltd[8],
Antarctic[10] m. fl.
Forlist 18. januar 1957
«Antarctic» (I) A 00643 Hvalkokeri ANTARCTIC.jpg Tønsberg 3&503&9593&9 593 1906 1928 – 1934 Antarctic[10] Omdøpt 1934 «Antarctic Maru»
«Antarctic» (II)
eks. «C. A. Larsen»
Tønsberg og Kaldnes (14580628876).jpg Tønsberg 3&504&12759&12 759 1913 1945 – 1952 Antarctic[10] Solgt 1954 til opphugging
«Antarctic Maru»
eks. «Antarctic» (I)
3&503&9593&9 593 1906 1934 – 1935 Nippon Hogei Omdøpt 1935 «Tonan Maru»
«Augvald» Augvald (MHB-F HR-D-076).jpg Haugesund 3&503&3406&3 406 1911 – 1914 AS Haugesunds Hvalfangerselskab[11] Ombygd 1915 til frakteskip
«Aviemore» The Aviemore under the Norwegian flag (PRG1373 3 50).jpg Sandefjord 3&503&1109&1 109 1870 1908 – 1914 Bryde & Dahl Forsvant 1916 i Atlanteren
«Baikal Maru» (Japan) 3&503&4800&4 800 1950 – 1952
«Balaena» FLK Balaena - Husvik 1949-05-01.jpg Belfast 3&504&15715&15 715 1946 1946 – 1960 United Whalers Ltd[12] Omdøpt 1960 «Kyokuyo Maru 3»
«Banan» Larvik 3&502&957&957 1888 1910 – Nimrod[13] Solgt 1913
«Bas II» 3&503&3881&3 881 1893 1923 – Bas[6] Omdøpt 1926 «Esperanza»
«Benguela» A-00584 Dampskip BENGUELA blir senket.jpg Tønsberg 3&503&4613&4 613 1897 1911 – 1915 Hektor[14] Senket 30. juni 1917
«Bombay» Sandefjord 3&503&3216&3 216 1882 1909 – 1920 Ørnen[5] Omdøpt 1921 «Professor Gruvel»
«Bucentaur» («Busen») Bucentaur i Bellsund 1906-08-17.jpg Tromsø, Tønsberg 3&503&1836&1 836 1875 1904 – 1912 Hvalheim[15],
Tønsbergs Hvalfangeri m. fl.
Solgt 1915
«C. A. Larsen» StateLibQld 1 128431 C. A. Larsen (ship).jpg Sandefjord 3&504&12759&12 759 1913 1926 – 1939 Rosshavet[16] Omdøpt 1945 «Antarctic» (II)
«Congo»
eks. «Whale»
Sandefjord 3&503&3880&3 880 1897 1930 – 1931 Congo[17] Solgt 1934 til opphugging
«Capella I» Sandefjord 3&503&3929&3 929 1898 1911 – Southern Whaling Co.[7] Senket 10. august 1917
«Cossack»
eks. «Svend Foyn»
Larvik 3&503&2290&2 290 1886 1915 – Cora[13] Brant 12. august 1916
«Dalnij Vostok» Vladivostok 3&504&16947&16 947 1963 1963 – 1979 Sovjetunionen Hugget 1998
«Empire Venture»
eks. «Wikinger»
3&504&12639&12 639 1929 1945 – 1946 Kerguelen Sealing & Whaling Co[18] Omdøpt 1946 «Slava»
«Empire Victory»
eks. «Unitas»
London 3&504&21846&21 846 1937 1945 – 1950 Omdøpt 1950 «Abraham Larsen»
«Ems» The EMS as Fortuna under sail (PRG1373 4 103).jpg Tønsberg 3&503&1829&1 829 1893 1909 – 1912 Tønsbergs Hvalfangeri Ombygd 1912 til transportskip
«Ernesto Tornquist»
eks. «Kommandøren I»
3&503&6196&6 196 1897 1927 – 1931 Argentina de Pesca Forlist 15. oktober 1950
«Esperanza»
eks. «Bas II»
Sandefjord 3&503&3881&3 881 1893 – 1937 Mexico, Ishavet[19] m. fl. Solgt 1937
«Falk»
eks. «Roald Amundsen II»
Sandefjord 3&503&4503&4 503 1891 1921 – 1934 Ørnen[20] Solgt 1936 til opphugging
«Falkland» (I) 3&503&4202&4 202 1890 1911 – 1913 Rethval[21] Omdøpt 1913 «Ørn II»
«Falkland» (II)
eks. «Ørn»
3&503&3202&3 202 1882 1913 Rethval[21] Forlist 12. november 1913
«Falkland» (III) 3&503&4711&4 711 1897 1914 – 1915 Rethval[21] Senket 12. august 1917
«Foldin I» 3&503&1234&1 234 1926 – Andreas Nielsen, Sandefjord
«Frango» Wilmington, Delaware 3&503&6400&6 400 1917 1926 – Haldor Virik, Sandefjord
The American Whaling Co[22]
Solgt 1941 til Japan
«Fraternitas»
eks. «Sir James Clark Ross» (I)
FLK Fraternitas.jpg København 3&503&8179&8 179 1905 1930 – 1937 A. P. Møller[23] Omdøpt 1937 «Uniwaleco»
«Fridtjof Nansen» (I) Sandefjord 3&503&1597&1 597 1885 1906 Sandefjord Hvalfangerselskap[7] Forlist 10. november 1906
«Fridtjof Nansen» (II) Sandefjord 3&503&2190&2 190 1881 1907 – Sandefjord Hvalfangerselskap[7] Senket 29. mai 1917
«Fulwood» Fulwood (SSJ.00456).jpg Sandefjord 3&503&2170&2 170 1885 R. W. Leyland & Co, Liverpool Forsvant 1919
«Gobernador Bories» (I) Punta Arenas 3&503&2332&2 332 1882 1906 – 1914 Sociedad Ballenera de Magallanes[24] Senket 1914
«Gobernador Bories» (II) Punta Arenas 1893 1914 – 1915 Sociedad Ballenera de Magallanes[24] Hugget 1924[25]
«Guvernøren» (I)
eks. «Thøger»
Entreprise Island2.jpg Sandefjord 3&503&5459&5 459 1891 1913 – 1915 Odd[26] Brant 27. januar 1915
«Guvernøren» (II)
eks. «Imo»
Kristiania 3&503&5043&5 043 1889 1919 – 1921 Odd[5] Grunnstøtte 3. desember 1921
«Hashidate Maru» 3&503&9898&9 898 1944 1946 – 1951 Nippon Kaiyo Gyogyo Ombygd 1951 til tanker
«Hecla» Sandefjord 3&502&860&860 1875 1909 – Thor Dahl Senket 1918
«Haugar» 3&503&2222&2 222 1885 1928 – 1938 Ishavet[19] m. fl. Ombygd 1938 til tankskip
«Hektoria» (I) Tønsberg 3&503&5002&5 002 1892 1912 – 1917 Hektor Senket 26. april 1917
«Hektoria» (II) A-01561 Hvalkokeri HEKTORIA.jpg Tønsberg 3&504&13797&13 797 1899 1928 – 1941 Hektor[14], Hektoria Ltd[14] Senket 12. september 1942
«Horatio» Leith 3&503&3239&3 239 1892 1911 – 1916 Chr. Salvesen & Co Brant 11. mars 1916
«Hvalen» A-00516 Dampskip HVALEN.jpg Sandefjord 3&503&3478&3 478 1892 1910 – 1917 Hvalen[27] Forlist 1918
«Imo» Halifax explosion - Imo.jpg Kristiania 3&503&5043&5 043 1889 1912 – The South Pacific Whaling Co A/S[28] Omdøpt 1919 «Guvernøren» (II)
Se også Eksplosjonen i Halifax
«Jan Wellem» Jan Wellem Walfang.jpg Wesermünde 3&504&11776&11 776 1921 1936 – 1939 Erste Deutsche Walfang GmbH Senket 6. juni 1946
«Jarama»
eks. «Ronald» (II)
Panama,
Port-Gentil
3&503&6249&6 249 1920 1948 – 1952 Spermacet Whaling Co[29] Solgt 1955 til opphugging
«Johan Bryde» Sandefjord 3&503&4136&4 136 1894 Østkysten[30] Omdøpt 1913 «Svend Foyn I»
«Juan Peron» Juan Peron (1951).jpg 3&504&24569&24 569 1951 Argentina de Pesca Ikke brukt som hvalkokeri
«Jurij Dolgorukij» Bundesarchiv Bild 183-74389-0001, VEB Warnowwerft Warnemünde, Walfangmutterschiff "Jurij Dolgoruky".jpg Kaliningrad 3&504&25377&25 377 1926 1960 – 1975 Hugget 1975
«Kaiko Maru» (Japan) 3&503&3000&3 000 1948 – 1949
«King» 3&502&641&641 1918 King[31]
«Kinjyo Maru»
eks. «Nisshin Maru 1»
Tokyo 3&504&11803&11 803 1946 1954 – 1961 Taiyo Gyogyo Hugget 1965
«Kit»[32] Sandefjord 3&502&546&546 1911 1911 – Kosmos[5] Solgt 1915 til Russland
«Kommandøren I» 3&503&6196&6 196 1897 1924 – 1927 H. A. Christensen Omdøpt 1927 «Ernesto Tornquist»
«Kosmos» (I) FLK Kosmos (I).jpg Sandefjord 3&504&17801&17 801 1929 1929 – 1940 Hvalfangstselskapet Kosmos[33] Senket 26. september 1940
«Kosmos II» Framnæs Verksted T088 01 0017 (cropped 2).jpg Sandefjord 3&504&16966&16 966 1931 1932 – 1942 Hvalfangstselskapet Kosmos II[33] Senket 29. oktober 1942
«Kosmos III» Hvalkokeriene Kosmos III og Kosmos IV i Sandefjord 1956.jpg Sandefjord 3&504&18047&18 047 1947 1947 – 1961 Kosmos[33] Solgt 1961 til Japan
«Kosmos IV»
eks. «Walter Rau»
Hvalkokeriene Kosmos III og Kosmos IV i Sandefjord 1956.jpg Sandefjord 3&504&13474&13 474 1937 1946 – 1968 Kosmos[33] Solgt 1968 til Japan
«Kosmos V» Sandefjord 3&504&19000&19 000 1948 Kosmos[33] Ikke brukt som hvalkokeri
«Kyokuyo Maru» Tokyo 3&504&17549&17 549 1938 1938 – 1940 Kyokuyo Hogei Forlist 19. september 1943
«Kyokuyo Maru 2» Tokyo 3&504&16433&16 433 1943 1956 – 1965 Kyokuyo Hogei Solgt 1974
«Kyokuyo Maru 3»
eks. «Balaena»
Tokyo 3&504&20475&20 475 1946 1960 – 1976 Kyokuyo Hogei Hugget 1978
«Lancing» A-00526 Hvalkokeri LANCING.jpg Larvik 3&503&7866&7 866 1898 1925 – 1940 Globus[34] Senket 7. april 1942
«Lille» 3&503&1675&1 675 1922 Winge & Co.
«Lloydsen»[32] Sandefjord 3&502&546&546 1911 1911 – Kosmos[5] Solgt 1914 til Sverige
«Loch Tay» Tønsberg 3&503&5474&5 474 1893 1911 – 1913 Australia Whaling Co.[35] Ombygd til lasteskip 1914, forlist 1918
«Matsushima Maru» Tokyo 3&504&13792&13 792 1951 1956 – 1957 Nippon Suisan Omdøpt 1957 «Tonan Maru 2»
«Maudie» A-01556 Hvalkokeri MAUDIE.jpg Tønsberg 3&503&4588&4 588 1920 1922 – 1931 Hvalen[14], Hektor[14] Solgt 1937 og ombygd til frakteskip
«Mimosa»
eks. «Roald Amundsen» (I)
Sandefjord 3&503&1401&1 401 1890 1911 – 1916 Haldor Virik m. fl. Solgt til Sverige
«N. T. Nielsen-Alonso» FLK N T Nielsen-Alonso.jpg Larvik 3&503&9348&9 348 1900 1926 – 1941 Polaris og Globus A/S[34] Senket 22. februar 1943
«Neko» Leith 3&503&3576&3 576 1891 1911 – 1924 Chr. Salvesen & Co Forlist 8. mai 1924
«New Sevilla» A-01674d Hvalkokeri NEW SEVILLA.jpg London 3&504&13801&13 801 1900 1930 – 1940 Sevilla[36] Senket 20. september 1940
«Nisshin Maru» Nisshin Maru (1936).jpg Tokyo 3&504&16764&16 764 1936 1936 – 1940 Hayashikane Shoten Senket 6. mai 1944
«Nisshin Maru» Tokyo 3&504&16811&16 811 1951 1951 – 1968 Taiyo Gyogyo Hugget 1986
«Nisshin Maru 1» Tokyo 3&504&11803&11 803 1946 1946 – 1950 Taiyo Gyogyo Ombygd 1950 til tankskip
«Nisshin Maru 2» Nisshin Maru (1937).jpg Kobe 3&504&17553&17 553 1937 1937 – 1940 Taiyo Hogei Forlist 6. april 1943
«Nisshin Maru 2»
eks. «Abraham Larsen»
Tokyo 3&504&21846&21 846 1937 – 1965 Taiyo Gyogyo Hugget 1987
«Nisshin Maru 3»
eks. «Kosmos III»
Tokyo 3&504&18047&18 047 1947 1961 – Taiyo Gyogyo Hugget 1992
«Nisshin Maru» (4) Japan Factory Ship Nisshin Maru Whaling Mother and Calf.jpg Tokyo 3&503&8030&8 030 1987 1991 – Kyodo Senpaku Kaisha I drift
«Nor» Sandefjord 3&503&1725&1 725 1874 1906 – Nor[5] m.fl. Forsvant 1916
«Norhval» Hvalkokeriene Norhval og Abraham Larsen i Sandefjord 1956.jpg Larvik 3&504&13830&13 830 1945 1945 – 1962 Polaris og Globus[34] Solgt 1965 til opphugging
«Normanna» Sandefjord 3&503&2831&2 831 1885 1911 – 1917 Normanna[26] Senket 22. februar 1917
«Norskehavet» 3&503&4702&4 702 1903 1930 – H. M. Wrangel & Co, Haugesund Solgt 1937
«Ole Wegger» StateLibQld 1 143011 Ole Wegger (ship).jpg Sandefjord 3&504&12250&12 250 1914 1928 – 1941 Ørnen[22] Senket 1941
«Olympic Challenger» Panama 3&504&12250&12 250 1943 1950 – 1956 Olympic Whaling Co[37] Omdøpt 1956 «Kyokuyo Maru 2»
«Orion»
eks. «Sobraon»
3&503&2404&2 404 1889 1914 – 1916 Ballenera Adolfo Andresen[24] Solgt 1916
«Orwell» (I) A-00544 Hvalkokeri ORWELL.jpg Tønsberg 3&503&4099&4 099 1897 1922 – 1925 Tønsbergs Hvalfangeri Omdøpt 1925 «Whale»
«Orwell» (II) A-00503 Hvalkokeri ORWELL.jpg Tønsberg 3&503&7968&7 968 1905 1925 – Tønsbergs Hvalfangeri Solgt 1954 til opphugging
«Pelagos» A-00642 Hvalkokeri PELAGOS.jpg Tønsberg 3&504&12067&12 067 1901 1928 – 1962 Pelagos[38] Solgt 1962 til opphugging
«Perth» Larvik, Sandefjord 3&503&3774&3 774 1895 1912 – Ocean[13] m. fl. Solgt 1932 til opphugging
«Pioner» Oslo 3&503&1688&1 688 1920 1929 – Pioner[39] Hugget 1939
«Polar Chief»
eks. «Anglo Norse» (I)
St. Helier 3&503&7166&7 166 1897 1929 – 1931 Falkland Whaling Co.[8] Ombygd 1936 til tankskip
«Polynesia» Larvik 3&503&4046&4 046 1895 1912 – Antarctic Senket 10. september 1916
«Pontos»
eks. «Ørn II»
Tønsberg 3&503&4202&4 202 1890 1928 – 1931 Pontos[38] Solgt 1934 til opphugging
«Professor Gruvel»
eks. «Bombay»
Sandefjord 3&503&3216&3 216 1882 1921 – 1927 Congo[17] Forlist 10. oktober 1927
«Pythia» Sandefjord 3&503&4493&4 493 1897 1912 – 1929 Dominion Whaling Ltd,
Odd m.fl.
Omdøpt «Ready» i 1929
«Radioléine» 3&503&4029&4 029 1912 1925 – 1930 Kerguelen Sealing & Whaling Co[18] Hugget 1935
«Ragnhild Bryde» Sandefjord 3&503&2248&2 248 1918 1924 – Blaahvalen[19],
Mexico
Solgt 1926
«Rakiura» Rakiura (LSJ.FOTO.0245).jpg Larvik 3&503&3569&3 569 1911 – 1916 The New Zealand Whaling Co[13]
The Freemantle Whaling Co[13]
Senket 8. desember 1916
«Restitution» 3&503&3290&3 290 1886 1911 – 1916 Southern Whaling & Sealing Co Ltd Forlist 4. november 1916
«Rey Alonso» Rey Alonso (MHB-F HR-F-037).jpg Larvik 3&503&7166&7 166 1897 1923 – 1927 Larviks Hvalselskap[13],
H. M. Wrangell & Co., Haugesund
Omdøpt 1927 «Anglo Norse» (I)
«Ready»
eks. «Pythia»
Tønsberg, Sandefjord 3&503&4493&4 493 1897 1928 – 1931 Africa Solgt 1934 til opphugging
«Roald Amundsen» (I) Sandefjord 3&503&1401&1 401 1890 1910 – 1911 Laboremus[40] Omdøpt 1911 «Mimosa»
«Roald Amundsen» (II) Sandefjord 3&503&4503&4 503 1891 1911 – Laboremus[40] Omdøpt 1921 «Falk»
«Roald Amundsen» (III) FLK Roald Amundsen.jpg Sandefjord 3&503&3872&3 872 1904 1922 – 1931 Laboremus[40] Solgt 1937
«Ronald» (I) Tønsberg 3&503&3021&3 021 1894 1910 – 1914 Hektor[14] Senket 16. mars 1917
«Ronald» (II) A-00447 Hvalkokeri RONALD.jpg Tønsberg 3&503&6249&6 249 1920 1920 – 1933 Hektor[14] Solgt 1939 og ombygd, se «Jarama»[41]
«Salvestria» A-00510 Hvalkokeri SALVESTRIA.jpg Port Stanley 3&504&11938&11 938 1914 1929 – 1940 South Georgia Co[36] Senket 27. juli 1940
«Saragossa» Port Stanley 3&503&6353&6 353 1911 1925 – 1932 Chr. Salvesen & Co Brant 16. mars 1932
«Sevilla» Port Stanley 3&503&6414&6 414 1900 1922 – 1931 Chr. Salvesen & Co m. fl. Solgt 1949 til opphugging
«Sir James Clark Ross» (I) FLK Sir James Clark Ross (I).jpg Sandefjord 3&503&8179&8 179 1905 1923 – 1930 Rosshavet[16] Omdøpt 1930 «Fraternitas»
«Sir James Clark Ross» (II) Sir James Clark Ross HS.02802(4).jpg Sandefjord 3&504&14362&14 362 1930 1930 – 1966 Rosshavet[16] Solgt 1966 til opphugging
«Skytteren» SkytterenFMN6287.jpg Tønsberg 3&504&12358&12 358 1901 1928 – 1939 Skytteren og Finnhval[42] Senket 1942
«Slava»
eks. «Empire Venture»
Odessa 3&504&12639&12 639 1929 1946 – 1968 Ministerstvo Rybnogo Khozyaistva Solgt 1971 til Japan
«Sobraon» Sandefjord 3&503&2404&2 404 1889 1912 – 1914 Odd[26] Omdøpt 1914 «Orion»
«Solglimt» Sandefjord 3&504&12246&12 246 1900 1929 – 1941 Atlas[13], Odd[22] Solgt 1947 til opphugging
«Solstreif» Solstreif (LSJ.FOTO.0511).jpg Larvik 3&503&4643&4 643 1892 1910 – 1931 Norge[13] Hugget 1934
«Sourabaya» A-00641 Hvalkokeri SOURABAYA.jpg Port Stanley 3&504&10107&10 107 1915 1929 – 1940 South Georgia Co[36] Senket 27. oktober 1942
«Southern Empress» Southern Empress.jpg Port Stanley 3&504&12153&12 153 1914 1928 – 1941 Southern Whaling & Sealing Co Ltd[43] Senket 13. oktober 1942
«Southern Harvester» Hvalbåter i opplag på Husøyflaket (14609056184).jpg Leith 3&504&15364&15 364 1946 1946 – 1963 Chr. Salvesen & Co Opplag fra 1963, hugget 1972
«Southern King» Cape Town 3&503&6261&6 261 1906 1923 – Southern Whaling & Sealing Co Ltd[43] Solgt 1935 og ombygd til transportskip
«Southern Princess» Dunedin 3&504&12156&12 156 1915 1929 – 1940 Southern Whaling & Sealing Co Ltd[43] Senket 17. mars 1943
«Southern Queen» 3&503&5194&5 194 1902 1922 – 1928 Southern Whaling & Sealing Co Ltd[43] Forlist 24. februar 1928
«Southern Venturer» Leith 3&504&14066&14 066 1945 1945 – 1962 Chr. Salvesen & Co Hugget 1965
«Sovjetskaja Rossija» Vladivostok 3&504&32024&32 024 1961 1961 – 1980 Sovjetunionen Omdøpt 1997 «Albatross»
«Sovjetskaja Ukraina» Soviet Union-1963-stamp-Arctica and Antarctica-12K.jpg Odessa 3&504&32024&32 024 1959 1959 – 1987 Sovjetunionen Hugget 1995
«Strombus» A-002665 Strombus.jpg Tønsberg, Sandefjord 3&503&6549&6 549 1900 1929 – 1937 Africa, Sevilla[36] m. fl. Havarert 1940
«Suderøy» Suderøy.jpg Haugesund 3&503&7562&7 562 1913 1929 – 1959 Knut Knutsen O.A.S. Solgt 1959
«Svend Foyn» (I) Sandefjord 3&503&2290&2 290 1886 1908 – 1915 Sydhavet[16] Omdøpt 1915 «Cossack»
«Svend Foyn I»
eks. «Johan Bryde»
Sandefjord 3&503&4136&4 136 1894 1913 – 1931 Sydhavet[16] Solgt 1934 til opphugging
«Svend Foyn» Svend Foyn - whaling factory ship.jpg London 3&504&14795&14 795 1931 1932 – 1940 Sydhavet[16],
Star Whaling Ltd[8]
Forlist 21. mars 1943
«Sydis»
eks. «Torodd»
Sandefjord 3&503&8118&8 118 1902 1934 – 1937 Norske Hvalprodukter A/S[44] Omdøpt 1937 «Südmeer»
«Südmeer»
eks. «Sydis»
3&503&8118&8 118 1902 1937 – 1939 Hamburger Walfang-Kontor Senket 14. oktober 1944
«Tafelberg» Framnæs Verksted T088 01 0017.tif Cape Town 3&504&13640&13 640 1930 1930 – 1940 Kerguelen Sealing & Whaling Co[18] Senket 8. september 1944
«Terje Viken» A-00473 Hvalkokeri TERJE VIKEN.jpg London 3&504&20638&20 638 1936 1936 – 1940 United Whalers Ltd[12] Senket 7. mars 1941
«Thor I» Thor I (HS.04065).jpg Sandefjord 3&503&4356&4 356 1890 1910 – 1931 Bryde & Dahl Solgt 1937 til opphugging
«Thorshammer» FLK Thorshammer - Sandefjord 1929-08-10.jpg Sandefjord 3&504&12215&12 215 1928 1928 – 1962 Thor Dahls Hvalfangerselskap Solgt 1962 til opphugging
«Thorshavet» Thorshavet i Sandefjord 1956.jpg Sandefjord 3&504&17081&17 081 1947 1947 – 1967 Thor Dahl Solgt 1969, se «Astra»-ekspedisjonen
«Thorshøvdi» Thorshøvdi whaling factory ship (TELE IBM 2012 39034).jpg Sandefjord 3&504&18361&18 361 1948 1948 – 1965 Thor Dahl Ombygd 1967 til boreskip
«Thule»
eks. «Aguila»
3&503&2336&2 336 1888 1912 – 1913 Thule[21] Solgt 1916
«Thøger» Thøger (LSJ.FOTO.0782).jpg Larvik 3&503&5459&5 459 1891 1912 – 1913 Quilimane [45] Omdøpt 1913 «Guvernøren» (I)
«Tioga» Bergen 3&503&2293&2 293 1890 – 1913 Corall[46] Forlist 4. februar 1913
«Tonan Maru»
eks. «Antarctic Maru»
3&503&9593&9 593 1906 1935 – 1940 Nippon Hogei Senket 28. november 1943
«Tonan Maru»
eks. «Tonan Maru 3»
Tokyo 3&504&19210&19 210 1938 1951 – 1966 Nippon Suisan Hugget 1971
«Tonan Maru 2» Tonan Maru no. 2 (1937).jpg Tokyo 3&504&19425&19 425 1937 1937 – 1940 Nippon Suisan Senket 22. august 1944
«Tonan Maru 2»
eks. «Matsushima Maru»
Tokyo 3&504&13792&13 792 1951 1957 – 1977 Nippon Suisan Hugget 1978
«Tonan Maru 3» Tonan Maru no. 3 (1938) 1939-11-21.jpg Tokyo 3&504&19308&19 308 1938 1937 – 1940 Nippon Suisan Omdøpt 1951 «Tonan Maru»
«Torodd» Framnæs Verksted T088 01 0017 (cropped).jpg Sandefjord 3&503&8118&8 118 1902 1928 – 1934 Odd Omdøpt 1934 «Sydis»
«Tulla»[32] Sandefjord 3&502&546&546 1911 1911 – Kosmos[5] Solgt 1913 til Russland
«Ulysses» New York 3&504&12395&12 395 1915 1937 – 1940 Western Operating Corp[33] Ombygd 1940 til tankskip
«Unitas» 3&504&21846&21 846 1937 1937 – 1939 Unitas Deutsche Walfang Omdøpt 1945 «Empire Victory»
«Uniwaleco»
eks. «Fraternitas»
Durban 3&503&8179&8 179 1905 1937 – Union Whaling Co Senket 1942
«Vasco da Gama» Larvik 3&503&3520&3 520 1895 1911 – Spermacet[13] Solgt 1915
«Vesterlide» 3&502&897&897 1872 1905 – Ørnen[5] m. fl. Solgt 1911 til Chile
«Vestfold» Sandefjord 3&504&14547&14 547 1931 1932 – 1940 Vestfold Whaling Co.[16] Senket 17. januar 1943
«Vik» 3&503&2067&2 067 1882 1911 – Lars Christensen, Sandefjord Hugget 1923
«Vikingen» Hvalkokeri Vikingen - skipsmodell.jpg Newcastle / Panama 3&504&12639&12 639 1929 1929 – 1938 Viking Whaling Co Omdøpt 1938 «Wikinger»
«Vladivostok» Vladivostok 3&504&17149&17 149 1962 1963 – 1979 Sovjetunionen
«Walter Rau» WalterRau1 DSM.JPG 3&504&13752&13 752 1936 1936 – 1939 Walter Rau Omdøpt 1946 «Kosmos IV»
«Whale»
eks. «Orwell» (I)
Tønsberg 3&503&3880&3 880 1897 1926 – 1930 Tønsbergs Hvalfangeri,
Anglo-Norse Co Ltd[8]
Omdøpt 1930 «Congo»
«Wikinger»
eks. «Vikingen»
3&504&12639&12 639 1929 Hamburger Walfang-Kontor Omdøpt 1945 «Empire Venture»
«Willem Barendsz» (I) StateLibQld 1 196755 Willem Barendsz (ship).jpg Amsterdam 3&504&10635&10 635 1931 1946 – 1955 Nederlandsche Maatschappij voor de Walvischvaart Ombygd 1955 til tankskip
«Willem Barendsz» (II) Amsterdam 3&504&26830&26 830 1954 1955 – 1964 Nederlandsche Maatschappij voor de Walvischvaart Ombygd 1965 til fiskefartøy
«Ørn» Sandefjord 3&503&4358&4 358 1882 1909 – 1913 Ørnen[5] Omdøpt 1913 «Falkland» (II)
«Ørn II»
eks. «Falkland» (I)
Ørn II (HS.04064).jpg Sandefjord 3&503&4202&4 202 1890 1913 – Ørnen[5] Omdøpt 1928 «Pontos»

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Der fartøyene har operert som kokerier under forskjellige navn, er det én oppføring for hvert navn med data spesifikke for perioden under dette navnet. Det er henvist til forrige navn i første kolonne, men kun dersom det var som kokeri. Tilsvarende er neste navn oppført i kolonnen skjebne i de tilfeller skipet fortsatte som kokeri under nytt navn.
  2. ^ Brt (bruttoregistertonn) kunne endre seg ved ombygginger, og den oppgitte verdien er derfor ikke nødvendigvis korrekt for hele skipets levetid.
  3. ^ Sesonger angir ytterpunktene for når skipet drev fangst; det kan forekomme fangstfrie sesonger innenfor dette intervallet eller sesonger i annen tjeneste. Sesongen 1931/32 lå alle norske hvalkokerier i opplag på grunn av omsetningssvikt for hvalolje under den store depresjonen. Der første fangstsesong er mer enn ett til to år etter byggeår, skyldes dette normalt at skipet er ombygd til kokeri.
  4. ^ Operatør angir hvilket selskap som benyttet kokeriet, eventuelt navn på rederiet. Hvem som bestyrte eller kontrollerte selskapene er forsøkt angitt i fotnoter. Selskapstrukturen kunne være temmelig innfløkt, og opplysningene kan være forenklede eller mangelfulle.
  5. ^ a b c d e f g h i j Christen Christensen, Sandefjord
  6. ^ a b Nils Torvald Nielsen-Alonso, Sandefjord
  7. ^ a b c d Peder Bogen, Sandefjord
  8. ^ a b c d e Hans Borge, Tønsberg
  9. ^ Omdøpt 1941 «Empire Norse», fikk 1946 tilbake navnet «Anglo Norse», omdøpt 1956 «Janina».
  10. ^ a b c Anton von der Lippe, Tønsberg
  11. ^ Erich Lindøe, Haugesund
  12. ^ a b Bugge & Krogh-Hansen, Tønsberg
  13. ^ a b c d e f g h i Chr. Nielsen & Co, Larvik
  14. ^ a b c d e f g Nils Bugge, Tønsberg
  15. ^ Johannes H. Giæver, Tromsø
  16. ^ a b c d e f g Johan Rasmussen, Sandefjord
  17. ^ a b Søren L. Christensen, Sandefjord
  18. ^ a b c Irwin & Johnson, Cape Town
  19. ^ a b c Leif Bryde, Sandefjord
  20. ^ Lars Christensen, Sandefjord
  21. ^ a b c d H. Fredriksen, Kristiania
  22. ^ a b c A/S Thor Dahl, Sandefjord
  23. ^ Disponert av Anders Jahre
  24. ^ a b c Adolf Amandus Andresen, Chile
  25. ^ Durham ex-Sherman NavSource Naval History
  26. ^ a b c Haldor Virik, Sandefjord
  27. ^ Lars Christensens selskap A/S Hvalen ble i 1914 solgt til Nils Bugge
  28. ^ R. Osmundsen, Kristiania
  29. ^ Jahre-gruppen (Anders Jahre, Svend Foyn Bruun, Anton von der Lippe)
  30. ^ Johan Bryde, Sandefjord
  31. ^ Svend Utne-Lothe, Haugesund
  32. ^ a b c Kombinert hvalbåt og kokeri
  33. ^ a b c d e f Anders Jahre, Sandefjord
  34. ^ a b c Melsom & Melsom, Larvik
  35. ^ Chr. Monsen, Tønsberg
  36. ^ a b c d Chr. Salvesen & Co, Leith
  37. ^ Aristoteles Onassis
  38. ^ a b Bruun & von der Lippe, Tønsberg
  39. ^ Johan C. Borgen
  40. ^ a b c T. Dannevig & Co, Sandefjord
  41. ^ Solgt 1939 og 1940, ombygd og omdøpt «Mafuta». Solgt 1948, tilbakestilles til kokeri og omdøpt «Jarama»
  42. ^ Yngvar Hvistendahl, Tønsberg
  43. ^ a b c d Unilever
  44. ^ Nordstrøm, Jespersen & Co.
  45. ^ Thøger Andresen, Larvik
  46. ^ Wilh. Jebsen, Bergen

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ian B. Hart (2006). Whaling in the Falkland Island Dependencies 1904–1931. A history of shore and bay-based whaling in the Antarctic (engelsk). Pequena. ISBN 0955292409. 
  • Robert K. Headland (2009). A chronology of Antarctic exploration (engelsk). London: Quaritch. ISBN 978-0-9550852-8-4. 
  • Joh. N. Tønnessen (1967–69). Den moderne hvalfangsts historie. Sandefjord: Norges Hvalfangstforbund. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]