Liste over færøyske lagtingsmedlemmer 1950–1954

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Liste over færøyske lagtingsmedlemmer 1950–1954. Det ble valgt 25 medlemmer av LagtingetFærøyene for perioden 19501954. Fólkaflokkurin hadde 8 representanter, Sambandsflokkurin hadde 7, Javnaðarflokkurin hadde 6, og Sjálvstýrisflokkurin og Tjóðveldisflokkurin hadde 2 hver. Den parlamentariske situasjonen var uavklart i flere uker. Etter at partiene først stemte på hver sine kandidater uten å oppnå flertall, ble Kristian Djurhuus valgt og dannet regjering med utgangspunkt i Sambandsflokkurin og Fólkaflokkurin.[1]

Navn[2][3] Stilling Parti Valgkrets Merknader
Djurhuus, HákunHákun Djurhuus Lærer Fólkaflokkurin Norðoyar Lagtingsformann 1950–1951, minister 1951–1954
Joensen, Ole FrederikOle Frederik Joensen Kjøpmann Sambandsflokkurin Norðoyar Tilleggsmandat
Waag, EinarEinar Waag Bryggerieier Javnaðarflokkurin Norðoyar
Zachariasen, Símun PeturSímun Petur Zachariasen Lærer og redaktør Sjálvstýrisflokkurin Norðoyar Tilleggsmandat
Petersen, PoulPoul Petersen Jurist Fólkaflokkurin Eysturoy
Poulsen, JohanJohan Poulsen Lærer Sambandsflokkurin Eysturoy Lagtingsformann 1951–1954
Olsen, Jens ChristianJens Christian Olsen Skipper Sambandsflokkurin Eysturoy
Øregaard, JákupJákup Øregaard Kjøpmann Javnaðarflokkurin Eysturoy
Kallsoy, JohanJohan Kallsoy Lærer Sjálvstýrisflokkurin Eysturoy Tilleggsmandat
Bláhamar, FríðrikurFríðrikur Bláhamar Skipper Fólkaflokkurin Norðurstreymoy
Iversen, HansHans Iversen Kjøpmann Sambandsflokkurin Norðurstreymoy
Ellefsen, SámalSámal Ellefsen Entreprenør Fólkaflokkurin Vágar
Danielsen, SørenSøren Danielsen Postbud Sambandsflokkurin Vágar
Danielsen, Dánjal PauliDánjal Pauli Danielsen Sakfører Tjóðveldisflokkurin Vágar Tilleggsmandat
Petersen, ThorsteinThorstein Petersen Banksjef Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Visestatsminister 1950–1951
Long, RichardRichard Long Lærer Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Minister 1950–1951, visestatsminister 1951–1954
Samuelsen, TrygveTrygve Samuelsen Sakfører Sambandsflokkurin Suðurstreymoy
Henriksen, Johan PauliJohan Pauli Henriksen Bokholder Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Tilleggsmandat
Høgadalsá, Hanus viðHanus við Høgadalsá Postkontrollør Tjóðveldisflokkurin Suðurstreymoy
Sørensen, AnthoniusAnthonius Sørensen Kjøpmann Fólkaflokkurin Sandoy
Davidsen, Jóan PeturJóan Petur Davidsen Håndverker Javnaðarflokkurin Sandoy Minister 1948–1950
Holm, MartinMartin Holm Lærer Fólkaflokkurin Suðuroy
Djurhuus, KristianKristian Djurhuus Sysselmann Sambandsflokkurin Suðuroy Statsminister 1950–1954
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam Lærer Javnaðarflokkurin Suðuroy
Danbjørg, Johan H.Johan H. Danbjørg Lærer Javnaðarflokkurin Suðuroy

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kr. Djurhuus løgmaður». Dagblaðið (færøysk): 1. 8. desember 1950. 
  2. ^ «Luttøkan til løgtingsvalið syndarligar lítil». Dagblaðið (færøysk): 1. 10. november 1950. 
  3. ^ «Thorstein Petersen valdur til løgtingsformann». Dagblaðið (færøysk): 1. 24. november 1950.