Liste over biskoper av Mainz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rabanus Maurus (venstre) støttet av Alkuin (i midten) overleverer sitt verk til erkebiskop Otgar av Mainz (høyre), fremstilt i Manuscriptum Fuldense omkring år 830
De syv kurfyrstene velger Henrik VII til konge. Kurfyrstene, som kan kjennes på sine våpner, er fra venstre til høyre: erkebiskopene av Köln, Mainz og Trier, pfalzgreven ved Rhinen, hertugen av Sachsen, markgreven av Brandenburg og kongen av Bøhmen

Mytiske biskoper (80-350)[rediger | rediger kilde]

Biskopene fra Creszenz til Lucius Annaeus er ikke historisk dokumentert

navn fra til
Crescenz (angivelig apostelelev) 80 103
Marinus I 103 109
Crescentius 109 127
Cyriacus 127 141
Hilarius 141 161
Martin I 161 175
Celsus 175 197
Lucius 197 207
Gotthard 207 222
Sophron 222 230
Heriger I 230 234
Ruther 234 254
Avitus 254 276
Ignatius 276 289
Dionysius 289 309
Ruprecht I 309 321
Adalhard 321 323 eller 325
Lucius Annaeus 331
325
350 eller
343

Historisk dokumenterte biskoper (350-745)[rediger | rediger kilde]

navn fra til
Mar(t)inus II 350
343
374 eller
367
Sidonius I 374
367
393 eller
386
Sigismund 393
386
398 eller
392
Lupold 398
392
415 eller
409
Nicetas 415
409
422 eller
417
Marianus (Maximus*) 422
417
433 eller
427
Aureus* 433
427
454 eller
443
Eutropius 454
443
457 eller
467
Adalbald
Theomastus før 450
Nather
Adalbert I
Lantfried
Sidonius II 589
Siegbert I (Wilbert) 589 610
Leudegasius ca. 610
Ludegast (Lan(d)waldus) 610 615
Rudwald (Ruthardus) 615
Lubald? 625
Siegbert II (Rigibertus) 711/16
Gerold 724 743
Gewielieb 743 745

Erkebiskoper av Mainz (745-1803)[rediger | rediger kilde]

Erkebiskopen av Mainz var en av kurfyrstene i det tysk-romerske rike. Noen av erkebiskopene var også frankiske og tyske erkekanslere.

Name von bis
Bonifatius (personlig erkebiskoptittel) 745 754
Lullus (Lul) (første erkebiskop av erkebispedømmet Mainz) 755 786
Richulf 787 813
Haistulph 813 825
Otgar von Mainz 826 847
Rabanus Maurus 847 856
Karl av Aquitania (karolinger) 856 863
Liutbert (erkekansler i Frankerriket) 863 889
Sunderold 889 891
Hatto I 891 913
Heriger 913 927
Hildebert 927 937
Friedrich 937 954
Wilhelm (liudolfinger) 954 968
Hatto II 968 970
Ruprecht 970 975
Willigis 975 1011
Erkanbald 1011 1021
Aribo 1021 1031
Bardo 1031 1051
Luitpold I 1051 1059
Siegfried I 1059 1084
Wezilo 1084 1088
Ruthard 1088 1109
Adalbert I av Saarbrücken 1111 1137
Adalbert II av Saarbrücken 1138 1141
Markolf 1141 1142
Heinrich I Felix av Harburg 1142 1153
Arnold av Selenhofen 1153 1160
Rudolf av Zähringen 1160  
Christian I av Buch 1160 1161
Kardinal Konrad I av Wittelsbach 1161 1165
Christian I av Buch 1165 1183
Kardinal Konrad I av Wittelsbach 1183 1200
Leopold II av Schönfeld (skisma til 1208) 1200 1208
Siegfried II av Eppstein (skisma til 1208) 1200 1230
Siegfried III av Eppstein 1230 1249
Christian II av Bolanden 1249 1251
Gerhard I Wildgraf av Dhaun 1251 1259
Werner av Eppstein 1259 1284
Heinrich II 1286 1288
Gerhard II av Eppstein 1288 1305
Peter av Aspelt 1306 1320
Matthias av Bucheck 1321 1328
Balduin av Luxemburg (administrator) 1328 1337
Heinrich III av Virneburg 1328 1346
Gerlach av Nassau 1346 1371
Johann av Luxemburg-Ligny 1371 1373
Ludwig av Meissen 1374 1381
Adolf I av Nassau 1381 1390
Konrad II av Weinsberg 1390 1396
Johann II av Nassau 1397 1419
Konrad III av Dhaun 1419 1434
Dietrich Schenk av Erbach 1434 1459
Diether av Isenburg 1459 1461
Adolf II av Nassau 1461 1475
Diether av Isenburg 1475 1482
Adalbert III av Sachsen (administrator) 1482 1484
Berthold av Henneberg 1484 1504
Jakob av Liebenstein 1504 1508
Uriel av Gemmingen 1508 1514
Kardinal Albrecht av Brandenburg 1514 1545
Sebastian av Heusenstamm 1545 1555
Daniel Brendel av Homburg 1555 1582
Wolfgang von Dalberg 1582 1601
Johann Adam von Bicken 1601 1604
Johann Schweikhard von Kronberg 1604 1626
Georg Friedrich von Greiffenclau 1626 1629
Anselm Casimir Wambolt von Umstadt 1629 1647
Johann Philipp von Schönborn 1647 1673
Lothar Friedrich von Metternich-Burscheid 1673 1675
Damian Hartard von der Leyen 1675 1678
Karl Heinrich von Metternich-Winneburg 1679 1679
Anselm Franz von Ingelheim 1679 1695
Lothar Franz von Schönborn 1695 1729
Franz Ludwig von Pfalz-Neuburg 1729 1732
Philipp Karl von Eltz 1732 1743
Johann Friedrich Karl von Ostein 1743 1763
Emmerich Joseph von Breidbach zu Bürresheim 1763 1774
Friedrich Karl Joseph von Erthal 1774 1802
Karl Theodor von Dalberg (til høyre for Rhinen) 1802 1803

Biskoper av Mainz siden 1802[rediger | rediger kilde]

navn fra til
Joseph Ludwig Colmar 1802 1818
Joseph Vitus Burg 1830 1833
Johann Jakob Humann 1833 1834
Peter Leopold Kaiser 1834 1848
Wilhelm Emmanuel von Ketteler 1850 1877
Sedisvakans (Kulturkampf)
Christoph Moufang (apostolisk administrator)
1877 1886
Paul Leopold Haffner 1886 1899
Heinrich Brück 1899 1903
Georg Heinrich Maria Kirstein 1904 1921
Ludwig Maria Hugo 1921 1935
Albert Stohr 1935 1961
Hermann Kardinal Volk 1962 1982
Karl Kardinal Lehmann 1983