Liste over belgiske politiske partier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en lise over belgiske politiske partier. Slik som i de fleste europeiske land blir belgisk politikk dominert av kristendemokratiske, sosialistiske, liberale og grønne partier; i Flandern står også noen flamsk-nasjonalistiske partier sterkt. Typisk for det politiske landskapet i Belgia er dessuten at de fleste partiene er inndelt etter landets tre språkgrupper: fransk, nederlandsk og tysk.[1]

Partier[rediger | rediger kilde]

Listen nedenfor lister partier som har representanter i minst ett av de belgiske parlamentene, rangert etter ideologi.

Kristendemokrati[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
parlamentet for det tyske språksamfunnet
Seter i
representantkammeret
Seter i
Europaparlamentet
Christen-Democratisch en Vlaams Logo.svg Christen-Democratisch en Vlaams CD&V Nederlandsk 31 17 3
Centre démocrate humaniste cdH Fransk 13 9 1
Christlich Soziale Partei CSP Tysk 7 1

Sosialisme[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
det tyskspråklige parlamentet
Seter i
representantkammeret
Seter i
europaparlamentet
Socialistische Partij Anders sp.a Nederlandsk 19 13 2
Logo du Parti socialiste (Belgique).png Parti socialiste PS Fransk 29 26 3
Sozialistische Partei SP Tysk 5 0

Liberalisme[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
det tyskspråklige parlamentet
Seter i
representantkammeret
Seter i
europaparlamentet
Open VLD.svg Open Vlaamse Liberalen en Democraten Open Vld Nederlandsk 22 13 3
Logo Mouvement Réformateur.jpg Mouvement Réformateur MR Fransk 19 15 2
Partei für Freiheit und Fortschritt PFF Tysk 4 0
Vivant Vivant Fransk og tysk 0 2 0 0

Grønne partier[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
det tyskspråklige parlamentet
Seter i
representantkammeret
Seter i
europaparlamentet
Groen logo 2022.svg Groen Groen Nederlandsk 7 5 1
Ecolo Logo.svg Ecolo Ecolo Fransk en tysk 14 3 8 2

Flamsk-nasjonalisme[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
det tyskspråklige parlamentet
Seter i
representantkammeret
Seter i
europaparlamentet
Logo of the New Flemish Alliance.svg Nieuw-Vlaamse Alliantie N-VA Nederlandsk 17 27 1
Vlaams Belang VB Nederlandsk 18 11 1

Regionalisme[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
det tyskspråklige parlamentet
Seter i
representantkammeret
Seter i
europaparlamentet
Prodg.png ProDG ProDG Tysk 4 0

Libertarianisme[rediger | rediger kilde]

Logo Parti Forkortelse Språk Seter i
det flamske parlamentet
Seter i
det vallonske parlamentet
Seter i
det tyskspråklige parlamentet
Seter i
representantkammeret
Seter i
Europaparlamentet
Logo LDD.png Libertair, Direct, Democratisch LDD Nederlandsk 6 1 1

Regionsparti[rediger | rediger kilde]

Samholdspartier[rediger | rediger kilde]

Nåværende samholdspartier[rediger | rediger kilde]

De nåværende samholdspartiene i Belgia er:

Tidligere samholdspartier[rediger | rediger kilde]

Følgende partier startet som samholdsparti, men hvor de to språkfraksjonene langsomt har grodd fra hverandre og hvor partiet i mellomtiden har skiftet navn:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parties and Elections in Europe». www.parties-and-elections.eu. Besøkt 2. juni 2019.