Liste over regioner med selvstyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over autonome regioner er en liste over autonome regioner sortert etter landet de tilhører.

Navn Selvstyre Stat
Aserbajdsjan Nakhitsjevan autonome republikk 19. november 1990 Aserbajdsjan
Færøyene Færøyene 30. mars 1948 Danmark
Grønland Grønland 1. mai 1979 Danmark
Filippinene Den autonome regionen i muslimske Mindanao 1. august 1989 Filippinene
Åland Landskapet Åland 9. juni 1922 Finland
Fransk Polynesia Fransk Polynesia 29. juni 1984 Frankrike
Frankrike Ny-Caledonia 23. november 1984 Frankrike
Georgia Den autonome republikken Abkhasia 24. november 1992 Georgia
Adjara Den autonome republikken Adsjaria 1991 Georgia
Hellas Den autonome monastiske staten Athos 15. november 1912 Hellas
Jammu og Kashmir Jammu og Kashmir India
Indonesia Aceh 15. august 2005 Indonesia
Indonesia Papua 2002 Indonesia
Indonesia Vest-Papua Februar 2003 Indonesia
Indonesia Den spesielle regionen Yogyakarta 3. august 1950 Indonesia
Kurdistan Irakiske Kurdistan region 14. juni 2005 Irak
Aostadalen Den autonome regionen Aostadalen 26. februar 1948 Italia
Friuli-Venezia Giulia Den autonome regionen Friuli-Venezia Giulia 31. januar 1963 Italia
Sardinia Den autonome regionen Sardinia 26. februar 1948 Italia
Sicilia Den autonome regionen Sicilia 16. mai 1946 Italia
Trentino-Syd-Tirol Den autonome regionen Trentino-Syd-Tirol 26. februar 1948 Italia
Trentino-Syd-Tirol Den autonome provinsen Bolzano-Syd-Tirol 20. desember 1948 Trentino-Syd-Tirol (Italia)
Trentino-Syd-Tirol Den autonome provinsen Trento 20. desember 1948 Trentino-Syd-Tirol (Italia)
Hongkong Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hongkong 20. desember 1999 Kina
Macao Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Macao 1. juli 1997 Kina
Kina Guangxi Zhuang autonome region 5. mars 1958 Kina
Kina Indre Mongolia autonome region 2. desember 1949 Kina
Kina Ningxia autonome region 25. oktober 1958 Kina
Kina Tibet autonome region 9. september 1965 Kina
Kina Xinjiang Uigur autonome region 1. oktober 1955 Kina
Rodrigues Rodrigues regionen 12. oktober 2002 Mauritius
Gagaus Den autonome territoriale delen Gagaus 19. juni 1995 Moldova
Moldova Den autonome territoriale delen Transnistria Moldova
Atlantico Norte Den autonome regionen Atlantico Norte 4. mai 1990 Nicaragua
Nicaragua Den autonome regionen Atlantico Sur 4. mai 1990 Nicaragua
Azad Kashmir Azad Jammu og Kashmir 4. oktober 1947 Pakistan
Bougainville Den autonome regionen Bougainville 15. juni 2005 Papua Ny-Guinea
Azorene Den autonome regionen Asorene 27. august 1976 Portugal
Madeira Den autonome regionen Madeira 27. august 1976 Portugal
Nevis Nevis 19. september 1983 St. Kitts og Nevis
Adygia Republikken Adygia 31. mars 1992 Russland
Altaj Republikken Altaj 31. mars 1992 Russland
Basjkortostan Republikken Basjkortostan 31. mars 1992 Russland
Burjatia Republikken Burjatia 31. mars 1992 Russland
Dagestan Republikken Dagestan 31. mars 1992 Russland
Ingusjetia Republikken Ingusjetia 4. juni 1992 Russland
Kabardino-Balkaria Republikken Kabardino-Balkaria 31. mars 1992 Russland
Kalmykia Republikken Kalmykia 31. mars 1992 Russland
Karatsjajevo-Tsjerkessia Republikken Karatsjajevo-Tsjerkessia 31. mars 1992 Russland
Karelia Republikken Karelia 31. mars 1992 Russland
Khakasia Republikken Khakasia 31. mars 1992 Russland
Komi Republikken Komi 31. mars 1992 Russland
Mari El Republikken Mari El 31. mars 1992 Russland
Mordovia Republikken Mordovia 31. mars 1992 Russland
Nord-Ossetia Republikken Nord-Ossetia 31. mars 1992 Russland
Sakha Republikken Sakha 31. mars 1992 Russland
Tatarstan Republikken Tatarstan 15. februar 1994 Russland
Tsjetsjenia Republikken Tsjetsjenia 10. desember 1992 Russland
Tsjuvasjia Republikken Tsjuvasjia 31. mars 1992 Russland
Tuva (republikk) Republikken Tuva 31. mars 1992 Russland
Udmurtia Republikken Udmurtia 31. mars 1992 Russland
Den jødiske autonome oblast Den jødiske autonome oblast 7. mai 1934 Russland
Jamalo-Nenetsk Jamalo-Nenetsk autonome distrikt 7. oktober 1977 Russland
Khanty-Mansia Khanty-Mansia autonome distrikt 7. oktober 1977 Russland
Nenetsk Nenetsia autonome distrikt 7. oktober 1977 Russland
Tsjukotka Tsjukotka autonome distrikt 7. oktober 1977 Russland
São Tomé og Príncipe Den autonome regionen Príncipe 29. april 1995 São Tomé og Príncipe
Serbia Den autonome provinsen Kosovo og Metohija 28. september 1990 Serbia
Vojvodina Den autonome provinsen Vojvodina 28. september 1990 Serbia
Guernsey Fogdesognet Guernsey 1279 Storbritannia
Alderney Alderney 1. januar 1949 Guernsey (Storbritannia)
Sark Sark 6. august 1565 Guernsey (Storbritannia)
Jersey Fogdesognet Jersey 1279 Storbritannia
Man Man 21. juni 1765 Storbritannia
Storbritannia Nord-Irland 3. mai 1921 Storbritannia
Skottland Skottland 1. juli 1999 Storbritannia
Wales Wales 16. mai 1999 Storbritannia
Sudan Darfurs regionale overgangsmyndigheter April 2007 Sudan
Sør-Korea Jeju spesiell selvstyrt provins 1. juli 2006 Sør-Korea
Tadsjikistan Kohistan-Badakhshan autonome provins Januar 1925 Tadsjikistan
Zanzibar Zanzibar 26. april 1964 Tanzania
Trinidad og Tobago Tobago 23. september 1980 Trinidad og Tobago
Krim Den autonome republikken Krim 12. februar 1992 Ukraina
Karakalpakstan Republikken Karakalpakstan 8. desember 1992 Usbekistan

Ikke anerkjente autonome regioner[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstyre Stat
Somalia Galmudug 14. august 2006 Somalia
Somaliland Somaliland 18. mai 1991 Somalia
Puntland Puntland 23. juli 1998 Somalia

Tidligere autonome regioner[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstyre Stat
Hereroland 26. juli 1970 - 5. desember 1980 Namibia
Kavangoland Mai 1973 - 20. januar 1981 Namibia
Ovamboland 1. mai 1973 - juli 1980 Namibia
Lozi Mars 1976 - 31. mars 1981 Namibia
Bophuthatswana Bophuthatswana 1. juni 1972 - 6. desember 1977 Sør-Afrika
Ciskei Ciskei 1. august 1972 - 4. desember 1981 Sør-Afrika
Gazankulu 1. februar 1973 - 27. april 1994 Sør-Afrika
KaNgwane 1981 - 27. april 1994 Sør-Afrika
KwaNdebele 1. april 1981 - 27. april 1994 Sør-Afrika
KwaZulu 1. februar 1977 - 27. april 1994 Sør-Afrika
Lebowa 2. oktober 1972 - 27. april 1994 Sør-Afrika
Qwaqwa 1. november 1974 - 27. april 1994 Sør-Afrika
Transkei Transkei 30. mai 1963 - 26. oktober 1976 Sør-Afrika
Venda Venda 1. februar 1973 - 13. september 1979 Sør-Afrika
Sør-Sudan Sør-Sudan 9. juli 2005, ble selvstendig stat 9. juli 2011 Sudan

Tidligere ikke anerkjente autonome regioner[rediger | rediger kilde]

Navn Selvstyre Stat
Maakhir 1. juli 2007 - 11. januar 2009 Somalia
Somalia Northland 1. mai 2008 - 2009 Somalia
Sørvest-Somalia Sørvest-Somalia 1. april 2002 - 10. februar 2006 Somalia