Liste over Usbekistans statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liste over Usbekistans statsministre
Sittende
Abdulla Aripov

siden 14. desember 2016
Typeregjeringssjef
VirkeområdeUsbekistan
Velges avUsbekistans president
Etablert8. januar 1992
Første
embedsholder
Fajzulla Khodzjajev
1925 (Usbekiske SSR)
Abdulhashim Mutalov
1991 (Republikken Usbekistan)
Flagg

Liste over Usbekistans statsministre omfatter regjeringssjefene i Den usbekiske sosialistiske sovjetrepublikk fra 1925 til 1990 og i Republikken Usbekistan fra 1992 til idag.[1]

Den usbekiske sosialistiske sovjetrepublikk (1925–1990)[rediger | rediger kilde]

Formenn for folkekommisærenes råd (1925–1946)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti
fra til
1 Fajzulla Khodzjajev
(1896–1938)
17. februar 1925 17. juni 1937 Usbekistans kommunistiske parti (bolsjevikene), UKP-b
2 Abdullah Karimov
(1896–1940)
26. juli 1937 1. oktober 1937 UKP-b
3 Sultan Segizbajev
(1899–1938)
1. oktober 1937 Juli 1938 UKP-b
4 Abdudzhabar Abdurrakhmanov
(1907–1975)
23. juli 1938 15. mars 1946 UKP-b

Formenn for ministerrådet (1946–1990)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Abdudzhabar Abdurrakhmanov
(1907–1975)
15. mars 1946 21. august 1950 UKP-b
2 Abdurrazak Mavlyanov
(1908–1978)
21. august 1950 18. mai 1951 UKP-b
3 Nuritdin Mukhitdinov
(1917–2008)
18. mai 1951 7. april 1953 UKP-b, fra 1952 UKP[2]
4 Usman Jusupov
(1900–2000)
7. april 1953 18. desember 1954 UKP
5 Nuritdin Mukhitdinov
(1917–2008)
18. desember 1954 22. desember 1955 UKP, 2. periode
6 Sobir Kamolov
(1910–1990)
22. desember 1955 30. desember 1957 UKP
7 Mansur Mirza-Akhmedov
(1909–1971)
30. desember 1957 16. mars 1959 UKP
8 Arif Alimov
(1912–2005)
16. mars 1959 27. september 1961 UKP
9 Rahmankul Kurbanov
(1912–2012)
27. september 1961 25. februar 1971 UKP
10 Narmakhonmadi Khudayberdyev
(1928–2011)
25. februar 1971 3. desember 1984 UKP
11 Gayrat Kadyrov
(1939–)
3. desember 1984 21. oktober 1989 UKP
12 Mirakhat Mirkasimov
(1941–)
21. oktober 1989 24. mars 1990 UKP
13 Shukrullo Mirsaidov
(1938–2012)
24. mars 1990 1. november 1990 UKP

Republikken Usbekistan (1992–)[rediger | rediger kilde]

Statsministre (1992–)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Abdulhashim Mutalov
(1947–)
8. januar 1992 21. desember 1995 Folkets demokratiske parti Usbekistan (FDPU)[3]
2 Oʻtkir Sultonov
(1939–2015)
21. desember 1995 12. desember 2003 FDPU
3 Sjavkat Mirzijajev
(1957–)
12. desember 2003 14. desember 2016 Det selvoppofrende demokratiske parti, fra 2008: Det demokratiske nasjonale vekkelsespartiet (OMT[4]
4 Abdulla Aripov
(1961–)
14. desember 2016 sittende OMT

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Uzbekistan». WorldStatesmen.org. Besøkt 6. januar 2023. 
  2. ^ Fra 1952 strøk kommunistpartiet ordet bolsjevikene fra partinavnet.
  3. ^ FDPU er ifølge kilden WorldStatesmen.org (og ifølge engelsk wikipedia) et konservativt, nasjonalistisk parti, stiftet 1991. Ifølge kilden Nils Gunnar Songstad: THE REPUBLIC OF UZBEKISTAN:PARLIAMENTARY ELECTIONS – 2004, side 7 (Sitat:The People’s Democratic Party is understood to control the centre-left part of the political spectrum) er dette et sentrum-venstreparti.
  4. ^ OMT står for O'zbekistan Milliy Tiklanish Demokratik Partiyasi, et konservativt, nasjonalistisk parti, stiftet 1995