Liste over Sierra Leones regjeringssjefer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over Sierra Leones regjeringssjefer fra etableringen av embetet som sjefsminister (Chief Minister) 9. juli 1954. Det eksisterte fram til 14. august 1958. Embetet som statsminister (Prime Minister) ble innstiftet 14.august 1958, avskaffet 15. juni 1978 etter folkeavstemningen om endringer i forfatningen og gjenopprettet første gang under tittelen formann for Statssekretærenes råd (Chairman of the Council of Secretaries) 14. juli 1992–26. mars 1996 og andre gang under tittelen sjefsminister (Chief Minister) 8. mai 2018.

Liste[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Chief Minister
(Sjefsminister)
No image.svg Milton Margai
(1895–1964)
9. juli 1954–14. august 1958 SLPP [1][2]
Prime Minister
(Statsminister)
No image.svg Milton Margai
(1895–1964)
14. august 1958–28. april 1964
(døde)
SLPP [1][2]
No image.svg Albert Margai
(1910–1980)
29. april 1964[a]–21. mars 1967 SLPP [3]
[1]
Siaka Stevens
(1905–1988)
21. mars 1967 (minutter)
(avsatt)
APC [1][2]
David Lansana 1965-04-29 (cropped).jpg David Lansana [b]
(1922–1975)
21. mars 1967–23. mars 1967
(avsatt)
Militær [1][2]
No image.svg Ambrose Patrick Genda [c]
(1927–2001)
23. mars 1967–27. mars 1967 Militær [1][2]
No image.svg Andrew Juxon-Smith [d]
(1931–1996)
27. april 1967–18. april 1968
(avsatt)
Militær [1][2]
No image.svg Patrick Conteh [e]
(19?–?)
18. april 1968–26. april 1968 Militær [1][2]
Siaka Stevens
(1905–1988)
26. april 1968–21. april 1971 APC [1][2]
No image.svg Sorie Ibrahim Koroma
(1930–1994)
21. april 1971–8. juli 1975 APC [1][2]
No image.svg Christian Alusine Kamara-Taylor
(1917–1985)
8. juli 1975–15. juni 1978 APC [1][2]
Chairman of the Council of State Secretaries
(Formann for Statssekretærenes råd)
No image.svg John Oponjo Benjamin
(1952–)
14. juli 1992–november 1992 [2]
No image.svg Solomon Anthony James Musa
(1966–1999)
November 1992–5. juli 1993 Militær [4]
Julius Maada Bio White House delegation 2018 (cropped).jpg Juliu Maada Bio
(1964–)
5. juli 1993–31. mars 1995 Militær [2][4]
No image.svg Akim Gibril
(1964–)
31. mars 1995–29. mars 1996 Militær [2][4]
Chief Minister
(Sjefsminister)
David J. Francis.jpg David J. Francis
(1965–)
8. mai 2018–30. april 2021 Uavhengig [2]
No image.svg Jacob Jusu Saffa
(–)
30.april 2021–sittende Uavhengig [2]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge Rulers.org og Sierra Leone People's Party Official web site var tiltredelsesdatoen 29. april 1964. World Statesmen.org angir 30. april 1964 som tilfredelsesdato.
  2. ^ Hærsjef
  3. ^ Chairman of the National Reformation Council)
  4. ^ Chairman of the National Reformation Council (Formann for Det nasjonale reformasjonsråd)
  5. ^ Chairman of the National Interim Council (Formann for Det nasjonale interimråd)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k «Sierra Leone». Rulers.org. Besøkt 20. mai 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o «Sierra Leone». World Statesmen.org. Besøkt 20. mai 2020. 
  3. ^ «Sir Albert Margai, Biography». Sierra Leone People's Party Official web site. Arkivert fra originalen 21. august 2007. Besøkt 20. mai 2020. 
  4. ^ a b c «Africa South of the Sahara 2003». Europa Europa Publications. 2003. s. 918. Besøkt 23. mai 2020.