Liste over Senatets marskalker i Polen etter 1807

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Senatets marskalk er leder for overhuset i nasjonalforsamlingen. Polen hadde 1947–1989 ettkammersystem.

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Senatets marskalker i Hertugdømmet Warszawas senat
Lampi Stanisław Małachowski.jpg Stanisław Małachowski
(1736–1809)
21. desember 1807–29. desember 1809
Ludwik Szymon Gutakowski.JPG Ludwik Szymon Gutakowski
(1738–1811)
9. mars 1810–9. desember 1811
Tomasz Adam Ostrowski.JPG Tomasz Adam Ostrowski
(1735–1817)
9. desember 1811–30. april 1815
Marskalkene i Kongress-Polens senat
Tomasz Adam Ostrowski.JPG Tomasz Adam Ostrowski
(1735–1817)
1815–5. februar 1817
Graff Stanisław Kostka Potocki.jpg Stanisław Kostka Potocki
(1755–1821)
31. juli 1818–14. september 1821
Stanisław Kostka Zamoyski.PNG Stanisław Kostka Zamoyski
(1775–1856)
29. januar 1822–20. juli 1831[a]
Senatets marskalker i Kongress-Polen under Novemberoppstanden
Adam Jerzy Czartoryski 1.PNG Adam Jerzy Czartoryski
(1770–1861)
18. desember 1830– 30. januar 1831
Ignacy Miączyński - Füger.jpg Ignacy Miączyński
(1767–1840)
30. januar 1831–26. februar 1831
18. april 1831–20. juni 1831
Franciszek Sazlezy Nakwaski.PNG Franciszek Salezy Nakwaski
(1771–1848)
27. februar 1831–14. april 1831
Maciej Wodziński.PNG Maciej Wodziński
(1782–1848)
21. juni 1831
16. juli 1831
23. juli 1831–8. august 1831
11. september 1831–19. september 1831
No image.png Antoni Gliszczyński
(1766–1835)
25. juni 1831–2. juli 1831
9. juli 1831
Michał Kochanowski.PNG Michał Kochanowski
(1757–1832)
4. juli 1831–7. juli 1831
15. juli 1831
18. juli 1831–20. juli 1831
9. august–11. august 1831
Michał Gedeon Radziwiłł.JPG Michał Gedeon Radziwiłł
(1778–1850)
13. august 1831–7. september 1831
Antoni Jan Ostrowski.PNG Antoni Jan Ostrowski
(1782–1845)
23. september 1831
Senatets marskalker under Den andre polske republikk
1. mandatperiode Wojciech Trąmpczyński.jpg Wojciech Trąmpczyński
(1860–1953)
28. november 1922–26. mars 1928 Chrześcijański Związek Jedności Narodowej
2. mandatperiode Julian Szymański.jpg Julian Szymański
(1870–1958)
27. mars 1928–8. desember 1930 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
3. mandatperiode Raczkiewicz W.jpg Władysław Raczkiewicz
(1885–1947)
9. desember 1930–3. oktober 1935 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
4. mandatperiode Aleksander prystor 1.jpg Aleksander Prystor
(1874–1941)
4. oktober 1935–27. november 1938 Obóz Zjednoczenia Narodowego
5. mandatperiode BoguslawMiedzinski.jpg Bogusław Miedziński
(1891–1972)
28. november 1938–2. november 1939 Obóz Zjednoczenia Narodowego
Senatets marskalker under Den tredje polske republikk
1. mandatperiode Andrzej Stelmachowski.jpg Andrzej Stelmachowski
(1925–2009)
4. juli 1989–25. november 1991 Obywatelski Klub Parlamentarny
2. mandatperiode August Chelkowski.jpg August Chełkowski
(1927–1999)
26. november 1991–14. oktober 1993 Niezależny Samorządny Związek Zawodowy «Solidarność»
3. mandatperiode Adam Struzik.JPG Adam Struzik
(1957–)
15. oktober 1993–20. oktober 1997 Polskie Stronnictwo Ludowe
4. mandatperiode Alicja Grzeskowiak-senat.jpg Alicja Grześkowiak
(1941–)
21. oktober 1997–18. oktober 2001 Akcja Wyborcza Solidarność
5. mandatperiode Longin Pastusiak.jpg Longin Pastusiak
(1935–)
20. oktober 2001–18. oktober 2005 Sojusz Lewicy Demokratycznej – Unia Pracy
6. mandatperiode Bogdan Borusewicz 02 Senate of Poland.jpg Bogdan Borusewicz
(1949–)
20. oktober 2005–4. november 2007 Uavhengig
7. mandatperiode 5. november 2007–7. november 2011
8. mandatperiode 8. november 2011–11. november 2015 Platforma Obywatelska
9. mandatperiode Stanisław Karczewski Kancelaria Senatu 2015.jpg Stanisław Karczewski
(1955–)
12. november 2015–11. november 2019 Prawo i Sprawiedliwość
10. mandatperiode Tomasz Grodzki Kancelaria Senatu 2015.jpg Tomasz Grodzki
(1958–)
12. november 2019– Platforma Obywatelska

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fra 20. juli 1831 kun formelt. Han ble avsatt fordi han var fraværende fra møtene i Senatet under Novemberoppstanden.

Kilder[rediger | rediger kilde]