Liste over Romanias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Romanias statsoverhoder fra 1866.

Fyrstehus[rediger | rediger kilde]

Huset Cuza (1859 – 1866)
Huset Hohenzollern-Sigmaringen (1866 – 1881)

Kongehus[rediger | rediger kilde]

Huset Hohenzollern-Sigmaringen (1881 – 1947)

De forente fyrstedømmer 1859 – 1881[rediger | rediger kilde]

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid / embetstid Merknad
1 Alexandru Ioan Cuza - Photo by Carol Popp de Szathmáry.jpg Alexandru Ioan Cuza
(1820–1873)
24. januar 1859 - 22. februar 1866 (abdiserte) Fyrste av Valakia og Moldavia i personalunion fra 1859 til offisiell forening i 1862
Lascarcatargiu.jpg Lascăr Catargiu
(1823–1899)
22. februar 1866 – 20. april 1866 Regentskapsråd
Nicolae Golescu desen.png General Nicolae Golescu
1810–1877)
Nicolae Haralmbie.jpg Oberst Nicolae Haralambie
(1835–1908)
2 Carol I King of Romania.jpg Carol I
(1839–1914)
20. april 1866 – 15. mars 1881 Tiltrådte etter folkeavstemning i 1866

Kongeriket Romania 1881 – 1947[rediger | rediger kilde]

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid / embetstid Merknad
1 Carol I King of Romania.jpg Carol I
(1839–1914)
15. mars 1881 – 10. oktober 1914 †
2 King Ferdinand of Romania.jpg Ferdinand I
(1865–1927)
10. oktober 1914 – 20. juli 1927 †
3 Michael I of Romania (1927).jpg Mihai I
(1921–2017)
20. juli 1927 – 8. juni 1930 (avsatt)
1903Nicholas-09.jpg Prins Nicolae
(1903–1978)
20. juli 1927 – 8. juni 1930 (avsatt) Regentskapsråd
Miron Cristia patriach of Romania.JPG Patriark Miron Cristea
(1868–1939)
1929 - Gheorghe Buzdugan - Regent.PNG Høyesterettspresident
Gheorghe Buzdugan
(1867–1929)
20. juli 1927 – 7. oktober 1929 †
1929 - Constantin Sarateanu - Regent.PNG Høyesterettspresident
Constantin Sărăţeanu
(1862–1935)
9. oktober 1929 – 8. juni 1930 (avsatt)
4 Carol al II-lea (cropped).jpg Carol II
(1893–1953)
8. juni 1930 – 6. september 1940 (abdiserte)
(3) Mihai.jpg Mihai I
(1921–2017)
6. september 1940 – 30. desember 1947 (abdiserte)

Conducător 1940 – 1944[rediger | rediger kilde]

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
1 Ion antonescu.png Marskalk Ion Antonescu
(1882–1946)
6. september 1940 – 23. august 1944 (avsatt)

Folkerepublikken Romania 1947 – 1989[rediger | rediger kilde]

      Partidul Comunist Român / Partidul Muncitoresc Român       Frontul Plugarilor       Uavhengig

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
President for Det provisoriske presidium
CI Parhon.jpg Constantin Ion Parhon
(1874–1969)
30. desember 1947 – 13 . april 1948 Partidul Comunist Român (til februar 1948)

Partidul Muncitoresc Român (fra februar 1948)
Presidenter for Nasjonalforsamlingens presidium
1 CI Parhon.jpg Constantin Ion Parhon
(1874–1969)
13. april 1948 – 12. juni 1952 Partidul Muncitoresc Român
2 Petru Groza Anefo.jpg Petru Groza
(1884-1958)
12. juni 1952 – 7. januar 1958 † Frontul Plugirador (1952 – 1953)
Uavhengig (1953 – 1958)
Mihail Sadoveanu (cropped).jpg Mihail Sadoveanu
(1880–1961)
7. januar 1958 – 11. januar 1958 Partidul Muncitoresc Român Fungerende formann
(Nestformann i Nasjonalforsamlingens presidium)
Coat of arms of the Popular Republic of Romania (1952-1965).svg Anton Moisescu
(1913–1997)
Partidul Muncitoresc Român Fungerende formann
(Nestformann i Nasjonalforsamlingens presidium)
3 Ion Gheorghe Maurer1.jpg Ion Gheorghe Maurer
(1902–2000)
11. januar 1958 – 21. mars 1961 Det rumenske arbeiderpartiet
Statsrådets presidenter
1 Gheorghe Gheorghiu-Dej1.jpg Gheorghe Gheorghiu-Dej
(1901–1965)
21. mars 1961 – 19. mars 1965 † Partidul Muncitoresc Român
Ion Gheorghe Maurer1.jpg Ion Gheorghe Maurer
(1902–2000)
19. mars 1965 – 24. mars 1965 Partidul Muncitoresc Român Fungerende
(Statsrådets visepresident)
Stefan Voitec1.jpg Ștefan Voitec
(1900–1984)
Partidul Muncitoresc Român Fungerende
(Statsrådets visepresident)
Avram Bunaciu.jpg Avram Bunaciu
(1909–1983)
Partidul Muncitoresc Român Fungerende
(Statsrådets visepresident)
2 Chivu Stoica 1957.jpg Chivu Stoica
(1908–1975)
24. mars 1965 – 9. desember 1967 (fratrådte) Partidul Muncitoresc Român
Omdøpt 24. juli 1965 til
Partidul Comunist Român
3 Nicolae Ceaușescu.jpg Nicolae Ceaușescu
(1918–1989)
9. desember 1967 – 22. desember 1989 (avsatt) Partidul Comunist Român
Sosialistrepublikkens president
1 Nicolae Ceaușescu.jpg Nicolae Ceaușescu
(1918–1989)
28. mars 1974 – 22. desember 1989 (avsatt) Partidul Comunist Român

Romania 1989 – 1990[rediger | rediger kilde]

      Frontul Salvării Naționale

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
CFSN Revolution Roumaine.jpg Consiliul Frontului Salvării Naționale 22. desember 1989 – 26. desember 1989 Frontul Salvării Naționale
Ion Iliescu (2004).jpg Ion Iliescu
(1930–)
26. desember 1989 – 6. februar 1989 Frontul Salvării Naționale President i Consiliul Frontului Salvării Naționale
Ion Iliescu (2004).jpg Ion Iliescu
(1930–)
6. februar 1990 – 20. juni 1990 Frontul Salvării Naționale President i Consiliul Provizoriu de Uniune Națională

Romania 1990 –[rediger | rediger kilde]

      Frontul Salvării Naționale       Frontul Democrat al Salvării Naționale       Uavhengig       Partidul Național Liberal       Partidul Social Democrat

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Presidenter
2 Ion Iliescu (2004).jpg Ion Iliescu
(1930–)
20. juni 1990 – 7. april 1992 Frontul Salvării Naționale 1990
(2) 7. april 1992 – 11. oktober 1992 Frontul Democrat al Salvării Naționale 1992
(2) 11. oktober 1992 – 29. november 1996 Uavhengig
3 Emil Constantinescu.jpg Emil Constantinescu
(1939–)
29. november 1996 – 20. desember 2000 Uavhengig 1996
(2) Ion Iliescu (2004).jpg Ion Iliescu
(1930–)
20. desember 2000 – 20. desember 2004 Uavhengig 2000
4 Conventia PD-L 2013 - Traian Basescu (3).jpg Traian Băsescu
(1951–)
20. desember 2004 – 20. april 2007 (suspendert) Uavhengig 2004
Nicolae Văcăroiu.jpg Nicolae Văcăroiu
(1943–)
20. april 2007 – 23. mai 2007 Partidul Social Democrat Interimspresident
(Senatets president)
(4) Conventia PD-L 2013 - Traian Basescu (3).jpg Traian Băsescu
(1951–)
23. mai 2007 (gjeninnsatt) – 10. juli 2012 (suspendert) Uavhengig (2004)
2009
Crin Antonescu.jpg Crin Antonescu
(1959–)
10. juli 2012 – 27. august 2012 Partidul Național Liberal Interimspresident
(Senatets president)
(4) Conventia PD-L 2013 - Traian Basescu (3).jpg Traian Băsescu
(1951–)
27. august 2012 (gjeninnsatt) – 21. desember 2014 Uavhengig (2009)
5 Klaus Iohannis Senate of Poland 2015 02 (cropped 2).JPG Klaus Iohannis
(1959–)
21. desember 2014 – Uavhengig 2014

Kilder[rediger | rediger kilde]