Liste over Polens statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også: Liste over Polens herskere

Under følger en liste over Polens statsoverhoder fra 1917.

Kongedømmet Polen 1916 – 1918[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Kronmarskalk / Formann i Det provisoriske statsrådet
No image.png Wacław Józef Niemojowski
(1864-1939)
14. januar 1917 – 25. august 1917 Uavhengig
Formann i Det provisoriske statsrådets overgangskomité
Mikułowski-Pomorski.jpg Józef Mikułowski-Pomorski
(1868-1935)
25. august 1917 – 27. oktober 1917 Uavhengig
Kongedømmet Polens regentskapsråd
Regency Council.jpg Erkebiskop av Warszawa
Aleksander Kakowski
(1862-1938)
27. oktober 1917 – 14. november 1918 Uavhengig
Zdzisław Lubomirski
(1865-1943)
Józef Ostrowski
(1850-1923)

Den andre polske republikk 1918 – 1939[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       Polskie Stronnictwo Ludowe «Piast»

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Statssjef (Naczelnik Państwa)
Jozef Pilsudski.jpg Józef Piłsudski
(1867–1935)
14. november 1918 – 11. desember 1922 Uavhengig Provisorisk statssjef til 20. februar 1919
Presidenter
President of Poland Gabriel Narutowicz.PNG Gabriel Narutowicz
(1865–1922)
11. desember 1922 – 16. desember 1922 † Uavhengig
støttet av
Polskie Stronnictwo Ludowe «Wyzwolenie»
9. des. 1922 Drept i et attentat
Rataj.jpg Maciej Rataj
(1884–1940)
16. desember 1922 – 22. desember 1922 Polskie Stronnictwo Ludowe «Piast» Fungerende president
(Marskalk i Sejmen)
Stanisław Wojciechowski.PNG Stanisław Wojciechowski
(1869–1953)
22. desember 1922 – 14. mai 1926 Polskie Stronnictwo Ludowe «Piast» 20. des. 1922 Avsatt av marskalk Piłsudski i maikuppet.
Rataj.jpg Maciej Rataj
(1884–1940)
14. mai 1926 – 4. juni 1926 Polskie Stronnictwo Ludowe «Piast» Fungerende president
(Marskalk i Sejmen)
President of Poland Ignacy Mościcki.png Ignacy Mościcki
(1867–1946)
4. juni 1926 – 30. september 1939 Sanacja Juni 1926
1933
I eksil i Romania fra 17. september 1939

Den polske eksilregjeringen 1939 – 1990[rediger | rediger kilde]

Etter den tyske erobringen av Polen ble en polsk eksilregjering dannet under beskyttelse av Frankrike og Storbritannia. Republikkens president og eksilregjeringen ble anerkjent av Storbritannia og senere av USA fram til juli 1945, da de vestlig allierte anerkjente den kommunistledede regjeringen, som ble støttet av Stalin. Eksilregjeringen fortsatte likevel å virke i London fram til Lech Wałęsa ble valgt til Polens president i desember, da den overlot den formelle makten og den andre polske republikkens insignier til påtroppende president Walesa i en seremoni på det kongelige slott i Warszawa 22. desember 1990.

Władysław Raczkiewicz var den eneste eksilpresidenten, som var internasjonalt anerkjent. Han overtok etter Ignacy Mościckis fratreden i september 1939.

Rada Trzech ble opprettet i 1954 etter at president August Zaleski nektet å trekke seg tilbake etter at hans syvårsmandat var avsluttet. I utgangspunktet var Rada Trzech en selvutnevnt komité i opposisjon til Zaleski, men fikk 21. juli 1956 fullmakter av eksilparlamentet Rada Jedności Narodowej til å fungere som polsk statsoverhode. Rada Trzech ble oppløst etter August Zaleskis død 7. april 1972.

      Uavhengig       Polskiej Partii Socjalistycznej       Stronnictwo Narodowe (emigracyjne)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Presidenter
Raczkiewicz W.jpg Władysław Raczkiewicz
(1885–1947)
30. september 1939 – 6. juni 1947 Uavhengig Raczkiewiczs regjering mistet anerkjennelsen fra de vestlige allierte i juli 1945.
Bundesarchiv Bild 102-11032, August Zaleski.jpg August Zaleski
(1883–1972)
9. juni 1947 – 7. april 1972 † Uavhengig Rada Trzech (Tremannsråd) i opposisjon fra 1954.
StanislawOstrowski.jpg Stanisław Ostrowski
(1892–1982)
9. april 1972 – 24. mars 1979 Uavhengig
Edward Raczynski.jpg Edward Raczyński
(1891–1993)
8. april 1979 – 8. april 1986 Uavhengig
Sabbat.jpg Kazimierz Sabbat
(1913–1989)
8. april 1986 – 19. juli 1989 † Uavhengig
Ryszard Kaczorowski 2008.JPG Ryszard Kaczorowski
(1919–2010)
19. juli 1989 – 22. desember 1990 Uavhengig Kaczorowski fratrådte 22. desember 1990 etter at Lech Wałęsa ble tatt i ed som Polens president
Rada Trzech
Władysław Anders.jpg General Władysław Anders
(1892-1970)
1954 – 12. mai 1970 † Militær / uavhengig
Kopanski Stanislaw.jpg General Stanisław Kopański
(1895–1976)
1970 – 1972 Militær / uavhengig
Edward Raczynski.jpg Grev Edward Raczyński
(1891-1993)
1954 – 1972 Uavhengig
Tomasz Arciszewski.jpg Tomasz Arciszewski
(1877-1955)
1954 – 20. november 1955 † Polska Partia Socjalistyczna
Tadeusz Bor Komorowski.jpg General Tadeusz Bór-Komorowski
(1895-1966)
1956 – 24. august 1966 † Militær / uavhengig
Roman Odzierzyński.JPG General Roman Odzierzyński
(1892-1975)
1966 – 1968 Militær / uavhengig
No image.png Stanisław Mglej
(1900-1976)
1968 – 1969 Stronnictwo Narodowe (emigracyjne)
Alfred Urbański 1979-12-14.jpg Alfred Urbański
(1899-1983)
1969 – 1972 Polskiej Partii Socjalistycznej

Polen 1943 – 1952[rediger | rediger kilde]

      Polska Partia Robotnicza / Polska Zjednoczona Partia Robotnicza       Polska Partia Socjalistyczna       Stronnictwo Ludowe

Republikken Polens provisoriske regjering ble opprettet med sovjetisk støtte 31. desember 1943. Den provisoriske regjeringen for nasjonal enhet, som tiltrådte 28. juni 1945, ble godkjent av USA 5. juli samme år.

Bilde Navn
(født-døde)
Embetstid Parti Merknad
Formenn (fra 31. desember 1944: Presidenter) i Krajowa Rada Narodowas presidium
PL Bolesław Bierut (1892-1956).jpg Bolesław Bierut
(1892–1956)
31. desember 1943 – 4. februar 1947 Polska Partia Robotnicza
No image.png Franciszek Trąbalski
(1870-1964)
4. februar 1947 Polska Partia Socjalistyczna Fungerende president
(Seniormarskalk i Sejmen)
Marszałek Sejmu Władysław Kowalski.jpg Władysław Kowalski
(1894-1968)
4. februar 1947 – 5. februar 1947 Stronnictwo Ludowe Fungerende president
(Marskalk i Sejmen)
Republikkens president
PL Bolesław Bierut (1892-1956).jpg Bolesław Bierut
(1892-1956)
5. februar 1947 – 20. november 1952 Polska Partia Robotnicza /
Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Fra desember 1948 også Polska Zjednoczona Partia Robotniczas generalsekretær

Folkerepublikken Polen 1952 – 1989[rediger | rediger kilde]

Juligrunnloven fra 1952 avskaffet stillingen som president og gjorde Statsrådet til et kollektivt statsoverhode.

      Polska Zjednoczona Partia Robotnicza       Stronnictwo Demokratyczne       Zjednoczone Stronnictwo Ludowe

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Statsrådets formenn
Aleksander Zawadzki 01.jpg Aleksander Zawadzki
(1899–1964)
20. november 1952 – 7. august 1964 † Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Edward Ochab 2.jpg Edward Ochab
(1906–1989)
7. august 1964 – 12. august 1964 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza Fungerende formann
(Statsrådets viseformann)
No image.png Stanisław Kulczyński
(1895-1975)
7. august 1964 – 12. august 1964 Stronnictwo Demokratyczne Fungerende formann
(Statsrådets viseformann)
Oskar R. Lange.jpg Oskar R. Lange
(1904-1965)
7. august 1964 – 12. august 1964 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza Fungerende formann
(Statsrådets viseformann)
Bolesław Podedworny.jpg Bolesław Podedworny
(1898-1972)
7. august 1964 – 12. august 1964 Zjednoczone Stronnictwo Ludowe Fungerende formann
(Statsrådets viseformann)
Edward Ochab 2.jpg Edward Ochab
(1906–1989)
12. august 1964 – 10. april 1968 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Marian Spychalski.jpg Marian Spychalski
(1906–1980)
10. april 1968 – 23. desember 1970 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Cyrankiewicz.jpg Józef Cyrankiewicz
(1911–1989)
23. desember 1970 – 28. mars 1972 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Henryk jabłoński.jpg Henryk Jabłoński
(1909–2003)
28. mars 1972 – 6. november 1985 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Wojciech Jaruzelski.jpg Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
6. november 1985 – 19. juli 1989 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza Førstesekretær i Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Etter rundebordsavtalen mellom Det polske forente arbeiderpartiet og Niezależny Samorządny Związek Zawodowy «Solidarność» ble Statsrådet avskaffet. Dets formann ble valgt til folkerepublikkens president av Sejmen og Senatet.
Folkerepublikkens president
Wojciech Jaruzelski.jpg Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
19. juli 1989 – 31. desember 1989 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza 1989

Den tredje polske republikk 1989 –[rediger | rediger kilde]

      Polska Zjednoczona Partia Robotnicza       Niezależny Samorządny Związek Zawodowy «Solidarność»       Socjaldemokracja Rzeczypospolitej Polskie       Uavhengig       Prawo i Sprawiedliwość       Platforma Obywatelska

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Presidenter
Wojciech Jaruzelski.jpg Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
31. desember 1989 – 22. desember 1990 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza (1989)
Lech Walesa - 2009.jpg Lech Wałęsa
(1943–)
22. desember 1990 – 22. desember 1995 Niezależny Samorządny Związek Zawodowy «Solidarność» 1990 Den første folkevalgte polske president
Aleksander Kwaśniewski 2003.jpg Aleksander Kwaśniewski
(1954–)
23. desember 1995 – 23. desember 2000 Socjaldemokracja Rzeczypospolitej Polskiej 1995
23. desember 2000 – 23. desember 2005 Uavhengig 2000
Lech Kaczyński.jpg Lech Kaczyński
(1949–2010)
23. desember 2005 – 10. april 2010 † Prawo i Sprawiedliwość 2005 Omkom i en flyulykke
Bronisław Komorowski (2).jpg Bronisław Komorowski
(1952–)
10. april 2010 – 8. juli 2010 Platforma Obywatelska Fungerende president
(Marskalk i Sejmen)
Fratrådte da han vant valget som Polens president
Bogdan Borusewicz 02 Senate of Poland.jpg Bogdan Borusewicz
(1949–)
8. juli 2010 Platforma Obywatelska Fungerende president
(Marskalk i Senatet)
Fungerte som president mens vervet som Marskalk i Sejmen var ledig
Grzegorz Schetyna (cropped).jpg Grzegorz Schetyna
(1963–)
8. juli 2010 – 6. august 2010 Platforma Obywatelska Fungerende president
(Marskalk i Sejmen)
Bronisław Komorowski (2).jpg Bronisław Komorowski
(1952–)
6. august 2010 – 6. august 2015 Platforma Obywatelska 2010
Andrzej Duda Zgromadzenie Narodowe 6 sierpnia 2015 04 (cropped).JPG Andrzej Duda
(1972–)
6. august 2015 — Prawo i Sprawiedliwość 2015

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]