Liste over Maldivenes statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statsoverhode
Flag of the President of Maldives.svg
Ibrahim Mohamed Solih
Typepresident
Sittende
Ibrahim Mohamed Solih

siden 17. november 2018
VirkeområdeMaldivene
Etablert1. januar 1953 (Den første republikk)
11. november 1968 (Den andre republikk)
Første
embedsholder
Mahaabarana Adeettiya (Første sultan, 1117-1143)
Mohamed Amin Didi (Den første republikk)
Ibrahim Nasir (Den andre republikk)
Nettstedhttps://www.presidencymaldives.gov.mv/Home/

Liste over Maldivenes statsoverhoder omfatter Maldivenes sultan fra 1902 til 1952, presidenter i den første republikken fra 1953 til 1954, sultanen fra 1954 til 1968, og presidentene i den andre republikken fra 1968 til vår tid. Presidenten (i den andre republikken) er landets statsoverhode og leder for regjeringen og landets væpnede styrker.

Maldivene var styrt av sultaner fra forskjellige dynastier fra 1117.[1]

Sultan av Maldivene (1902-1952)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Muhammad Shamsuddeen III
(1879–1935)
No image.png 1902 2. oktober 1934 Avsatt og forvist i 1934
2 Hassan Nooraddeen II
(1887–1967)
No image.png 22. februar 1935 8. april 1943 Han ble kronet 20. august 1938 og abdiserte i 1943
Interregnum 1944-1952

Den første republikk (1953-1954)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Muhammad Amin Didi
(1910–1954)
No image.png 1. januar 1953 2. september 1953 Rayyithunge Muthagaddim
2 Ibrahim Muhammad Didi
(1915–?)
No image.png 2. september 1953 7. mars 1954 Rayyithunge Muthagaddim Fungerende president

Sultan av Maldivene (1954-1968)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Muhammad Fareed Didi
(1901–1969)
Muhammad Fareed Didi, Sultan of Maldives.jpg 7. mars 1954 11. november 1968 Maldivenes siste sultan, avsatt i 1968 da øystaten ble republikk.

Den andre republikk (1968-)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Ibrahim Nasir
(1926–2008)
No image.png 11. november 1968 11. november 1978 Uavhengig Han var også statsminister under sultan Muhammad Fareed Didi fra 1957 til 1968.
2 Maumoon Abdul Gayoom
(1937–)
Maumoon-Abdul-Gayoom.jpg 11. november 1978 11. november 2008 Uavhengig
3 Mohamed Nasheed
(1967–)
11. november 2008 7. februar 2012 Maldivenes demokratiske parti
4 Mohammed Waheed Hassan
(1953–)
VPMaldivesWaheed.jpg 7. februar 2012 17. november 2013 Det nasjonale enhetspartiet
5 Abdulla Yameen
(1959–)
Abdulla Yameen Abdul Gayoom in January 2014.jpg 17. november 2013 23. november 2018 Maldivenes progressive parti
6 Ibrahim Mohamed Solih
(1964–)
23. november 2018 sittende Maldivenes demokratiske parti

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Maldivene». WorldStatesmen.org. Besøkt 25. mars 2021.