Liste over Ghanas statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ghanas president
Nana Akufo-Addo
Sittende
Nana Akufo-Addo

siden 7. januar 2017
Terminlengde Fire år
Første embedsholder Kwame Nkrumah
1. juli 1960
Nettsted http://www.presidency.gov.gh/

Ghana ble selvstendig i 1957. De første tre årene var landet underlagt den britiske monarken, med en guvernør som stedfortreder. I 1960 ble landet republikk, og har siden hatt en president som statsoverhode.[1] De fleste av presidentene har vært militærdiktatorer, og har styrt som formann for et revolusjonært råd.

Statsoverhoder 1957–1960[rediger | rediger kilde]

Regjeringstid Navn Merknader
6. mars 1957–1. juli 1960 Elisabeth II av Storbritannia Representert av en guvernør
6. mars 1957–24. juni 1957 Charles Noble Arden-Clarke Generalguvernør
24. juni 1960–1. juli 1960 William Francis Hare Generalguvernør

Presidenter og militærdiktatorer fra 1960[rediger | rediger kilde]

Regjeringstid Navn Tilhørighet Merknader
1. juli 1960–24. februar 1966 Kwame Nkrumah Avsatt under statskupp
24. februar 1966–2. april 1969 Joseph Arthur Ankrah Formann for National Liberation Council Militærstyre
2. april 1969–3. april 1969 Akwasi Amankwa Afrifa Formann for National Liberation Council Militærstyre
3. april 1969–7. august 1970 Akwasi Amankwa Afrifa Formann for Presidential Commission Militærstyre
7. august 1970–31. august 1970 Nii Amaa Ollennu Stedfortredende formann for Presidential Commission
31. august 1970–13. januar 1972 Edward Akufo-Addo Formann for Presidential Commission Avsatt under statskupp
13. januar 1972–9. oktober 1979 Igantius Kutu Acheampong Formann for National Redemption Council Militærstyre
9. oktober 1979–5. juli 1978 Igantius Kutu Achaempong Formann for Supreme Military Council Militærstyre
5. juli 1978–4. juni 1979 Frederick William Kwasi Akuffo Forman for Supreme Military Council Militærstyre
4. juni 1979–24. september 1979 Jerry John Rawlings Formann for Armed Forces Revolutionary Council Militærstyre
24. september 1979–31. desember 1981 Hilla Limann Peoples' National Party Demokratisk valgt
31. desember 1981–7. januar 1993 Jerry John Rawlings Formann for Provisional National Defence Council Militærstyre
7. januar 1993–desember 2000 Jerry John Rawlings National Democratic Congress Demokratisk valgt
7. januar 2001–7. januar 2009 John Agyekum Kufuor New Patriotic Party Demokratisk valgt
7. januar 2009–24. juli 2012 John Evans Atta Mills National Democratic Congress Demokratisk valgt
24. juli 2012–7. januar 2017 John Dramani Mahama National Democratic Congress Valgt til visepresident, innsatt ved Mills' død
7. januar 2017– Nana Akufo-Addo New Patriotic Party Demokratisk valgt

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ghana hos rulers.org