Liste over Elizabeth Bowes-Lyons titler og utmerkelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Elizabeth Bowes-Lyon mottok mangfoldige dekorasjoner og utmerkelser i løpet av livet sitt, både mens hun var dronning til Georg VI av Storbritannia og når hun, etter hans død, fikk tittelen dronningmoren. Disse blir opplista nedenfor; to datoer vises, den første indikerer datoen utmerkelsen blei utdelt, og den andre indikerer datoen den eventuelt falt bort.

Titler og tituleringer[rediger | rediger kilde]

  • 4. august 1900 – 16. februar 1904: The Honourable Elizabeth Bowes-Lyon
  • 16. februar 1904 – 26. april 1923: The Lady Elizabeth Bowes-Lyon
  • 26. april 1923 – 11. desember 1936: Hennes Kongelige Høyhet Hertuginnen av York
  • 11. desember 1936 – 6. februar 1952: Hennes Majestet Dronningen
  • 11. desember 1936 – 14. august 1947 (i Britisk India): Hennes keiserlige majestet Dronningkeiserinnen
  • 6. februar 1952 – 30. mars 2002: Hennes Majestet dronning Elizabeth, Dronningmoren

I samveldelandene utover Storbritannia, der dronningmoren var medlem av nasjonens kongefamilie, blei det ikke vedtatt en offisiell tittel ved lov. Hun blei referert til med sin britiske tittel.

Ved hennes død blei det rapportert at et bardesamfunn (skalder) hadde vist henne ære ved å kalle henne for hennes bardiske navn «Betsy o Ebor» (Elizabeth av York)

Utmerkelser i samveldelanda[rediger | rediger kilde]

Utnevnelser
Land Dato Utmerkelse Post-nominal letters
Storbritannia Storbritannia 1923 - 30. mars 2002 Medlem av andre klasse, kong Georg Vs familieorden
Storbritannia Storbritannia 1926 - 30. mars 2002 Dame storkors av St. Johannes-ordenen DGStJ
Storbritannia Storbritannia 1927 - 30. mars 2002 Dame storkors av den britiske imperieordenen GBE
Britisk Indias flagg Britisk India 1931 - 30. mars 2002 Companion av Indias kroneorden CI
England England 1936 - 30. mars 2002 Kongelig Lady av Hosebåndsordenen LG
Storbritannia Storbritannia 1937 - 30. mars 2002 Stormester og Principal Dame storkors av Victoriaordenen GCVO
Storbritannia Storbritannia 1937 - 30. mars 2002 Medlem av første klasse, Georg VIs familieorden
Skottland Skottland 1937 - 30. mars 2002 Lady av Tistelordenen LT
Storbritannia Storbritannia 1952 - 30 March 2002 Medlem av Elisabeth IIs familieorden
Storbritannia Storbritannia 1978 - 30. mars 2002 Lord Warden of the Cinque Ports
New Zealand New Zealand 1990 - 30. mars 2002 Medlem av New Zealand-ordenen ONZ
Storbritannia Storbritannia 2000 - 30. mars 2002 Ærescompanion av Canadaordenen CC
Medaljer og dekorasjoner
Country Date Decoration Post-nominal letters
Storbritannia Storbritannia 1936 Det kongelige røde kors RRC
Storbritannia Storbritannia 1937 Det kongelige Victoriakjedet
Canada Canada Date Unknown Canadian Forces Decoration med fem striper CD

Utenlandske ordener og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Utnevnelser
Land Dato Utmerkelse Forkortelse bak navnet
Jugoslavia Jugoslavia 1923 - 30. mars 2002 Storkors av St. Sava-ordenen
Afghanistan Afghanistan 1928 - 28. april 1978 Medlem av første klasse, Solordenen
Japan Japan 1937 - 30. mars 2002 Den kostbare krones orden
Frankrike Frankrike 1937 - 30. mars 2002 Æreslegionen
Romania Romania 1938 - 10. september 1944 Storkors av Romanias kronorden
Nepal Nepal 1948 - 30. mars 2002 Storkors av Ojaswi Rajanya-ordenen
Nederland Nederland 1950 - 30. mars 2002 Storkors av Den nederlandske løves orden
Hellas Hellas 1950 - 30. mars 2002 Medlem av Sankta Olgas og Sankta Sofias orden MSOS
Peru Peru 1960 - 30. mars 2002 Storkors av Solordenen
Tunisia Tunisia 1961 - 30 March 2002 Uavhengighetsordenen
Dekorasjoner
Land Dato Dekorasjon Forkortelse bak navnet
Frankrike Frankrike 1945 Røde kors-medaljen
Norge Norge 1945 Krigskorset

Båndstriper[rediger | rediger kilde]

Order of the Garter UK ribbon.pngOrder of the Thistle UK ribbon.pngUK Royal Victorian Order ribbon.svgOrder of the British Empire Member Ribbon bar.svg
ImperialOrderCrownIndiaRibbon.gifOrder of New Zealand ribbon.pngOrder of Canada (CC) ribbon bar.pngOrder of St John (UK) ribbon.png
Royal Red Cross (UK) ribbon.pngCD-ribbon.png

Militære æresutnevnelser[rediger | rediger kilde]

Australia Australia
Canada Canada
New Zealand New Zealand
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Flag of Southern Rhodesia.svg Sør-Rhodesia
Storbritannia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Our Late Colonel in Chief Her Majesty Queen Elizabeth the Queen Mother». Department of National Defence. Besøkt 7. november 2008.