Liste over Bulgarias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Bulgarias statsoverhoder fra 1878.

Den provisoriske russiske administrasjonen i Bulgaria 1877 – 1879[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid
Imperatorski ruski komisar v Bãlgarija
Императорски руски комисар в България
(Keiserlig russisk kommissær)
Dondukovkorsakovam.jpeg Aleksandr Dondukov-Korsakov
(1820-1893)
21. mai 1878 – 9. juli 1879

Fyrstedømmet Bulgaria 1879 – 1908[rediger | rediger kilde]

Fyrstehus[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid / embetstid Merknad
Knjaz
Kняз
(Fyrste)
Alexander I of Bulgaria by Dimitar Karastoyanov.jpg Aleksandãr I
(1857–1893)
9. juli 1879 – 21. august 1886 Valgt av nasjonalforsamlingen.
Natten mellom 20. og 21. august 1886 ble Aleksandãr arrestert i sitt palass i Sofia, tvunget til å undertegne en abdikasjonserklæring og utvist fra Bulgaria til Russland med båt.
Det bulgarske statskuppet i 1886
Predsedatel na Vremennoto pravitelstvo
Председател на Временното правителство
(Formann for Den provisoriske regjeringen)
Климент Търновски.jpg Mitropolit Kliment Tãrnovski
(1840-1901)
21. august 1886 – 24. august 1886
Petko-Karavelov.jpg Petko Karavelov
(1843-1903)
24. august 1886 – 30. august 1886
I opposisjon, nominelt for Aleksandãr I
Namestničestvo
Наместничество
(Guvernørskap)
Stefan Stambolov.jpg Stefan Stambolov
(1854-1895)
25. august 1886 – 29. august 1886 Predsedatel
Председател
(Formann)
2010-03-10 Petko Slaveikov Bonn Duisdorf Exhibition 01.JPG Petko Slavejkov
(1827-1895)
25. august 1886 – 29. august 1886
Georgi Stranski 2.jpeg Georgi Stranski
(1847-1904)
28. august 1886 – 29. august 1886 Grigor Natsjovitsj (1845-1920) ble utnevnt som medlem 25. August 1886, men kunne ikke tiltre, da han var på diplomatisk oppdrag i Bucuresti, Romania. Han ble erstattet av Stranski 28. august 1886.
Knjaz
Kняз
(Fyrste)
Alexander I of Bulgaria by Dimitar Karastoyanov.jpg Aleksandãr I
(1857–1893)
29. august 1879 – 7. september 1886
(abdiserte)
Knjažesko Namestničestvo
Княжеско Наместничество
(Fyrstelig guvernørskap)
Stefan Stambolov.jpg Stefan Stambolov
(1854–1895)
7. september 1886 – 14. august 1887
Petko-Karavelov.jpg Petko Karavelov
(1843-1903)
7. september 1886 – 13. november 1886
Georgi Zhivkov Ivan Karastoyanov.JPG Georgi Zjivkov
(1844-1899)
13. november 1886 – 14. august 1887
Mutkurovsava.jpg Sava Mutkurov
(1852–1891)
7. september 1886 – 14. august 1887
Knjaz
Kняз
(Fyrste)
Zar Ferdinand Bulgarien.jpg Ferdinand I
(1861–1948)
14. august 1887 – 5. oktober 1908 Valgt av nasjonalforsamlingen.

Kongeriket Bulgaria 1908 – 1946[rediger | rediger kilde]

Kongehus[rediger | rediger kilde]

  • Huset Saks-Koburg-Gota
Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid
цар
Car
(Tsar / konge)
Zar Ferdinand Bulgarien.jpg Ferdinand I
(1861–1948)
5. oktober 1908 – 3. oktober 1918
(abdiserte)
Boris III.jpg Boris III
(1894–1943)
3. oktober 1918 – 28. august 1943 †
Simeon Sakskoburggotski.jpg Simeon II
(1937–)
28. august 1943 – 15. september 1946
(avsatt)
Regentski săvet na Tsarstvo Bălgarija 1943 – 1944
Регентски съвет на Царство България 1943-1944
(Kongeriket Bulgarias regentskapsråd 1943 – 1944)
BASA-3K-15-273-9-Prince Kyril of Bulgaria.jpeg Fyrst Kiril av Preslav
(1895–1945)
28. august 1943 – 9. september 1944
(avsatt)
Богдан Филов.jpg Bogdan Filov
(1883–1945)
BASA-3K-15-391-1-Nikola Mikhov, 1943 (crop).jpeg Generalløytnant Nikola Mikhov
(1891–1945)
Regentski săvet na Tsarstvo Bălgarija 1944 – 1946
Регентски съвет на Царство България 1944-1946
(Kongeriket Bulgarias regentskapsråd 1944 – 1946)
Todor Pavlov.jpg Todor Pavlov
(1890–1977)
9. september 1944 – 15. september 1946
(avsatt)
BASA 118K-2-87 Venelin Ganev (retouched).jpg Venelin Ganev
(1880–1966)
No image.png Tsvjatko Bobosjevski
(1884–1952)

Folkerepublikken Bulgaria 1946 – 1990[rediger | rediger kilde]

      BRP / BKP       Uavhengig       BZNS       SDS

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Predsedatel na Vremennoto predsedatelstvo na republikata
Председател на Временното председателство на републиката
(Formann for republikkens Provisoriske presidium)
V.kolarov.jpg Vasil Kolarov
(1877–1950)
15. september 1946 – 9. desember 1947 BRP
Predsedatel na Prezidiuma na Velikoto narodno sãbranie
Председател на Президиума на Великото народно събрание
(Formann for Den store nasjonalforsamlingens presidium)
Bundesarchiv Bild 183-S99287, Berlin, III. SED-Parteitag, Rede Mintscho Neitschev cropped.jpg Mintsjo Nejtsjev
(1887–1956)
9. desember 1947 – 18. januar 1950 BRP
(til 1948)
BKP
(fra 1948)
Predsedatel na Prezidiuma na Narodnoto sãbranie
Председател на Президиума на Народното събрание
(Formann for Nasjonalforsamlingens presidium)
Bundesarchiv Bild 183-S99287, Berlin, III. SED-Parteitag, Rede Mintscho Neitschev cropped.jpg Mintsjo Nejtsjev
(1887-1956)
18. januar 1950 – 27. mai 1950 BKP
No image.svg Georgi Damjanov
(1892–1958)
27. mai 1950 – 27. november 1958 † BKP
Georgi Kulishev portrait.jpg Georgi Kulisjev
(1885–1974)
27. november 1958 – 30. november 1958 Uavhengig Fungerende formann
Podpredsedatel na Prezidiuma na Narodnoto sãbranie
Подпредседател на Президиума на Народното събрание
(Nestformann for Nasjonalforsamlingens presidium)
No image.png Nikolaj Georgiev
(1906–1988)
BZNS
No image.svg Dimităr Ganev
(1898–1964)
30. november 1958 – 20. april 1964 † BKP
Georgi Kulishev portrait.jpg Georgi Kulisjev
(1885–1974)
20. april 1964 – 23. april 1964 Uavhengig Fungerende formann
Podpredsedatel na Prezidiuma na Narodnoto sãbranie
Подпредседател на Президиума на Народното събрание
(Nestformann for Nasjonalforsamlingens presidium)
No image.png Nikolaj Georgiev
(1906–1988)
BZNS
Georgi Traykov.jpg Georgi Trajkov
(1898–1975)
23. april 1964 – 7. juli 1971 BZNS
Predsedatel na Dãržavnija sãvet na Narodna republika Bãlgarija
Председател на Държавния съвет на Народна република България
(Formann for Folkerepublikken Bulgarias statsråd)
Bundesarchiv Bild 183-B0115-0010-066, Berlin, VI. SED-Parteitag, Warnke, Shiwkow - Zhivkov.jpg Todor Zjivkov
(1911–1998)
7. juli 1971 - 17. november 1989 BKP
Petar Mladenov 1978 (cropped).jpg Petăr Mladenov
(1936–2000)
17. november 1989 – 3. april 1990 BKP
Predsedatel (Prezident) na Narodna republika Bãlgarija
Председател (Президент) на Народна република България
(Folkerepublikken Bulgarias formann (president))
Petar Mladenov 1978 (cropped).jpg Petăr Mladenov
(1936–2000)
3. april – 6. juli 1990 / 24. juli 1990
(fratrådte)
BSP April 1990 Mladenov underskrev sin avskjedssøknad og bad Den store nasjonalforsamlingen om å akseptere den. En resolusjon, som bekreftet hans fratreden og terminerte hans embetstid som president, ble godkjent av Den store nasjonalforsamlingen 24. juli 1990.
Stanko Todorov.jpg Stanko Todorov
(1920–1996)
6. juli 1990 – 17. juli 1990 BSP Fungerende formann (for Mladenov)
Predsedatel na Velikoto narodno sãbranie
Председател на Великото народно събрание
(Den store nasjonalforsamlingens formann)
No image.png Nikolaj Todorov
(1921–2003)
17. juli – 24. juli 1990 Uavhengig Fungerende formann (for Mladenov)
Predsedatel na Velikoto narodno sãbranie
Председател на Великото народно събрание
(Den store nasjonalforsamlingens formann)
No image.png Nikolaj Todorov
(1921–2003)
24. juli – 1. august 1990 Uavhengig Fungerende formann
Predsedatel na Velikoto narodno sãbranie
Председател на Великото народно събрание
(Den store nasjonalforsamlingens formann)
Zhelyu-Zhelev-20090423.jpg Zjelju Zjelev
(1935–2015)
1. august 1990 – 15. november 1990 SDS Juli – august 1990

Republikken Bulgaria 1990 –[rediger | rediger kilde]

      SDS       ODS       BSP       GERB       Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg
Predsedatel (Prezident) na Republika Bãlgarija
Председател (Президент) на Република България
(Republikken Bulgarias formann (president))
Zhelyu-Zhelev-20090423.jpg Zjelju Zjelev
(1935–2015)
15. november 1990 – 22. januar 1992 SDS (Juli – august 1990)
Prezident na republikata
Президент на републиката
(Republikkens president)
Zhelyu-Zhelev-20090423.jpg Zjelju Zjelev
(1935–2015)
22. januar 1992 – 22. januar 1997 SDS 1992
Petar stoyanov.jpg Petăr Stojanov
(1952–)
22. januar 1997 – 22. januar 2002 ODS 1996
Georgi S. Parvanov.jpg Georgi Părvanov
(1957–)
22. januar 2002 – 22. januar 2012 BSP 2001
2006
Rosen Plevneliev 2016.jpg Rosen Plevneliev
(1964–)
22. januar 2012 – 22. januar 2017 GERB 2011
Rumen Radev.jpg Rumen Radev
(1963–)
22. januar 2017 – Uavhengig 2016

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]